Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Oriental Beauty: Met recht een oosterse schoonheid

Oriental Beauty is een bekende soort oolongthee, oorspronkelijk afkomstig uit Taiwan, die bekend staat om zijn unieke zoete smaak en bloemige aroma. Deze theesoort, vaak gekenmerkt door zijn veelkleurige bladeren – bruin, rood, groen en wit – heeft een rijke geschiedenis en is diep geworteld in de Chinese theecultuur. De naam zelf weerspiegelt de hoge waardering voor de complexiteit en verfijning die het biedt. De productie van Oriental Beauty vereist precieze timing en vakmanschap, aangezien de theebladeren geplukt worden na een specifieke insect, de theebladluis, de jonge blaadjes heeft gebeten.

De productiemethoden en de omstandigheden waarin Oriental Beauty thee geteeld wordt, spelen een beslissende rol in het vormen van zijn onderscheidende kenmerken. Deze thee wordt meestal geoogst in het vroege zomerseizoen en de subtiele veranderingen in weersomstandigheden kunnen de smaakprofielen dramatisch beïnvloeden. De zetmethoden die worden gebruikt om Oriental Beauty te bereiden variëren, maar hebben altijd als doel de rijkdom en de complexe smaken die het te bieden heeft naar voren te brengen. Over de wereld wordt het gedronken voor plezier, maar ook voor de mogelijke gezondheidsvoordelen die het met zich mee kan brengen, zoals antioxidanten die welzijn bevorderen.

Belangrijke punten

 • Oriental Beauty is een vooraanstaande oolongthee met een zoet en bloemig smaakprofiel.
 • Het klimaat en vakmanschap tijdens teelt beïnvloeden de unieke kwaliteiten van de thee.
 • De bereiding focust op het benadrukken van de rijke en complexe smaken.

Geschiedenis en oorsprong

Deze sectie belicht de ontstaansgeschiedenis en evolutie van Oriental Beauty, een Taiwanese thee die stevig verankerd is in de theecultuur van Taiwan en door de unieke productiewijze bekend staat als Bai Hao.

Taiwanese Theecultuur

Taiwan, voorheen Formosa genoemd, heeft een lange geschiedenis in theecultuur, die teruggaat tot de 19e eeuw. Taiwanese thee, waaronder Bai Hao, staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en bijzondere smaakprofielen. Hsinchu County, met zijn mistige bergen en ideale klimatologische omstandigheden, vormt het centrum waar deze prestigieuze thee oorspronkelijk werd geproduceerd.

Ontwikkeling van Oriental Beauty

De ontwikkeling van Oriental Beauty, ook bekend als Dongfang Meiren of Eastern Beauty, is nauw verbonden met de lokale Bai Hao productie. Deze unieke thee kwam tot stand door een natuurlijk proces waarbij de theebladeren worden gebeten door de kleine krekelachtige insecten, de theebladvlooien. Het resultaat is een kenmerkende honingzoete smaak. Deze ontdekking, die uit noodzaak werd geboren toen boeren in Hsinchu County hun door insecten aangetaste oogst probeerden te redden, heeft de Oriental Beauty gedefinieerd en bijgedragen aan de unieke status binnen de populaire Taiwanese theeën.

Teelt en productie

De teelt en productie van Oriental Beauty thee zijn complexe processen die sterk afhankelijk zijn van specifieke insecten en nauwgezette controle over het oxidatie- en rollingsproces.

Betrokken insecten

Oriental Beauty thee is uniek door de symbiotische relatie met bladluizen, met name de Jacobiasca formosana (leafhopper). Deze insecten voeden zich met de theebladeren wat resulteert in een chemische reactie die de theestruiken aanzet tot het produceren van zoetere en meer aromatische verbindingen. Deze zogenoemde 'bug-bitten' bladeren zijn cruciaal voor het kenmerkende aroma van de thee.

Oxidatieproces

Het oxidatieproces speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van Oriental Beauty. Na de 'beet' van de Jacobiasca formosana, begint het oxidatieproces, waarbij de gedeeltelijke afbraak van de bladgroenten plaatsvindt door de invloed van enzymen. De controle over temperatuur en luchtvochtigheid is van essentieel belang: een temperatuur tussen 22-28°C en een vochtigheidsgraad van 70-85% worden als optimaal beschouwd. Dit proces versterkt de natuurlijke smaken die door het insect zijn geïnduceerd.

Rollingsproces

Tenslotte is het rollen van de theebladeren van belang om de gewenste vorm en textuur van de thee te krijgen. Door het rollingsproces breken de celwanden van de bladeren, wat bijdraagt aan de intensivering van de smaak en het aroma. De bladeren worden zorgvuldig gerold tot de karakteristieke strakke, kronkelige vorm waar Oriental Beauty om bekend staat. Dit moet gebeuren voordat de thee gedroogd wordt, om de smaakprofielen te bewaren en te versterken.

Karakteristieken van de thee

Oriental Beauty, bekend als Bai Hao Oolong, is een unieke thee die zich onderscheidt door zijn specifieke aroma, smaak en visuele kenmerken, als resultaat van de aanzienlijke oxidatie en de aanwezigheid van witte tippen op de bladeren.

Aroma Profiel

Oriental Beauty heeft een rijk en complex aroma. Deskundigen herkennen vaak:

 • Fruitige tonen: Vooral hinten van perzik en abrikoos.
 • Honingszoetheid: Een uitgesproken zoetheid die doet denken aan honing.

Smaakprofiel

De smaak van deze Oolong is even diepgaand en gelaagd. Belangrijke kenmerken zijn:

 1. Zoetheid: Een natuurlijke, ingetogen zoetigheid die doet denken aan rijpe vruchten.
 2. Volle body: Een robuuste textuur die het midden houdt tussen zwarte en groene thee.
 3. Unieke smaak: De zeldzame en begeerde 'Bai Hao' geur, vaak beschreven als een mix van honing en zoete specerijen.

Visuele Kenmerken

Qua uiterlijk, heeft Oriental Beauty:

 • Theebladeren: Ze zijn heavily oxidized, met een verscheidenheid aan bruintinten die de rijke smaak aankondigen.
 • Witte tippen: De bekende 'Bai Hao' of witte tippen van de bladeren, een teken van hoge kwaliteit.
 • Kleur: Een heldere, diepe amber kleur die in het kopje verschijnt na het brouwen.

Zetmethoden en consumptie

Bij het zetten van orientaalse schoonheidsthee zijn de steeping technieken en de optimale temperatuur en tijd cruciale factoren voor het maximaliseren van smaak en aroma.

Steeping of zettechnieken

Het zetten van thee vereist aandacht voor de gebruikte techniek. Men kan kiezen voor de traditionele methode met een gaiwan of een moderne, westerse aanpak met een theepot. De gaiwan-methode is een Chinese techniek waarbij theebladeren direct in een kleine, dekselhoudende kop worden gestept. Deze methode staat bekend om haar capaciteit om de delicate aroma's van de thee te vangen en wordt aanbevolen voor ervaren theedrinkers. Aan de andere kant biedt de westerse methode meer gemak doordat een grotere hoeveelheid thee tegelijkertijd kan worden voorbereid. In deze methode worden de blaadjes vaak in een theezakje of thee-ei geplaatst.

Optimale yemperatuur en yijd

De optimale temperatuur voor het zetten van Oriental Beauty thee ligt tussen de 85°C tot 95°C. Een te hoge temperatuur kan de subtiele smaken van de thee verbranden, terwijl een te lage temperatuur niet alle aroma's vrijlaat.

ZettijdBeschrijving
1-2 minutenLicht en delicaat, ideaal voor een subtiele smaak.
3-5 minutenMedium sterkte, een balans tussen kracht en finesse.
5+ minutenSterk en intens, kan bitterheid met zich meebrengen.

De zettijd kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeur, maar de vuistregel is dat een langere zettijd resulteert in een intensere smaak en kleur van de thee. Echter, het overschrijden van de aanbevolen zettijd kan leiden tot bitterheid.

Gezondheidseffecten en voedingswaarde

Oriental Beauty thee, bekend als Dongfang Meiren of Bai Hao Oolong, is een hoogwaardige oolong thee die beroemd is vanwege zijn gezondheidsvoordelen en voedingswaarde. Deze thee bevat een aantal belangrijke antioxidanten, waaronder polyfenolen en flavonoïden, die bijdragen aan de gezondheid van het cardiovasculair systeem en potentiële anti-inflammatoire eigenschappen bezitten.

Voedingsstoffen per 100 gram:

VoedingsstofHoeveelheid
Energie1 kcal
Water99 g
Cafeïne15-55 mg
Polyfenolen100-800 mg

De thee is eveneens een natuurlijke bron van theanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn vermogen om te ontspannen zonder slaperigheid te veroorzaken. Studies hebben uitgewezen dat theanine stress en angst kan verminderen, wat bijdraagt aan een algemeen gevoel van welzijn.

Thiamine en andere vitamines zoals C, E, en K zijn aanwezig in kleine hoeveelheden en dragen bij aan een gezonde stofwisseling. Oolong theeën bevatten ook mineralen zoals fluor, mangaan, en kalium, die respectievelijk goed zijn voor tanden, botten en de bloeddrukregulatie.

Het regelmatig drinken van oolong thee kan ondersteunend werken bij gewichtsbeheersing. Dit komt door de aanwezigheid van polyfenolen die kunnen helpen bij het verhogen van de metabolische snelheid en het verbeteren van vetoxidatie. Het cafeïnegehalte in deze thee, hoewel matig, draagt bij aan alertheid en kan het energieniveau tijdelijk verhogen.

Soorten en variaties

De diversiteit binnen Oriental Beauty thee is indrukwekkend, met talloze variëteiten en cultivars die elk een uniek smaakprofiel bieden. Deze sectie zal de voornaamste soorten en hun variaties uitlichten.

Oolong thee variëteiten

Oolong thee, bekend als een semi-geoxideerde thee, varieert van licht- tot zwaar geoxideerd. Deze variatie in het oxidatieproces beïnvloedt aanzienlijk de smaak en het aroma van de thee. In het algemeen bezitten Oolong theesoorten een complexe smaak die kan variëren van zoet en bloemig tot vol en geroosterd.

 • Lichte oxidatie: Deze Oolongs, inclusief varianten zoals Alishan en High Mountain Oolong, zorgen voor een zachter en bloemiger smaak.
 • Medium oxidatie: Theesoorten zoals Oriental Beauty en Dong Ding zijn goed voor een balans tussen frisheid en diepere, fruitige tonen.
 • Zware oxidatie: Varianten zoals Red Oolong onthullen een rijkere, vaak moutiger smaak.

Taiwanese Oolongs

Taiwanese Oolong theeën staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en diversiteit, dankzij het unieke klimaat en de hoogte waarop ze worden verbouwd. Taiwan biedt theeliefhebbers een uitgebreid scala van smaken, waarbij elke regio zijn eigen karakteristieke thee heeft.

 • Alishan: Dit is een High Mountain Oolong thee die groeit in de bergachtige gebieden van Taiwan. Het staat bekend om zijn romige textuur en zoete, bloemige smaak.
 • Emi: Een ander voorbeeld van High Mountain Oolong, bekend om zijn lichte oxidatie en frisse, levendige smaakprofiel.

Bijzondere Oriental Beauty Cultivars

"Bai Hao Oolong," beter bekend als Oriental Beauty of White Tip Oolong, is een bijzondere Taiwanese Oolong thee. Deze thee onderscheidt zich door de unieke productiemethode en het kenmerkende insect dat op de theebladeren terechtkomt en zorgt voor een natuurlijke wijzing in de plant.

 • Chinees vs. Taiwanees: Hoewel Oriental Beauty meestal geassocieerd wordt met Taiwanese thee, zijn er ook Chinese variëteiten die unieke kwaliteiten bezitten.
 • Cultivars: Elk van deze White Tip Oolong cultivars heeft unieke eigenschappen, zoals een hogere of lagere mate van oxidatie, wat resulteert in een diversiteit aan smaken en ervaringen voor de theedrinker.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »