Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Verschillende soorten groene thee

Zoals je misschien al onder onze groene thee hebt gezien, er zijn heel veel verschillende soorten groene thee. Wanneer je al verschillende soorten groene thee hebt gedronken, is het je opgevallen dat ook niet alle groene thee hetzelfde smaakt, ook al is hij allemaal afkomstig van dezelfde plantensoort.

De smaak van groene thee

Het verschil tussen de groene thee hangt niet alleen af van de verwerkingsmethode die de theeproducenten gebruiken, maar ook van de teeltpraktijken die de theetelers toepassen. Er zijn zoveel factoren die een groene thee zijn smaak geeft. In welke tijd van het jaar wordt de thee geplukt? Hoe wordt de plant gesnoeid? Welke delen van de plant worden geplukt? Worden de planten behandeld met chemicaliën of zijn ze biologisch geteeld? Welke warmte wordt op de theebladeren toegepast om oxidatie tegen te gaan? Hoe worden de theebladeren gevormd, gerold en gedroogd? Blijven de blaadjes heel of worden ze in kleinere stukjes gesneden?

De uiteindelijke smaak van een thee hangt ook af van het "terroir" of de omgeving waarin de thee wordt verbouwd. Is het koel en bergachtig of heet en tropisch? Leven de planten naast kalksteen en dennenbomen of zand en zeewier? Groeien de theeplanten in de buurt van andere gewassen die hun smaak kunnen beïnvloeden, zoals rozenstruiken, koffieplanten of druivenranken?

 

Populaire groene thee

De populairste en meest geconsumeerde soorten groene thee komen van de plaatsen waar groene thee oorspronkelijk vandaan komt: China en Japan. Groene thee uit China en groene thee uit Japan hebben totaal verschillende smaakprofielen op basis van waar en hoe ze wordt verbouwd, maar vooral hoe ze wordt verwerkt. Zo wordt groene thee in China gewokt en in Japan gestoomd. Andere landen die groene thee produceren, nemen gewoonlijk een voorbeeld aan China of Japan en nemen een van de theeproductiemethoden van deze landen over.


Chinese groene thee - gewokt

De Chinese stijl van groene thee wordt gekenmerkt door het bakken in een pan, waarbij de theebladeren worden verwarmd in een mand, pan of gemechaniseerde roterende trommel om het oxidatieproces te stoppen.

Chinese groene thee kan tijdens de verwerking meer dan eens worden gebakken, afhankelijk van de theesoort die wordt geproduceerd. Deze verhittingen kunnen plaatsvinden in rieten manden, stalen wokachtige pannen, metalen vaten of andere bakken boven houtskool, gasvlammen, elektrische hitte of hete lucht, afhankelijk van het uiteindelijk gewenste smaakresultaat.

De smaak kan sterk veranderen afhankelijk van het aantal en het soort brandingen, maar over het algemeen krijgt een gewokte Chinese groene thee een geelgroene of donkergroene kleur en een grasachtige, aardachtige, geroosterde smaak.

Enkele populaire gewokte Chinese groene theeën zijn:

Dragonwell: Een glad, plat, zwaardvormig uiterlijk en een gebakken, geroosterde smaak geven deze thee zijn karakteristieke uiterlijk en smaak die geen enkele andere groene theeproducerende regio heeft kunnen evenaren. Het wordt beschouwd als een klassieke gewokte Chinese groene thee.

Gunpowder: Gebakken in een geperforeerde metalen trommel die de blaadjes in een achtvormig patroon ronddraait. Gunpowder-thee ontleent zijn naam aan de kogelachtige vorm van het afgewerkte blad.

Dragonwell groene thee
Lung Ching dragon well
Gyokuro groene thee
Gyokuro Tokiwa
sencha uji groene thee
Sencha Uji

Japanse groene thee - gestoomd

De Japanse stijl van groene thee wordt gekenmerkt door stomen, waarbij de theebladeren binnen enkele uren na het plukken kort met stoom worden behandeld om zowel het oxidatieproces te stoppen als de rijke groene kleur van zowel de theebladeren als de uiteindelijk gebrouwen thee naar boven te halen.

Het stoomproces zorgt voor een uniek smaakprofiel dat kan worden omschreven als zoet, plantaardig of zeewierachtig. Sommige Japanse groene thee worden tijdens de teelt in de schaduw geteeld of tijdens de verwerking geroosterd, beide om extra smaakkenmerken te creëren.

Enkele populaire Japanse groene theesoorten zijn:

Sencha: Groene Sencha maakt meer dan 80 procent uit van de thee die in Japan wordt geproduceerd en is de populairste thee die in huishoudens en restaurants in het hele land wordt gedronken. Sencha wordt gemaakt van theebladeren die worden gestoomd en vervolgens tot lange, dunne slierten gerold.

Hojicha: Sencha wordt boven een hoog vuur geroosterd om Hojicha te produceren, een thee met een geroosterde, nootachtige smaak. De toepassing van hoge hitte helpt ook het cafeïnegehalte van de thee te verminderen.

Genmaicha: Genmaicha, een melange van Sencha en geroosterde en gepofte rijst, is een lekkernij met een geroosterde smaak die populair is om te serveren bij gerechten.

Gyokoro: De theebladeren worden de laatste weken voor het plukken in de schaduw gezet om de kleur en het aroma van de thee die Gyokoro zal worden, te intensiveren. Tijdens de verwerking wordt de thee gerold tot zijn karakteristieke dunne, naaldachtige vorm. Gyokoro wordt beschouwd als de meest gewaardeerde thee van Japan.

Matcha: De theeblaadjes waaruit Matcha wordt gemaakt, worden net als Gyokoro in de schaduw geteeld, maar tot poeder vermalen in plaats van ze te vormen en te rollen. Matcha staat centraal bij Japanse theeceremonies en is een zeer populair ingrediënt in de keuken geworden.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »