Het ontstaan van de thee - De Theeplantage
Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 45,-*
Biologisch gecertificeerd
0

Wegens ziekte is de winkel deze week gesloten :-(

Wegens ziekte is de winkel deze week gesloten :-(

Door De Theeplantage

Het ontstaan van de thee

Wanneer oogsten?

Vooraleer er kan worden geoogst dient een theestruik de leeftijd van vier jaar te hebben bereikt. Er bestaat bij het oogsten ook een verschil tussen de diverse theesoorten. Zo plukt men voor de meest verfijnde soorten thee uitsluitend de bladknop met de bovenste tere jonge blaadjes. Voor een thee met een wat meer robuuste smaak worden eveneens volledig volgroeide blaadjes gebruikt. De verschillende theesoorten die op de markt zijn terug te vinden zijn het gevolg van de verschillen in zowel klimaat als grondsoort en ligging. Bovendien hebben ook het seizoen waarin ze wordt geoogst evenals de manier van plukken en bewerken een invloed op niet alleen de uiteindelijke kleur, maar ook op de smaak en geur van de thee.


Hoe ontstaat thee?

Het spreekt voor zich dat beschikken over een geplukt theeblaadje er niet meteen voor zorgt dat je kan genieten van een lekker kopje thee. Vooraleer dit het geval is dienen er namelijk een aantal stappen te worden ondernomen. Het betreft de volgende:

Verflensen:

Dit is de eerste stap. Tijdens het verwelken of verflensen zal je kunnen opmerken dat theeblaadjes de helft van hun vocht verliezen. Dit proces duurt ongeveer een kleine 20 uur. Wanneer dit is gebeurd zal het blad soepel genoeg zijn om deze te rollen. Dit gebeurt uiteraard zonder dat het blad breekt.

Rollen:

Wanneer bovenstaande is gebeurd zal het blad tussen twee metalen platen worden gerold die elk in tegenovergestelde richting draaien. Vervolgens wordt het blad gekneusd waardoor de bladsappen vrijkomen. Deze zijn uiteraard bijzonder belangrijk voor het uiteindelijke karakter waar de thee in kwestie over zal beschikken. Het rollen neemt ongeveer 30 minuten tijd in beslag.

Fermenteren:

Het fermenteren van de thee gebeurt bij een temperatuur die constant op 25 graden wordt gehouden. Bovendien is er sprake van een zeer hoge vochtigheidsgraad. In deze fase beginnen de theeblaadjes namelijk op te warmen en te gisten. Het contact tussen de blaadjes en het zuurstof zorgt er voor dat het blad het kenmerkende theearoma krijgt evenals de donkere kleur van zwarte thee. Dit proces neemt zo'n drie uur tijd in beslag.

Drogen:

Het proces van fermenteren wordt een halt toegeroepen door de temperatuur te verhogen naar 90 graden Celsius. We spreken in deze situatie over het zogenaamde drogen of vuren. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Niet alleen zwarte, maar ook groene niet-gefermenteerde thee moet dit droogproces ondergaan.

Zeven:

Tot slot, na het drogen worden de theebladeren met behulp van zogenaamde schudzeven in diverse maten en op grootte gesorteerd. De grootte van het theeblaadje is namelijk bepalend voor de tijd dat deze nodig heeft om te trekken. De stukjes theeblad die in eenzelfde melange zijn terug te vinden dienen dus (min of meer) even groot te zijn.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen is de thee klaar om in haar pure vorm op de markt te brengen.

Laat een bericht achter

We horen graag jouw mening

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »