Yixing xishi theepot - traditioneel chinees





Een feestje om uit te pakken dit Yixing xishi theepotje. Het komt in geschenkdoos, waarna hij een mooi reisjasje uit moet trekken alvorens je er heerlijke thee mee kunt zetten. Het theepotje is aan beide kanten hand beschildert wat hem extra speciaal maakt.
Traditioneel heb je per thee één theepotje en zo'n theepot gaat een leven mee. Met de jaren gaat de smaak in de theepot zitten waardoor de aroma's steeds meer tot hun recht komt. In het tuitje zitten gaatjes die de theeblaadjes tegenhouden bij het schenken.
We schrijven overigens niet voor niets theepotje. Het potje zet 160 ml verrukkelijke thee.
Pak nu je kans, dit zijn de enige exemplaren!
Waarom gebruiken ze in China zulke kleine theepotjes?
1. Voor persoonlijk gebruik
Europese theepotten werden ontworpen om aristocratische partijen te dienen, terwijl de Chinese theepotten - die al veel eerder gemaakt werden - populair gemaakt door gewone werkende mannen. Zij namen hun eigen persoonlijke potten tijdens de werkdag tijdens de Ming-dynastie met zich mee.
Een kleine theepot brouwt de perfecte hoeveelheid voor één kopje
Voordien was thee een wetenschappelijke bezigheid, gepoederd en geklopt met een kunstzinnige techniek, net als moderne matcha. Maar toen theebladeren de nieuwe standaard werden (dankzij een keizerlijk edict), maakten theepotten het brouwen gemakkelijker met een ingebouwd filter en begonnen gewone mensen thee in hun dagelijks leven te adopteren. Kleine potten passen gemakkelijk in een zak of tas, klaar voor gebruik bij elke gelegenheid.
2. Voor het zetten van meerdere infusen
Ondanks de groeiende populariteit was thee nog steeds een kostbaar goed en hele bladeren gaven hun smaak veel langzamer af dan de oude poedervormige stijlen. In een poging om geen waardevolle smaak te verspillen, begonnen Chinese theedrinkers dezelfde theebladeren meer dan eens te gebruiken. Veel theeën, zo vonden ze, smaakten zelfs beter op de tweede of derde infusie dan op de eerste.
Kleine theepotten zorgen voor een volle smaak die door meerdere infusies blijft bestaan.
In plaats van een grote partij bittere, gestoofde thee op het fornuis te zetten, plaatsten theedrinkers een portie bladeren in hun kleine, draagbare theepot en voegden eenvoudigweg heet water toe voor elke theepauze gedurende de dag. Korte aftreksels beperkten de bitterheid zelfs in de theesoorten van de laagste kwaliteit en meerdere brouwsels maakten het mogelijk om elk theeblad maximaal te gebruiken.
3. Voor een betere temperatuurregeling
Kleine hoeveelheden water lieten ook een meer zorgvuldige temperatuurregeling toe. Korte infusies zorgen ervoor dat de thee nog steeds heet is wanneer deze wordt ingeschonken, terwijl kleine hoeveelheden de thee snel laten afkoelen om te drinken. In veel opzichten zorgen kleine potten gewoon voor meer precisie bij het brouwen, omdat het water sneller met smaak doordrenkt is en in één keer uit de bladeren kan worden afgevoerd.
Een klein volume water koelt sneller af om te nippen, maar blijft warm tot het einde van het kopje.
Al deze extra controle hielp om de bitterheid in de afgewerkte thee te beperken en de smaak te maximaliseren, wat uiteindelijk culmineerde in het gong fu cha-proces dat we vandaag gebruiken om thee te testen. Kleine potjes stellen ons in staat een geconcentreerde infusie te zetten (vergelijkbaar met een espresso) die ons helpt subtiele smaakverschillen te proeven en de algehele kwaliteit van elke thee te bepalen.
4. Voor een excuus om te socializen
Tegenwoordig plaatsen veel Chinese theedrinkers hun bladeren in een moderne reisthermoskan of grote mok, net als veel westerlingen. Maar de kleine theepot leeft voort in de gong fu cha-brouwmethode, waar hij wordt gebruikt om verschillende kleine kopjes te serveren. Nogmaals, degenen die gewend zijn aan een theeservies in Europese stijl kunnen de kleine volumes onpraktisch of zelfs gierig vinden, maar bij nadere inspectie wordt duidelijk dat de uitnodiging om te zitten en te kletsen niet in het nippen ligt, maar in het inschenken.
Kleine theekopjes kunnen eindeloos worden bijgevuld om een gesprek mogelijk te maken
In feite moedigt het kleine formaat van de pot de hele groep aan om te blijven en het gesprek voort te zetten tijdens verschillende korte infusies, ongeacht het onderwerp. Kleine kopjes worden opnieuw gevuld zodra ze worden geleegd, zodat elke gast zo veel of zo weinig thee heeft als hij wil. En tot slot, de superieure controle die een klein theepotje biedt, stelt de gastheer in staat om het brouwsel gaandeweg aan te passen, waardoor iedereen kan afzien van toevoegingen zoals suiker.
Ironisch genoeg worden de kleine theepotten die eeuwenlang de dagelijkse brouwsels hebben aangewakkerd, nu vaak gezien als niche-instrumenten voor theedeskundigen, terwijl de grote potten die zijn ontwikkeld voor aristocratische Europese theekransjes algemeen worden aanvaard als items voor dagelijks gebruik. En gelukkig is het jouw voorrecht als moderne theedrinker om de maat te kiezen die het beste bij jou past!