Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Door Annemarie Bel

Yellow Huang long

Regelmatig vragen we een theeliefhebber om thee voor ons te proeven. Deze keer proeft Annemarie Bel voor ons de Yellow Huang Long 1st Grade Biologisch.

De Huang Long leek me erg interessant om te proberen omdat gele theeën wat zeldzamer zijn. Ik was dan ook blij verrast dat ik deze mocht proeven en geïnspireerd door de thee een illustratie kon bijvoegen.

 

Ik heb de thee op Gongfu wijze gezet, 4,5 gram in een Gaiwan van 90 ml. Het water was 85 graden.

Eerst verwarm ik de Gaiwan voor, als ik daarna de thee erin doe en even schud geeft de thee al aroma’s vrij. Het blad rook bloemig en fruitig.

De eerste keer schonk ik de thee na 25 seconden op. De thee is zacht en fruitig en heeft aroma’s van mout, zoete aardappel, cacao en rijp fruit. Het natte blad rook echter heel aards en een beetje naar tabak. De thee liet ook een lange nasmaak achter, die me aan honingdrop deed denken.

Bij de tweede keer liet ik de thee 30 seconden trekken. De thee is sterker en wordt ook meer astringent, mout en zoet fruit komt naar voren. De nasmaak was nu veel kruidiger, nog steeds drop maar ook kaneel.

De derde infusie liet ik weer 5 seconden langer trekken voor 35 seconden in totaal. De thee bleef astringent met wat mout en fruit en werd ook een stuk frisser in de mond. Als nasmaak kreeg ik nu wat pruim, hout en kaneel. In de hele sessie kreeg ik ook wat aroma’s van iets verbrand of verkoold. Dit zou kunnen betekenen dat de thee is gedroogd of geroosterd op houtskool.

Yellow Huang Long
Yellow Huang Long
Yellow Huang Long

Huang long is een verrassende en bijzondere thee. Bij gele thee denk ik aan groene thee met een extra stap waardoor die iets zoeter en milder wordt. Deze thee deed me meer denken aan een zwarte thee door de aroma’s, maar ook de donkere droge bladeren en gouden knoppen doen me denken aan zwarte thee. Waarschijnlijk is deze iets langer geoxideerd dan de andere gele theeën waar ik meer bekend  mee ben.

Gele thee wordt na het verhitten van het blad verpakt of overdekt terwijl het nog niet compleet gedroogd is. Op deze manier kan de thee lichtelijk oxideren en fermenteren en kleuren de bladeren geel. Afhankelijk van de thee kan dit proces meerdere keren worden herhaald. Gele thee wordt veel minder gemaakt waardoor de thee niet zo bekend is. Maar hij is zeker aan te raden.

 

Hij hoeft natuurlijk niet persé op de gongfu thee manier gezet te worden. Zelf vind ik het leuk omdat ik zo echt tijd voor een thee kan nemen en bij elke zet weer andere smaken en aroma’s in de thee kan ontdekken. Ik heb hem ook een keer gezet in een teamaker waarbij ik 3 gram thee gebruikte voor 300 ml water en een temperatuur van 85 graden. De thee heb ik 2 minuten laten trekken. Op deze manier is de thee vol, zoet en boterig. De nasmaak heeft honing en fruit. Bij de tweede zet wordt de thee weer iets meer astringent en krijg ik wat mineralen door. Hij wordt ook wat frisser, net zoals de derde zet bij de gongfu thee methode. Door de warme smaken is dit een mooie thee om te drinken op een wat frissere dag.

Huang Long betekent gele draak, wat ook mijn illustratie inspireerde. Alleen de keizer mocht gele gewaden dragen met een 5 klauwige draak daar op afgebeeld. Gele thee mocht alleen door de keizerlijke familie gedronken worden en een type gele chrysant mocht ook alleen maar bewonderd worden door de keizerlijke familie. Dit alles bij elkaar maakt een mooi, keizerlijk tafereel die de thee natuurlijk een nog bijzonderder imago geeft.

Deze thee is geproefd door:

Ik ben Annemarie en een paar jaar geleden ben ik begonnen met de opleiding Theesommelier. Ik dronk al regelmatig thee en wilde er meer over weten, en door de opleiding heb ik veel geleerd, maar het werd ook al snel duidelijk dat je over thee nooit bent uitgeleerd. Dus leer en drink ik vrolijk verder. Ik combineer thee graag met een andere grote hobby van me, namelijk tekenen. Het drinken van thee inspireert me vaak om een illustratie er bij te maken, waarmee ik een beeld kan geven van de smaken of het verhaal achter een thee.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »