• De rest van het jaar gesloten wegens ziekte.
jasmijnthee

Wat is jasmijnthee?

Jasmijnthee begon zijn reis om de bekendste geurende thee ter wereld te worden tijdens de Chinese Ming-dynastie (1368-1644). De stijgende populariteit van jasmijn heeft wellicht iets te maken met de Ming-obsessie voor alles wat met bloemen te maken heeft. De overblijfselen uit die tijd laten ingewikkelde bloempatronen en verwijzingen zien in alles van porselein, schilderijen, borduurwerk, decor en literatuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat prachtige bloesems zoals chrysant, osmanthus, orchidee en jasmijn in deze periode ook hun weg vonden naar voedsel en thee. De trend om thee te aromatiseren zette zich voort tijdens de daaropvolgende Qing-dynastie (1644-1911), waarbij smaakmakers als bergamot, lychee en sinaasappel aan de theemix werden toegevoegd.

Het was echter de populaire en bedwelmende jasmijn die een van de eerste gearomatiseerde theesoorten werd die aan het eind van de 19e eeuw op handelsschepen naar het Westen uit China werd geëxporteerd. De wereld werd al snel verliefd op het geparfumeerde aroma en de delicate smaak van jasmijn en geniet sindsdien naar de glorieuze bloesem.

Witte jasmijnparels

Witte jasmijnparels biologisch


Wat is jasmijn?

De geparfumeerde jasmijnbloemen die de jasmijnthee op smaak brengen, zijn meestal afkomstig van een van de twee jasmijnsoorten: Gewone jasmijn (Jasminum officinale) of Sampaguita (Jasminum sambac). Beide zijn verwant aan de olijffamilie, Oleaceae, en produceren intens geurende en zoetruikende bloemen.

Gewone jasmijn is zo oud dat de exacte oorsprong ervan onzeker is. De plant zou afkomstig zijn uit het Midden-Oosten, waaronder Iran, Afghanistan en Pakistan (waar het de nationale bloem is), maar ook uit India, Nepal en bepaalde streken in de Himalaya. Hoewel er in oude Chinese teksten verslag wordt gemaakt van gewone jasmijn, wordt aangenomen dat de plant vanuit Perzië in China werd ingevoerd. Tegenwoordig wordt de bladverliezende, wijnstokachtige plant op grote schaal geteeld in vele gematigde gebieden in de wereld, waaronder gebieden in Frankrijk, Italië, Portugal, Florida en West-Indië. De stervormige, witte bloemen van de gewone jasmijn bloeien in de zomer en verspreiden hun krachtige geur.

De oorsprong van Sampaguita is gemakkelijker te achterhalen. De soort is inheems in een kleine regio in de oostelijke Himalaya, op de grens tussen Bhutan en buurland India, maar groeit overvloedig en wordt gecultiveerd in een groot deel van Azië en Zuidoost-Azië. Hij is genaturaliseerd in andere vochtige, tropische gebieden in de wereld, waaronder Madagaskar, Centraal-Amerika, het Caribisch gebied en Florida. Sampaguita is de nationale bloem van de Filippijnen. De bloemen worden aaneengeregen tot lelies, slingers en kronen en gebruikt om bezoekende hoogwaardigheidsbekleders te eren, afgestudeerden te feliciteren, huwelijken te vieren of overlijdens te betreuren. Het is ook een van de drie nationale bloemen van Indonesië, waar ze zuiverheid en heiligheid vertegenwoordigt. Bruiden en bruidegoms dragen guirlandes van jasmijn om de bloem des levens te vertegenwoordigen, terwijl jasmijnbloemen worden aangeboden als offerandes bij begrafenissen om de geest van de overledene te eren. Sampaguita produceert het hele jaar door bloemen, maar de meest geurige bloemen bloeien in de zomer.

Groene jasmijnthee

Groene jasmijnthee

Hoe wordt jasmijnthee gemaakt?

Net als de met bergamot gearomatiseerde Earl Grey-thee valt jasmijnthee onder de categorie gearomatiseerde of geparfumeerde thee. Hieronder valt elke soort thee die gearomatiseerd of geparfumeerd is met bloemen, fruit, specerijen, oliën, extracten en natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen. De geurige en bedwelmende geur van jasmijn is het meest bekend in groene thee, maar wij hebben ook jasmijnthee op basis van witte of zwarte thee in ons assortiment.

De bloeiende jasmijnplant gedijt in soortgelijke geografische omstandigheden als China's beroemdste theesoorten - op hoge bergtoppen, variërend van subtropische tot koele klimaten. Er zijn ten minste zeven provincies in China die jasmijnthee produceren, maar de beroemdste en meest traditioneel geurende jasmijnthee komt uit de regio Fujian.

Een traditioneel geurende jasmijnthee wordt gewaardeerd om zijn zoetheid, nauwelijks geparfumeerde geur en subtiel bereikte smaakbalans tussen de bloemenbloesems en de delicate theeblaadjes. Aan de productie van een traditionele jasmijnthee gaat veel zorg en vaardigheid vooraf. Het proces ziet er ongeveer als volgt uit:

Plukken: De theeblaadjes worden geplukt in het late voorjaar, wanneer ze op hun versst en delicaatst zijn.

Drogen: De theebladeren worden klaargemaakt om te worden geparfumeerd door ze te stomen of te drogen met indirecte, warme lucht. Bij beide droogprocessen wordt een lichte warmte toegepast om de oxidatie van het blad tegen te gaan; dit proces helpt het blad minder te krullen en te rollen, zodat er meer oppervlakte is voor het blad om de geur van de jasmijnbloesems te absorberen zodra het geurende proces begint.

Bewaren: Zodra de basistheebladeren zijn geprepareerd, worden ze koel bewaard tot het einde van de zomer, wanneer de jasmijnbloesems op hun hoogtepunt zijn en klaar om geoogst te worden.

Plukken: Jasmijnbloemen worden geplukt tijdens de heetste tijd van de zomer en op het midden van de dag, wanneer de bloesems goed gesloten zijn tegen de zon. Wanneer ze drogen en afkoelen, barsten de bloesems open en zijn ze op hun best voor het geurproces.

Parfumeren: De geoogste en net gebloeide jasmijnbloemen worden gemengd met de wachtende theebladeren in kamers (of machines) met zorgvuldig gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. Theebladeren zijn van nature sterk absorberend en vormen daarom de perfecte basis om de geur van de jasmijnbloem op te nemen, gewoon doordat ze in nauw contact komen met de bloesem. Afhankelijk van de theesoort en de stijl van de theemeester kan de theebasis meerdere malen worden geparfumeerd. Bij elke geurronde kan een verse partij jasmijnbloesems aan de theebasis worden toegevoegd om een nieuwe laag van bloemige smaak toe te voegen. Dit proces kan 24 uur tot enkele weken duren, afhankelijk van het beoogde resultaat.

Het bakken: De uiteindelijke mix van geurende thee wordt vervolgens gebakken om zowel de theebladeren als de jasmijnbloesems volledig te drogen, zodat al het vocht is verwijderd. Bij de betere jasmijnthee worden de uitgebloeide bloesems uit het theemengsel gehaald; de jasmijnbloemen kan de smaak van de gezette thee negatief beïnvloeden.

Hoewel deze traditionele manier om jasmijnthee te parfumeren de meest natuurlijke is, is het ook de meest arbeidsintensieve. Om tegemoet te komen aan de vraag heeft de thee-industrie meer concurrerende manieren ontwikkeld om het jasmijnaroma in de thee te doen opgaan. Commercieel geparfumeerde jasmijnthee kan gearomatiseerd worden met jasmijnolie of natuurlijke jasmijnaroma's. Deze commercieel geparfumeerde theesoorten worden onmiddellijk tijdens het theeproductieproces gearomatiseerd, zonder afhankelijk te zijn van weerspatronen, oogstschema's en opslagprocessen.

Zwarte jasmijnthee parels

Zwarte jasmijnparels


De smaak van jasmijnthee

Hoe een jasmijnthee smaakt kan van vele factoren afhangen, zoals welke theebasis wordt gebruikt (groen, wit of zwart), waar zowel de theebladeren als de jasmijnbloesems werden gekweekt, welk soort proces werd gebruikt om de thee te parfumeren (traditioneel of commercieel), en hoe het uiteindelijke kopje thee werd gezet. Toch zijn er enkele gemeenschappelijke kenmerken die gebruikt worden om het algemene smaakprofiel van jasmijnthee te beschrijven, waaronder: bloemig, zoet, geparfumeerd, fris, bloesem, bedauwd, boeket, geurig, delicaat en subtiel.

Witte jasmijnthee Silverneedle

Witte jasmijnthee Silverneedle

Cafeïnegehalte in jasmijnthee

Alle jasmijntheesoorten bevatten cafeïne, omdat ze gemaakt worden van een basis van natuurlijk cafeïnehoudende Camellia sinensis theebladeren. Om het cafeïnegehalte van jasmijnthee te bepalen, moet je kijken met welke basisthee de jasmijn gemaakt is. Jasmijn wordt meestal gemaakt op basis van groene thee, maar wij hebben ook heerlijke witte en zwarte thee met jasmijnsmaak in ons assortiment.

In het algemeen staat groene thee bekend om zijn lagere cafeïnegehalte per kopje dan zwarte thee, maar zijn iets hogere cafeïnegehalte dan witte thee. Zoals alle dranken die van cafeïnehoudende planten worden gemaakt, kan het cafeïnegehalte per kopje variëren, afhankelijk van het soort thee en de manier waarop deze is verwerkt en bereid.

 

 


Blog berichten

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.