Oolong, het geheim van de theemeester
Oolong is geen zwarte thee, maar ook geen groene thee; het heeft zijn eigen categorie thee. Toch kan de Oolong uiteindelijk meer kenmerken van zwarte thee of van groene thee krijgen, afhankelijk van de theemeester, die de thee verwerkt.
Oxidatie en Oolong
Misschien wist je al dat alle thee (wit, groen, Oolong, zwart en zelfs Pu-erh) afkomstig is van dezelfde Camellia sinensis-plant. Dit is een groenblijvende struik die afkomstig is uit zowel China als India. In de loop van de tijd zijn er diverse soorten gekweekt die zich elk in verschillende delen van de wereld gevestigd hebben. Toch is de manier van verwerken van de bladeren van de plant, die een unieke soort thee vormt.
Zwarte thee mag tijdens de verwerking volledig oxideren, waardoor de theebladeren hun donkere kleur en rijke moutige aroma krijgen waar ze bekend om staan. Groene thee is nauwelijks geoxideerd, dus de bladeren behouden wat van hun oorspronkelijke groene bladkleur en versgeplukte smaak. Oolongthee valt daar ergens tussen en wordt vaak omschreven als een (gedeeltelijk) geoxideerde thee. Maar de oxidatieniveaus in Oolong kunnen variëren van 8 tot 80 procent, afhankelijk van de productiestijl van de theemeester. Daarom neigt de smaak van sommige Oolongthee meer naar een verse, groene thee (minder geoxideerd) en andere naar een moutige zwarte thee (meer geoxideerd). Het grootste verschil tussen Oolong, zwarte en groene thee naast oxidatie? De vorm.
Vorm
Oolongthee wordt traditioneel gerold, gedraaid, gekruld tot strakke balletjes of dunne strengen. Deze ambachtelijke vormtechnieken zijn afhankelijk van de tradities van de theemeester die de thee zet. Rollen is een belangrijk aspect van de verwerking van Oolong. Hierdoor verandert het uiterlijk, de kleur en het aroma van de uiteindelijke theebladeren. Afhankelijk van hoe en wanneer de bladeren worden gerold tijdens de verwerking, kan de theemeester op subtiele wijze de hele richting van de uiteindelijke smaak van de thee beïnvloeden.
Waar komt Oolong vandaan?
Oolong vertegenwoordigt een echt ambachtelijk meesterschap in theeverwerking. Het uiterlijk, de vorm en de smaak van een Oolongthee kunnen enorm variëren, afhankelijk van de regio waar het wordt verbouwd en hoe het wordt verwerkt. De oorsprong van Oolong wordt zowel in China als Taiwan geclaimd en de thee wordt in beide landen nog steeds erg gewaardeerd.
Eén verhaal beweert dat de Chinezen de naam wulong of zwarte draak schonken aan de grote donkere theebladeren, die zwaar geoxideerd waren en gedraaid in vormen die toevallig leken op de mystieke Chinese draak. Een ander verhaal vertelt een verhaal van een theeboer genaamd Wu Liang (later afgekort tot Wulong) die per ongeluk de Oolongstijl van de thee ontdekte. Het maakt niet uit welk verhaal je gelooft, we kunnen met zekerheid zeggen dat de beroemdste Chinese Oolongs worden gekweekt in hoge bergachtige streken bij koel weer. Het is de unieke geografie en de ruwe omgeving die deze Oolongs de rijke smaak geven waar ze beroemd om zijn.
De beroemdste Oolongs van Taiwan zijn traditioneel minder geoxideerd (10 procent tot 40 procent) en zijn daarom meestal groener van kleur en lichter van smaak dan Chinese Oolongs. De Oolong-smaken die in het hele land worden geproduceerd, variëren net zoals de verschillende wijnen uit Frankrijk. Sommige Oolongs worden in kleine, strakke balletjes gerold, terwijl andere in lange bladstrengen worden gedraaid. Sommige groeien in afgelegen met mist bedekte bergen, terwijl andere tot zijn recht komen in gematigde bamboebossen. Sommige worden in de lente geplukt voor een bloemige kruidachtige smaak, terwijl andere pas in de winter worden geplukt en geroosterd voor een hartige, houtachtige smaak.
Hoewel de beroemdste Oolongs hun oorsprong vinden in China en Taiwan, worden er tegenwoordig ook in andere delen van de wereld verschillende soorten Oolong gemaakt. India, Sri Lanka, Japan, Thailand en Nieuw-Zeeland zijn slechts enkele landen die tegenwoordig Oolongthee produceren.
Hoe wordt Oolong gemaakt?
Om Oolong te begrijpen, moet je de theeverwerking begrijpen. Alle thee (zwart, groen of Oolong) komt uit dezelfde Camellia sinensis (theeplant). Het verschil in wat er in je theekopje terechtkomt, is afhankelijk van veel factoren, waaronder de variëteit of cultivar van de theeplant, het terroir van de plant (de kenmerken van de geografie, het klimaat en de cultuur) en hoe de theebladeren worden verwerkt nadat ze zijn verwerkt.
De stroom van de verwerking van Oolongthee gaat als volgt:
Verdorren
Kwetsbare, geplukte theeblaadjes worden direct opzettelijk gekneusd door met ze te gooien of schudden. Dit is een belangrijke stap om het oxidatieproces op gang te brengen, waardoor Oolongbladeren hun ultieme smaak krijgen. De bladeren worden vervolgens enkele uren in de zon gelegd om te drogen, zodat ze ‘verdorren’ en een deel van hun vochtgehalte verliezen. Verdorren verzacht de theebladeren, waardoor ze flexibel en soepel worden, zodat ze niet breken tijdens de belangrijke stap van het rollen en vormen van de Oolongthee.
Koelen
De theebladeren hebben tijd nodig om te rusten en af te koelen van de hitte, voordat de rest van de verwerking plaatsvindt. Terwijl ze afkoelen, beginnen ze te verwelken en af te vlakken. Als ze van vorm beginnen te veranderen, zijn ze klaar om te worden gerold.
Licht rollen
Het is het rolproces dat de theebladeren helpt hun unieke uiterlijk en smaakprofiel te ontwikkelen. Omdat de verwelkte bladeren licht gerold zijn, worden ze verder gekneusd. Blauwe plekken breken de celwanden van de bladeren, waardoor de enzymen en etherische oliën vrijkomen die de smaak zullen veranderen. Door verder te rollen, worden de chemische componenten van de theebladeren aan zuurstof blootgesteld en wordt het oxidatieproces aangespoord. Rollen helpt ook bij het bepalen van de vorm die de theebladeren zullen aannemen.
Oxideren
Oxidatie is een chemische reactie die de smaak van de theebladeren verandert en de verwerkte thee helpt zijn ultieme uiterlijk en kleur te ontwikkelen. Hoe lang de theebladeren oxideren of worden blootgesteld aan zuurstof, zal bepalen welk type thee het blad zal worden. Oolong-theeën variëren in oxidatieniveaus, van 8 procent tot 80 procent. Hierdoor variëren ze in kleur en smaak, afhankelijk van wat de theeproducent graag wil.
Roosteren
Zodra de theebladeren zijn geoxideerd tot het gewenste niveau, wordt er warmte toegepast om het oxidatieproces te stoppen en de bladeren uit te drogen. Roosteren past warmte toe en geeft ook belangrijke smaakkenmerken aan de uiteindelijke Oolongthee.
Rollen
Een belangrijk kenmerk van elke Oolongthee is de vorm. Dit laatste rollen van de geroosterde en gedeeltelijk gedroogde theebladeren, bepaalt het uiterlijk en de smaak van de thee.
Drogen
De gevormde Oolong-theebladeren worden vervolgens gedroogd. Het is belangrijk om het vochtgehalte in de theebladeren volledig te verminderen, zodat ze kunnen worden bewaard zonder te bederven.
Hand sorteren
Zodra de theebladeren volledig zijn gedroogd, worden ze visueel gesorteerd in verschillende groepen van vergelijkbare grootte en kleur om verschillende soorten thee te maken. Elke groep thee wordt beoordeeld op hoe de thee eruit ziet, hoeveel hele bladeren er bij zitten, zijn de bladeren gebroken of zijn er ongeopende theeknoppen? Dit alles bepaald de uiteindelijke kwaliteitsstempel die de thee krijgt.
Oolongthee proeven
Omdat Oolongthee op verschillende niveaus wordt geoxideerd, kan de smaak variëren van licht tot vol, bloemig tot grasachtig en van zoet tot geroosterd. De kleur van de bladeren en de tint van de eenmaal gezette thee, kan ook variëren van groen tot goudbruin.
De verschillen tussen de soorten en smaken Oolongthee worden vaak vergeleken met de verschillen tussen goede wijnen. Hoewel alle wijn van één druif afkomstig zijn, is het de combinatie van de variëteit van de druif, hoe en waar de druif werd verbouwd en de artisanale stijl van de wijnmaker die uiteindelijk bepaalt hoe de wijn in je glas zal smaken. Zelfs binnen de wijnindustrie van een land zijn er verschillende smaakprofielen te vinden in verschillende soorten wijn. Gezien zijn oorsprong is Oolongthee enorm populair in Azië. Net als de wijncompetities in Californië, Italië of Frankrijk, zijn er ook Oolongcompetities in Azië om het vakmanschap van Oolongproducenten te eren. Thee kan op allerlei aspecten worden beoordeeld: van de vorm en het uiterlijk van de droge en natte bladeren tot de kleur, het aroma en de smaak van de gezette thee. Winnaars van de wedstrijd kunnen de titel 'beste ter wereld', prijzengeld of de kans winnen dat hun artisanale thee wordt gebruikt door wereldwijde distributeurs. Maar voor veel Oolongproducenten is de competitie een manier om hun passie te tonen voor het leven dat ze wijden aan de kunst van Oolongthee.