Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Door Anke Buursma

Een verrassend lekkere Java Halimun Jade Oolong thee

Regelmatig vragen we een theeliefhebber om thee voor ons te proeven. Deze keer proeft Anke Buursma voor ons de Halimun Jade Oolong Biologisch.

Aan de westelijke kust van Java bevindt zich een groot Nationaal Park genaamd Gurung Halimun. Op de vulkaanachtige bodem van mount Halimun, in het midden van dit park, is de theeplantage waar deze verrassende en complexe Java Halimun Jade Oolong thee zijn oorsprong vindt.

Er zijn meerdere theesoorten waaraan de naam jade is verbonden. Op internet kon ik geen specifieke link tussen thee en jade vinden dus misschien geeft het gewoon alleen de jadegroene kleur van de betreffende thee aan.

En groen is een associatie die perfect bij deze heerlijke thee past!

 

De groene geur van een weiland vol bloemen en pas gemaaid gras. De groene aanblik van een theepot vol zich ontluikende groene oolong theeblaadjes. De diepgroene kleur van de theebladeren die overblijven.

Een vriendin vertelde me dat je voedsel niet alleen kunt ontleden op smaak maar je ook herinneringen kunt oproepen bij de geur en smaak. De eerste slok herinnerde mij aan de zoete geur van de grasdrogerij die ik rook als ik bij mijn oma was. Met mijn ogen dicht zag ik een schilderij van Claude Monet voor me met waterlelies. Nog steeds is groen dus de alles overheersende kleur!

Halimum jade Oolong

 

Bij de eerste proeverij nam ik 4 gram thee voor 2 grote koppen thee en water van 80°. Na 3 minuten was de thee toen ik haar in een filter zette nog niet optimaal getrokken zodat ik haar nog een 3 tal minuten verder liet infuseren. In het theeglas bleef de thee vrij lang warm en daardoor te heet om echt te proeven.

Halimum Jade Oolong

 

Bij de tweede proeverij van deze Java Halimun Jade Oolong heb ik de thee daarom los in de pot gedaan en uit hele kleine kopjes gedronken. De mooie opgerolde ontloken in de pot en de thee was na een paar minuten heerlijk fluweelzacht van smaak. Ik proefde karamel, noten en pas gemaaid gras.

Bij het tweede kopje verscheen er een boterbloem op mijn netvlies, een bloemig, beetje milky vettig en boterachtige smaak op mijn smaakpapillen en bij de afdronk proefde ik een heel licht peperkorreltje.

 

Het derde kopje was een ultieme prikkelende smaaksensatie. Toen ik de thee als wijn door mijn mond spoelde was de pittige pepersmaak heel duidelijk aanwezig.

De theeblaadjes die overbleven heb ik dagenlang op en schoteltje in de keuken laten staan om er met genoegen regelmatig mijn neus in te steken….:)

Java Halimum Jade Oolong
Halimum Jade Oolong

 

Omdat je een Oolong ook heel goed als basis voor een cold brew kunt gebruiken heb ik deze manier van theezetten voor het eerst ook eens geprobeerd. Een bijzonder aardige test, waar ik vast met andere theesoorten verder mee ga experimenteren. Ik heb de thee gewoon in een filter in een theepotje in de koelkast gezet. Na twee uur was het ‘water met een heel subtiel nootachtig smaakje’ maar ik heb het potje inclusief filter weer in de koelkast gezet en ’s avonds aten we een gerecht met snijboontjes. De zoete, boterachtige heel subtiele koude Halimun thee uit een mooi glas was een soort jadegroene ton-sur-ton smaak ervaring. Naadloos sloot zij aan op de zoete smaak van de snijbonen. Als je geen wijn bij het eten drinkt is zo’n cold brew - die ik drie maal heb geïnfuseerd - een heel aardig substituut. (Wanneer je de thee overigens tè lang in de koelkast laat staan wordt de smaak ijzerachtig.)  

 

Deze veelzijdig groene Halimun Jade Oolong van koffie eiland Java kan ik iedereen van harte aanbevelen.

 

Deze thee is geproefd door:

Mijn naam is Anke Buursma, ik ben 58 jaar en in mijn dagelijkse leven doe ik administratief werk bij een HBO opleiding (voor Hotel Management). Ik kan erg genieten van een kop goeie thee. In een adempauze tijdens mijn werk, als beloning na een lange wandeling of in plaats van een glas wijn bij een warme maaltijd. Al heel lang drink ik thee van losse theeblaadjes en met de jaren ben ik pure theesmaken steeds meer gaan waarderen. Het is toch ontzettend boeiend dat het blad van een en dezelfde plant door de plek waar ze is gegroeid, wanneer ze is geplukt en hoe ze verder is behandeld zo veel verschillende smaken en variaties kan hebben waardoor ze zulke uiteenlopende ervaringen bij een mens kan oproepen. Daarom ben ik ook ontzettend blij dat er steeds meer oprechte aandacht is voor deze (h)eerlijke eeuwenoude drank die zoveel méér is dan het kopje donkerbruin, bitter, heet water of de mierzoete koude variant uit pak. Ik vind het altijd een genoegen om weer een nieuwe aankoop lekkere thee te proeven. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »