Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0
Filters

Filter op prijs

Tot

Soort thee

Kwaliteit

Speciale mensen/wensen

Gezondheidsvoordelen

Yerba mate, de natuurlijke energiebooster

Er zijn slechts een handvol planten in de wereld die cafeïne produceren en Yerba Mate is er daar één van. Yerba mate kruid wordt gebruikt om een heerlijke cafeïnehoudende drank te produceren.
Yerba Mate

Er zijn slechts een handvol planten in de wereld die cafeïne produceren en Yerba Mate is er daar één van. Samen met thee, koffie, cacao, kola (of cola) en guarana, wordt het yerba mate kruid gebruikt om cafeïnehoudende drank te produceren. Hoewel het wordt bereid als een thee, bevat Yerba Mate geen echte theebladeren.

Yerba mate is een kruid dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en wordt gebruikt om de nationale drank van Argentinië, Paraguay, Uraguay en Zuid-Brazilië te maken. In deze landen wordt Yerba Mate 6 keer meer gedronken dan koffie. Net als koffie kan Yerba mate goed gedronken worden bij vermoeidheid.

De Yerba mate plant uit Zuid amerika

Yerba Mate

De Yerba Mate boom is een soort van de hulstfamilie met bladeren die groenblijvend zijn. De Yerba Mate boom produceert kleine vruchtbessen die uitbloeien tot groen witte bloemen. De bladeren en tere stengels worden vaak met de hand geplukt en vervolgens in een gecontroleerde omgeving gedroogd. Soms worden ze boven een houtvuur geroosterd voordat ze worden gebroken of gesneden om tot de Yerba Mate thee te komen. Sommige yerba mate wordt zelfs gerijpt in cederhout of ander hout voor een jaar of langer voor extra smaak. De hoogste kwaliteit Yerba Mate wordt in de schaduw gekweekt onder het rijke bladerdak van het regenwoud en uit de buurt van direct zonlicht. Door deze beschutting behouden de bladeren meer van hun voedingsstoffen en smaak dan planten die aan de zon zijn blootgesteld. Eigenlijk hetzelde als bij echte thee.

Wilde Yerba Mate-bomen worden slechts om de twee jaar geoogst, omdat hun bladeren er langer over doen om zich volledig te ontwikkelen. Gekweekte bomen worden aan het eind van elke winter geoogst, omdat ze sneller groeien door zorgvuldig snoeien, blootstelling aan de zon en waterbeheersing.

Yerba mate wordt overal in Zuid-Amerika geteeld en verwerkt. Tegenwoordig is Brazilië de grootste producent van het kruid, gevolgd door Argentinië en Paraguay.

Yerba mate en anti oxidanten

Yerba mate is een krachtige antioxidant die veel heilzame plantaardige voedingsstoffen bevat. Interessant is dat de kracht van de anti oxidanten van yerba mate thee iets hoger schijnt te zijn dan die van groene thee. Bovendien kan yerba mate zeven van de negen essentiële aminozuren bevatten, naast bijna alle vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Nu kan yerba mate thee niet zulke grote hoeveelheden vitaminen en mineralen bevatten (op het grotere geheel gezien) dus drink je nog niet rijk.

Yerba Mate is adaptogeen... huh?

Men gelooft dat Yerba Mate nooit schadelijke effecten kan hebben op je lichaam omdat Yerba Mate een adaptogeen kruid zou zijn. Dit betekent dat het zich aan ieders lichaam aanpast om het te harmoniseren.

Yerba Mate probeert verschillende soorten stress te stabiliseren, zoals fysieke, biologische of chemische.

Met dat in gedachten wordt aangenomen dat er geen risico's verbonden zijn aan het drinken van welke hoeveelheid dan ook. Toch willen we graag dat je voorzichtig bent als je niet tegen cafeïne kan. En zoals altijd geldt, 'te' veel is nooit goed.

Het bereiden van de Yerba mate

Yerba mate wordt op de traditionele manier bereid in een kalebas, of "yerba mate's" in plaats van een thee ei. Terwijl de originele kalebassen kleine kommetjes of kopjes waren gemaakt van holle, uitgedroogde pompoen, kunnen moderne kalebassen gemaakt zijn van metaal, keramiek of hout. De yerba, of "kruid", wordt in de kalebas gedaan en geschud, fijngestampt of gemalen. Koud water wordt dan beetje bij beetje in de kalebas gegoten, zodat het de tijd heeft om in de kruiden te trekken en ze voor te bereiden op de infusie. Heet water (of soms koud, maar nooit kokend) wordt dan over de kruiden gegoten om de kalebas te vullen. De kruiden trekken in het water en produceren een thee-achtige drank.

De geïnfuseerde yerba mate kruiden worden niet uit het water gezeefd zoals bij thee of koffie. In plaats daarvan wordt de drank genipt door een "bombilla", een metalen rietje gemaakt van zilver, koper of roestvrij staal met kleine gaatjes aan de onderkant. De bombilla fungeert zowel als rietje en als zeef, zodat de vloeistof kan worden genipt terwijl de stukjes kruid in de kalebas achterblijven.

Je kunt echter ook een theezeefje of thee ei gebruiken om mate te bereiden. Schenk heet water (nooit kokend) over het zeefje of thee ei heen en laat even trekken. Op de theezakjes staat altijd een zetadvies zoals de hoeveelheid gram yerba mate het beste kunt gebruiken.

Yerba mate ritueel

Op de traditionele manier wordt yerba mate bereid in één kalebas die wordt gedeeld; dit maakt deel uit van de sociale en culturele ervaring van het drinken van yerba mate. Tijdens een mate-ceremonie bereidt de "cebador", of mate-bereider, een kalebas met mate, nipt eraan om er zeker van te zijn dat de mate glad is en bereidt dan een andere mate in dezelfde kalebas om door te geven van gast tot gast. Elke gast drinkt een kalebas met mate leeg en geeft deze terug aan de cebador om een nieuwe te bereiden voor de volgende gast in de kring. Dit is een traditioneel ritueel van vriendschap en gastvrijheid.

Hoe smaakt Yerba mate?

Yerba mate wordt vaak omschreven als aards, plantaardig, kruidachtig en bitterzoet. Stel je een verse regenwoudbodem voor en je kunt je waarschijnlijk de smaak van Yerba Mate voorstellen.

De smaak van Yerba Mate kan subtiel variëren, afhankelijk van de teeltregio's, teeltmethoden en brouwtechnieken. Veel soorten Yerba Mate bevatten tere stengels en takken van de boom, die een houtachtige smaak aan de thee kunnen geven. Als de plant laat wordt geoogst, kan het tanninegehalte hoger zijn dan bij een jonge plant, wat een meer wrang en bitter kruid kan opleveren.

Cafeïnegehalte in Yerba Mate

Yerba mate wordt vaak beschreven als een drank met de energiekick van koffie, de zachte smaak van traditionele thee, de genezende componenten van kruidenthee en de feel-good factor van chocolade. In feite bevat de Yerba Mate plant cafeïne, theofylline en theobromine, de stimulerende middelen die ook in koffie, thee en chocolade worden aangetroffen. Yerba mate kan goed gedronken worden bij vermoeidheid.

Zoals bij elke drank die van een cafeïnehoudende plant wordt gemaakt, kan het cafeïnegehalte variëren, afhankelijk van de soort plant, hoe deze werd verwerkt en hoe het kruid werd gebrouwen. Sommige Yerba Mate planten kunnen zelfs variëren in sterkte van de smaak, cafeïnegehalte en andere voedingsstoffen, afhankelijk van of het een mannelijke of vrouwelijke plant is; vrouwelijke planten hebben de neiging milder van smaak te zijn en lager in cafeïne.

Over het algemeen kun je stellen dat het cafeïnegehalte van een Yerba Mate-drankje hoger is dan dat van zwarte thee, maar lager dan dat van koffie. Kun je niet tegen cafeïne of mag je het niet hebben, dan adviseren we deze thee over te slaan.

 

Filter
5 producten
Concentratie biologisch
Concentratie biologisch

Geef je focus een natuurlijke boos...

Geef je focus een natuu...

€8,99
Slank & fit kruidenthee biologisch
Slank & fit kruidenthee biologisch

Ontdek onze biologische Slank & Fi...

Ontdek onze biologische...

€7,39
Guayusa gesneden biologisch
Guayusa gesneden biologisch

Bladeren van de Ilex guayusa-plant...

Bladeren van de Ilex gu...

€7,79
  • Snelle verzending
  • GRATIS verzending boven € 50,-*
  • Biologisch gecertificeerd
Mate bloedsinaasappel Biologisch
Mate bloedsinaasappel Biologisch

Krijg een energetische oppepper me...

Krijg een energetische ...

€6,29
Empowerment Biologisch
Empowerment Biologisch

Kom terug in je eigen kracht met d...

Kom terug in je eigen k...

€6,69

Yerba mate, de natuurlijke energiebooster

Yerba Mate

Er zijn slechts een handvol planten in de wereld die cafeïne produceren en Yerba Mate is er daar één van. Samen met thee, koffie, cacao, kola (of cola) en guarana, wordt het yerba mate kruid gebruikt om cafeïnehoudende drank te produceren. Hoewel het wordt bereid als een thee, bevat Yerba Mate geen echte theebladeren.

Yerba mate is een kruid dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en wordt gebruikt om de nationale drank van Argentinië, Paraguay, Uraguay en Zuid-Brazilië te maken. In deze landen wordt Yerba Mate 6 keer meer gedronken dan koffie. Net als koffie kan Yerba mate goed gedronken worden bij vermoeidheid.

De Yerba mate plant uit Zuid amerika

Yerba Mate

De Yerba Mate boom is een soort van de hulstfamilie met bladeren die groenblijvend zijn. De Yerba Mate boom produceert kleine vruchtbessen die uitbloeien tot groen witte bloemen. De bladeren en tere stengels worden vaak met de hand geplukt en vervolgens in een gecontroleerde omgeving gedroogd. Soms worden ze boven een houtvuur geroosterd voordat ze worden gebroken of gesneden om tot de Yerba Mate thee te komen. Sommige yerba mate wordt zelfs gerijpt in cederhout of ander hout voor een jaar of langer voor extra smaak. De hoogste kwaliteit Yerba Mate wordt in de schaduw gekweekt onder het rijke bladerdak van het regenwoud en uit de buurt van direct zonlicht. Door deze beschutting behouden de bladeren meer van hun voedingsstoffen en smaak dan planten die aan de zon zijn blootgesteld. Eigenlijk hetzelde als bij echte thee.

Wilde Yerba Mate-bomen worden slechts om de twee jaar geoogst, omdat hun bladeren er langer over doen om zich volledig te ontwikkelen. Gekweekte bomen worden aan het eind van elke winter geoogst, omdat ze sneller groeien door zorgvuldig snoeien, blootstelling aan de zon en waterbeheersing.

Yerba mate wordt overal in Zuid-Amerika geteeld en verwerkt. Tegenwoordig is Brazilië de grootste producent van het kruid, gevolgd door Argentinië en Paraguay.

Yerba mate en anti oxidanten

Yerba mate is een krachtige antioxidant die veel heilzame plantaardige voedingsstoffen bevat. Interessant is dat de kracht van de anti oxidanten van yerba mate thee iets hoger schijnt te zijn dan die van groene thee. Bovendien kan yerba mate zeven van de negen essentiële aminozuren bevatten, naast bijna alle vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Nu kan yerba mate thee niet zulke grote hoeveelheden vitaminen en mineralen bevatten (op het grotere geheel gezien) dus drink je nog niet rijk.

Yerba Mate is adaptogeen... huh?

Men gelooft dat Yerba Mate nooit schadelijke effecten kan hebben op je lichaam omdat Yerba Mate een adaptogeen kruid zou zijn. Dit betekent dat het zich aan ieders lichaam aanpast om het te harmoniseren.

Yerba Mate probeert verschillende soorten stress te stabiliseren, zoals fysieke, biologische of chemische.

Met dat in gedachten wordt aangenomen dat er geen risico's verbonden zijn aan het drinken van welke hoeveelheid dan ook. Toch willen we graag dat je voorzichtig bent als je niet tegen cafeïne kan. En zoals altijd geldt, 'te' veel is nooit goed.

Het bereiden van de Yerba mate

Yerba mate wordt op de traditionele manier bereid in een kalebas, of "yerba mate's" in plaats van een thee ei. Terwijl de originele kalebassen kleine kommetjes of kopjes waren gemaakt van holle, uitgedroogde pompoen, kunnen moderne kalebassen gemaakt zijn van metaal, keramiek of hout. De yerba, of "kruid", wordt in de kalebas gedaan en geschud, fijngestampt of gemalen. Koud water wordt dan beetje bij beetje in de kalebas gegoten, zodat het de tijd heeft om in de kruiden te trekken en ze voor te bereiden op de infusie. Heet water (of soms koud, maar nooit kokend) wordt dan over de kruiden gegoten om de kalebas te vullen. De kruiden trekken in het water en produceren een thee-achtige drank.

De geïnfuseerde yerba mate kruiden worden niet uit het water gezeefd zoals bij thee of koffie. In plaats daarvan wordt de drank genipt door een "bombilla", een metalen rietje gemaakt van zilver, koper of roestvrij staal met kleine gaatjes aan de onderkant. De bombilla fungeert zowel als rietje en als zeef, zodat de vloeistof kan worden genipt terwijl de stukjes kruid in de kalebas achterblijven.

Je kunt echter ook een theezeefje of thee ei gebruiken om mate te bereiden. Schenk heet water (nooit kokend) over het zeefje of thee ei heen en laat even trekken. Op de theezakjes staat altijd een zetadvies zoals de hoeveelheid gram yerba mate het beste kunt gebruiken.

Yerba mate ritueel

Op de traditionele manier wordt yerba mate bereid in één kalebas die wordt gedeeld; dit maakt deel uit van de sociale en culturele ervaring van het drinken van yerba mate. Tijdens een mate-ceremonie bereidt de "cebador", of mate-bereider, een kalebas met mate, nipt eraan om er zeker van te zijn dat de mate glad is en bereidt dan een andere mate in dezelfde kalebas om door te geven van gast tot gast. Elke gast drinkt een kalebas met mate leeg en geeft deze terug aan de cebador om een nieuwe te bereiden voor de volgende gast in de kring. Dit is een traditioneel ritueel van vriendschap en gastvrijheid.

Hoe smaakt Yerba mate?

Yerba mate wordt vaak omschreven als aards, plantaardig, kruidachtig en bitterzoet. Stel je een verse regenwoudbodem voor en je kunt je waarschijnlijk de smaak van Yerba Mate voorstellen.

De smaak van Yerba Mate kan subtiel variëren, afhankelijk van de teeltregio's, teeltmethoden en brouwtechnieken. Veel soorten Yerba Mate bevatten tere stengels en takken van de boom, die een houtachtige smaak aan de thee kunnen geven. Als de plant laat wordt geoogst, kan het tanninegehalte hoger zijn dan bij een jonge plant, wat een meer wrang en bitter kruid kan opleveren.

Cafeïnegehalte in Yerba Mate

Yerba mate wordt vaak beschreven als een drank met de energiekick van koffie, de zachte smaak van traditionele thee, de genezende componenten van kruidenthee en de feel-good factor van chocolade. In feite bevat de Yerba Mate plant cafeïne, theofylline en theobromine, de stimulerende middelen die ook in koffie, thee en chocolade worden aangetroffen. Yerba mate kan goed gedronken worden bij vermoeidheid.

Zoals bij elke drank die van een cafeïnehoudende plant wordt gemaakt, kan het cafeïnegehalte variëren, afhankelijk van de soort plant, hoe deze werd verwerkt en hoe het kruid werd gebrouwen. Sommige Yerba Mate planten kunnen zelfs variëren in sterkte van de smaak, cafeïnegehalte en andere voedingsstoffen, afhankelijk van of het een mannelijke of vrouwelijke plant is; vrouwelijke planten hebben de neiging milder van smaak te zijn en lager in cafeïne.

Over het algemeen kun je stellen dat het cafeïnegehalte van een Yerba Mate-drankje hoger is dan dat van zwarte thee, maar lager dan dat van koffie. Kun je niet tegen cafeïne of mag je het niet hebben, dan adviseren we deze thee over te slaan.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »