Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Alsem, een heilzame bittere drank

Ik ben vaak en veel enthousiast over thee, maar deze Alsemkruid staat bij mij vooraan in het theekastje. Ik heb er zoveel baat bij, ik kan het wel van de daken schreeuwen. Maar voordat je oordopjes in doet, even wat informatie over Alsem.

Alsem is een kruid van het geslacht Artemisia, dat inheems is in Europa, Noord-Amerika en Siberië. Het heeft de karakteristieke grijswitte donzige bladeren van de Artemisia's en kleine gele bloemknoppen. Zoals veel geneeskrachtige kruiden groeit het gewoon als onkruid langs hekken en wegbermen.

Het werd van oudsher gebruikt als bitter tonicum en windafdrijvend middel ter ondersteuning van een gezonde eetlust en maag- en darmfunctie, en een gezond flora-evenwicht in het spijsverteringskanaal. De planten van de Artemisia-familie staan bekend om hun extreme bitterheid (echt brrr), die werd gebruikt om de afscheiding van het maagdarmkanaal en de lever te stimuleren. Het werd vaak gebruikt om het spijsverteringskanaal te zuiveren van parasieten en gifstoffen tijdens koortsachtige ziekten.

Alsem werd ook gebruikt om het zenuwstelsel te ondersteunen wanneer het in kleine hoeveelheden werd ingenomen. Het werd gebruikt als hoofdbestanddeel in de beruchte bereiding van absintlikeur, waarnaar de naam absinthium verwijst. Men geloofde ooit dat de psychotrope activiteit en giftigheid van absint te wijten waren aan het thujongehalte (een stofje in alsem), maar moderne analyses hebben aangetoond dat slechts kleine hoeveelheden van deze verbinding aanwezig waren. De effecten zijn hoogstwaarschijnlijk te wijten waren aan de koper- en antimoon, evenals het hoge ethanolgehalte.

Inhoud

Waar is alsem allemaal goed voor?

Alsem wordt al duizende jaren in de traditionele geneeskunde gebruikt als kruidenmedicijn. Ik benoem de belangrijkste voor je.

Alsem is goed bij maag- en darmklachten

Echt heel veel mensen ervaren regelmatig gastro-intestinale symptomen zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, maagpijn, constipatie en diarree. Onderzoek toont aan dat alsem kan helpen bij de spijsvertering en spasmen in de darmen en maag kan verminderen.

Alsem kan ook de eetlust stimuleren en helpen bij de productie van speeksel, andere spijsverteringsenzymen of eiwitten die helpen bij de stofwisseling en een gezonde spijsvertering ondersteunen.

Uit persoonlijke ervaring kan ik dit beamen. Bij maagklachten of bijvoorbeeld darmkrampen helpt alsem sneller dan een maagtablet zou doen.

Ziekte van Crohn

Als aanvulling van bovenstaande kan alsem ook ondersteunen bij de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een ontstekingsaandoening van het spijsverteringsstelsel. Symptomen zijn hevige buikpijn, diarree en vermoeidheid. Onderzoek suggereert dat er voordelen zijn voor mensen met de ziekte van Crohn die alsem gebruiken, maar de resultaten zijn afkomstig van kleine steekproeven. Probeer het zeker zelf ook uit of het voor je werkt.

Artritis en immuunsysteem

Ontsteking wordt in verband gebracht met veel langdurige ziekten, acute en chronische pijn en verminderde immuunfunctie. Artemisinine - een verbinding die wordt gevonden in alsem - kan helpen. Het stopt het lichaam met het maken van cytokinen, een soort eiwit dat ontstekingen veroorzaakt en een rol speelt bij auto-immuunziekten.

Sommige mensen gebruiken alsem om de pijn en zwelling te verlichten die veroorzaakt wordt door reumatoïde artritis (RA), een auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door chronische ontsteking van de gewrichten, handen en voeten.

Alsem bij menstruatiekrampen

Alsem is een nuttig kruid voor vrouwen die lijden aan amenorroe of juist het uitblijven van een menstruatie. Het helpt de cyclus te reguleren en de menstruatie weer op gang te brengen. Het werkt als een tonicum voor de baarmoeder en stimuleert de bloedtoevoer naar de baarmoeder. Net als Alsem goed werkt tegen krampen in de maag of darmen, werkt het ook gunstig bij het verlichten van menstruatiekrampen. Drink bij het opkomen van de krampen een kopje alsemthee, binnen twintig minuten voel je de krampen minderen.

Voordelen van alsemkruid

Hoe smaakt Alsem

Alsem smaakt bitter, heel bitter. Maar het is juist het bittere wat z'n werk zo goed doet. Wanneer je alsem vaker drinkt gaat het wel wennen. Je zult merken dat het ergens naar zoethout smaakt.

Zet een klein kopje thee van de alsem, wellicht een beetje sterk. Laat het vervolgens afkoelen, zodat je het in een keer achterover kunt slaan. Het is zeker geen thee om lekker rustig van te genieten.

Alsem dosering en bereiding

Er zijn momenteel geen specifieke doseringsrichtlijnen voor alsem. Grote hoeveelheden kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Drink alsem hoogstens een tot twee maal daags.

Laat 1/2 tot 1 theelepel gedroogde alsembladeren in een kop (250 mL) kokend water trekken.
Laat het 5 tot 10 minuten trekken; hoe langer het trekt, hoe bitterder de smaak.
Voeg naar smaak pepermunt, honing of citroensap toe (niet noodzakelijk).

Alsem kan ook worden gebruikt als extract en, in sommige gevallen, op de huid worden aangebracht als een essentiële olie.

Neveneffecten van alsemkruid

Alsem is relatief veilig voor kortdurend gebruik van twee tot vier weken door volwassenen . In een lagere dosering kan het voor langere tijd gebruikt worden tot wel 10 weken.

Standaard alsem bevat een chemische verbinding genaamd thujon, die giftig kan worden, zelfs in kleine hoeveelheden. Gebruik de alsem met voorzichtigheid, vanwege de kans op bijwerkingen.

Bijwerkingen kunnen zijn:

  • Slaapproblemen
  • Overgeven
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Hallucinaties
  • De behoefte om constant te bewegen
  • Toevallen

Omdat alsem ingrediënten bevat die toxische effecten kunnen veroorzaken, kunnen mensen met bepaalde medische aandoeningen beter geen alsem nemen.

Contra-indicaties voor alsem zijn onder andere:

Zwanger zijn of borstvoeding geven: Uit dierstudies blijkt dat alsem een miskraam kan veroorzaken.
Epilepsie of een andere epileptische stoornis: Alsem bevat thujon, waarvan bekend is dat het aanvallen kan veroorzaken. Alsem kan ook de effecten van sommige medicijnen tegen epilepsie verminderen.
Hartaandoeningen: Als je Coumadin (warfarine) neemt voor de gezondheid van het hart, kan alsem bloedingen veroorzaken.
Nieraandoeningen: Alsem is giftig voor de nieren en kan leiden tot nierfalen.
Allergieën: Alsem maakt deel uit van de Asteraceae-familie. Als je allergisch bent voor iets uit deze groep, zoals ragweed of goudsbloemen, vermijd dan alsem.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »