Biologische losse Rooibos kopen
Rooibos is een cafeïnevrije infusie van oorsprong uit Zuid-Afrika en gemaakt van de plant die bekend staat als rooibush of "red bush" (aspalatus linearis). Toen de kolonisten in Zuid-Afrika aankwamen, ontdekten zij dat de Khoikhoi van deze struik een drankje maakten dat op thee leek. In tijden van theeschaarste namen ze rooibos uiteindelijk over als vervangingsmiddel van 'echte' thee. Het lage tanninegehalte voorkomt dat rooibos de adstringentie ontwikkelt die kenmerkend is voor thee die lange tijd is getrokken. Rooibos is zeer veelzijdig om te combineren met andere producten. Zo kan rooibos worden gemengd met vrijwel elk fruit, specerij of bloem.
Rooibos is een koperkleurige rode likeur, met aromatische tonen van rode vruchten, rozenbottel en hout. Zacht en licht, met een zoete en zijdeachtige smaak. Geschikt ter vervanging van thee in de namiddag of bij medische indicaties van beperking van cafeïneconsumptie.
Verschil Rooibos en Honeybush
Beide theesoorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en bevatten geen cafeïne en zijn laag in tannine en rijk aan antioxidanten.
Rooibos heeft van nature een zoete, aardse en licht nootachtige smaak. Honeybush, daarentegen, heeft ondertonen van hout en honing. De thee heeft een vollere body en is zoeter dan rooibosthee. Sommigen vergelijken de smaak met een warme abrikoos of gedroogd fruitmengsel. De thee heeft een rozerode kleur en zou een sterkere en aangenamere smaak hebben dan rooibos.
De smaak van Honeybush wordt (net als die van rooibos) beter naarmate je het langer laat trekken. Honeybush kan ook lang getrokken worden zonder bitter te worden.
Uiteindelijk is het een kwestie van smaak; hoewel ze beide rooibos zijn zijn ze onvergelijkbaar en uniek zijn op hun eigen manier. Probeer het eens!