Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Door Anneke Hulsbosch

Wat is Pu-Erh thee?

Pu-erh thee, die in het Verre Oosten bekend staat als "zwarte thee", is afkomstig uit de provincie Yunnan in China en is genoemd naar de marktstad waar hij voor het eerst werd ontwikkeld. Overigens valt hij hij weleenswaar ook bij de Theeplantage onder de zwarte thee, de echte zwarte thee is eigenlijk rode thee. Dit maakt Pu-erh tot zijn eigen categorie.

Inhoud

Hoe wordt Pu-erh gemaakt?

Geschiedenis van Pu-erh thee

Pu-erh thee vandaag de dag
Is Pu-Erh gezond?
Pu-erh bij afvallen
Pu-erh thee soorten en variaties
Pu-erh thee tips & bereiding
Bevat Pu-Erh cafeïne?

Pu-erh thee is na-gefermenteerd, wat betekent dat de theebladeren een microbiotisch fermentatieproces ondergaan nadat ze gedroogd en gerold zijn, waardoor de bladeren donkerder worden en van smaak veranderen. Dit proces zorgt ervoor dat de thee niet alleen beter wordt naarmate hij ouder wordt, zoals een goede wijn, maar dat veel pu-erhs hun versheid tot wel vijftig jaar kunnen behouden! Pu-erh thee kan worden gevonden in samengeperste vorm of in losse blad vorm en kan worden gemaakt van zowel groene als zwarte theebladeren.

Hoe wordt Pu-Erh gemaakt?

Puerh thee wordt gemaakt van een grotere bladsoort van de camellia sinensis, de zogenaamde Dayeh. Dit zijn oude bomen met volgroeide bladeren die naar verluidt tussen de 500 en 1000 jaar oud zijn. Deze bomen groeien meestal in gematigde streken en hoewel ze het hele jaar door kunnen worden geoogst, is het geschikte moment om te oogsten het midden van het voorjaar. Verschillende omstandigheden en milieufactoren kunnen het smaakprofiel van pu-erh beïnvloeden, wat resulteert in een rijke ervaring voor de theedrinker van deze gewaagde thee die zacht, fruitig, turfachtig, grasachtig, muskusachtig, kruidig en aards kan zijn.


Geschiedenis van Pu-erh thee

Pu-erh thee vindt zijn oorsprong in de provincie Yunnan tijdens de Oostelijke Han Dynastie (25-220CE). De handel in Pu-erh thee begon in de Tang Dynastie, werd beroemd tijdens de Ming Dynastie en werd populair tijdens de Qing Dynastie.

Pu-erh werd vervoerd door muilezels en paarden in lange karavanen langs vaste routes die bekend werden als de Theeroute of de Thee-Paardenroute. Handelaren ruilden thee op de markten van Pu-erh County en huurden vervolgens de karavanen om de thee naar hun huizen terug te brengen.

De toenemende vraag naar thee die gemakkelijk kon worden vervoerd en die niet bedierf tijdens lange reizen, zette de leveranciers aan tot het bedenken van manieren om de thee te conserveren. Men ontdekte dat door de fermentatie van de bladeren de thee niet alleen vers bleef, maar zelfs beter werd naarmate de thee ouder werd. De mensen ontdekten al snel dat pu-erh ook hielp bij de spijsvertering en voedingsstoffen aan hun dieet toevoegde, en omdat het zo betaalbaar was, werd het al snel een populaire huismiddel. Pu-erh thee werd zeer gewaardeerd en het werd een krachtig middel voor ruilhandel onder reizende kooplieden.


Pu-erh thee vandaag de dag

Vandaag de dag wordt pu-erh nog steeds beschouwd als een zeer gewaardeerde handelswaar. Zelfs in de moderne samenleving behoudt een goed geconserveerde pu-erh zijn waarde en blijft het een heerlijke drank voor het hele gezin.

In de westerse samenleving is de populariteit van pu-erh thee nog maar net geïntroduceerd bij de mainstream theedrinkers, gepropageerd door nieuwe hype gegenereerd door de massamedia over de vele heilzame effecten ervan. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de schoonheid en voordelen van pu-erh thee gemeengoed worden.

Pu-erh ceremonie

Is Pu-erh thee gezond?

Zoals alle thee heeft Pu-erh ook een aantal gezondheids voordelen. We zetten er een aantal voor je op een rij:

1. Pu-erh geeft je energie

Dankzij de cafeïne in pu-erh thee, kan het drinken van een kopje per dag helpen om je energieniveau en focus te verhogen. Elk kopje pu-erh thee van 8 ons bevat ongeveer 60 tot 70 milligram cafeïne, vergeleken met de 105 milligram in een standaard kopje koffie. Dit maakt pu-erh thee een goede keuze voor mensen die zichzelf te trillerig vinden na slechts één kopje koffie.

2. Pu-erh bevordert een gezond hart

Door het drinken van een kopje pu-erh thee per dag, helpt je het risico op hart-en vaatziekten te verlagen, terwijl je geniet van een heerlijke, rustgevende drank. Pu-erh thee helpt bij het voorkomen van hartaandoeningen omdat het ondersteunt bij de productie van lovastatine. Deze natuurlijke statine wordt vaak gebruikt om een hoog cholesterolgehalte te behandelen.


3. Pu-erh reinigt gifstoffen en vrije radicalen

Pu-erh thee gebruikt zijn oxidatieve eigenschappen om meer zuurstof te leveren, wat de circulatie en de bloedstroom verbetert. Door meer zuurstof naar de hersenen te brengen, kan pu-erh thee helpen hoofdpijn en migraine te bestrijden en vermindert het vrije radicalen die ernstige ziekten kunnen veroorzaken.

4. Pu Erh kan helpen kanker te voorkomen

Studies hebben aangetoond dat een consequente consumptie van pu-erh thee kanker kan bestrijden en de groei van nieuwe kankercellen kan voorkomen. Wetenschappers geloven dat de geoxideerde theepolyfenolen de reden zijn voor het potentiële gebruik van pu-erh thee bij de preventie of behandeling van bepaalde soorten kanker. Deze polyfenolen werken om vrije radicalen te elimineren en helpen om de productie van onregelmatige cellen te stoppen.

5. Pu-Erh beschermt de gezondheid van de botten

Het is geen geheim dat botten aan dichtheid verliezen en zwakker worden naarmate je ouder wordt. Studies hebben aangetoond dat de polyfenolen in thee kunnen helpen bij de ontwikkeling van een hogere botmassa en een grotere botsterkte. Deze polyfenolen bevatten ook antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen die helpen om pijn en ongemak te minimaliseren.


6. Pu-Erh vermindert Stress

Hoewel pu-erh thee cafeïne bevat, wil dat niet zeggen dat het je opgewonden of nerveus maakt. Sterker nog, pu-erh thee kan helpen om stress te verminderen en de ontstekingsremmende eigenschappen helpen bij het ontspannen bij kleine pijntjes en kwaaltjes.

7. Pu-Erhoorkomt Ziektes

Omdat pu-erh thee veel antioxidanten en vitamine C bevat, kan het drinken van een kopje elke dag helpen bij het voorkomen van ziektes zoals verkoudheid en griep. Pu-erh thee is gefermenteerd, wat betekent dat het hogere concentraties van deze antioxidanten bevat dan niet-gefermenteerde thee. Omdat pu-erh thee afkomstig is van de Camellia sinensis plant, bevat het ook meer antioxidanten en ziektebestrijdende catechinen dan kruidenthee.

Pu-Erh bij afvallen

Pu-erh thee verbetert de spijsvertering en kan de symptomen van constipatie helpen verlichten dankzij de aanwezigheid van lovastatine in deze theebladeren. De antioxidanten en polyfenolen in pu-erh thee helpen ook bij de spijsvertering en vetafbraak.

Studies hebben aangetoond dat pu-erh thee kan helpen gewicht te verliezen wanneer het gecombineerd wordt met een gezond dieet en lichaamsbeweging. Pu-erh thee onderdrukt de synthese van vetzuren, wat je lichaam kan helpen te stoppen met het produceren van meer vet. Dat betekent niet dat je een vetrijk dieet kunt volgen, pu-erh thee kunt drinken en kunt afvallen. Om gewicht te verliezen zul je nog steeds regelmatig moeten bewegen en gezond moeten eten.

Pu-erh thee stimuleert je lichaam ook om de hormonen epinefrine en norepinefrine aan te maken, die werken om de opslag van vetzuren te verminderen. Drink een kopje pu-erh thee na een maaltijd een of twee keer per dag om te profiteren van de gezondheidsvoordelen die helpen bij gewichtsverlies.


Pu-erh thee soorten en variaties

Pu-erh thee kan op twee verschillende manieren worden ingedeeld: rauw (sheng) en gekookt/gerijpt (shou). Dit heeft te maken met de mate van bewerking die plaatsvindt nadat de theeblaadjes zijn geplukt en verdord.

Bij de rauwe verwerking worden de blaadjes verdord en op hoopjes gegooid, zoals bij een composthoop, zodat bacteriën kunnen gisten. Dit is de belangrijkste stap van het proces, die "Wo Dui" (vochtig spoor) wordt genoemd. Dit is het punt waarop het karakter van de thee zich begint te ontwikkelen. De blaadjes worden vervolgens gedeeltelijk in de pan gebakken om de enzymactiviteit een halt toe te roepen, licht gerold en gekneed, waarna men ze laat drogen in een "Dry Storage"-omgeving met voldoende vocht om de thee in de loop van de tijd langzaam te laten oxideren. Dan wordt de thee onmiddellijk tot cakes samengeperst of als losse blaadjes gelaten.

De gekookte verwerkingsmethode (shou) werd in het begin van de jaren zeventig ontwikkeld door de theefabriek van Yunnan Kunming om het productieproces te versnellen. Bij de gekookte verwerking worden de theeblaadjes geplukt en verdord en vervolgens vermengd met een bacteriecultuur die is gecreëerd om de bacteriën na te bootsen die bij natuurlijke fermentatie zouden ontstaan. Vervolgens laat men de pu-erh gedurende 40 dagen volledig oxideren in een hete en vochtige omgeving alvorens hem te bakken, waardoor een donkere, aardse infusie ontstaat.

In deze periode werd ook een ander type pu-erh ontwikkeld. De methode van halfgekookte pu-erh kwam tot stand. Dit is eigenlijk een mengsel van rauwe en gekookte bladeren die zijn gerookt gestoomd en geperst, waardoor de thee een mooie gemengde kleur krijgt van lichte en donkere bladeren.

Pu-erh thee tips & bereiding

Pu-erh thee wordt over het algemeen getrokken in een Yixing theepot of een gaiwan theekom. Vul het potje van je keuze met ongeveer 1 eetlepel theeblaadjes per 240 ml water, en maak ze "wakker" door ze snel af te spoelen met heet water van ongeveer 95°C. Spoel het water onmiddellijk weg en zet het opnieuw op. Pu-erh wordt gezet in gongfu-stijl, wat betekent dat de theeblaadjes slechts korte tijd in heet water worden ondergedompeld voordat de thee in een ander schaaltje wordt gegoten. De beste Pu-erh thee kan tot 10-12 keer worden geweekt voordat de smaak begint te verdwijnen.

Pu-erh thee wordt het best geslurpt gedronken. Dit zorgt voor blootstelling aan de lucht, waardoor de verschillende smaken worden geactiveerd en er meer contact is met je smaakpapillen.

Bevat Pu-Erh cafeïne?

De cafeïne in pu-erh wordt afgebroken door veroudering, wat betekent dat het cafeïnegehalte van nature afneemt naarmate de pu-erh ouder wordt. Dit betekent dat een zeer oude pu-erh tegen de tijd dat hij wordt geconsumeerd, minder sporen van cafeïne kan bevatten in vergelijking met een jongere pu-erh. Het werkelijke cafeïnegehalte in een kop pu-erh-thee varieert naar gelang van hoe lang de thee is getrokken. Hoe langer het trekken duurt, hoe meer cafeïne de thee zal bevatten. Telkens wanneer de thee opnieuw wordt gezet, zal het cafeïnegehalte afnemen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »