Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Door Mascha Teirlinck

Thee met een verhaal: Rwanda Rukeri OP

Regelmatig vragen we een theeliefhebber om thee voor ons te proeven. Deze keer proeft Mascha Teirlinck de Rwanda Rukeri OP.

Hoe vaak drink jij een kopje thee uit Rwanda? Ik tot nu toe nooit. Sterker nog, ik wist niet eens dat er in Rwanda thee gemaakt werd. En dat terwijl de theeplantage waar deze thee verbouwd wordt blijkbaar al sinds de jaren ’70 bestaat en een belangrijke maatschappelijke functie vervuld. Kortom, thee met ook nog een mooi verhaal. Dat belooft wat voor mijn eerste theeproeverij op verzoek van de Theeplantage.

Over smaak valt niet te twisten natuurlijk, maar soms heeft een thee ook even tijd nodig om bij je te gaan passen. Als ik kijk naar mijn eigen theereis gaat die alle kanten op. Als kind fan van zwarte thee met suiker of andere zoetere melanges, toen zwarte (goedkope) thee zonder suiker, toen overgegaan op lichtere theeën, zoals groen en wit en toen weer terug naar toch mijn favoriet: sterke zwarte thee, maar nu wel van betere kwaliteit dan vroeger. Door die theereis heb ik geleerd dat sterke thee wezenlijk anders anders is dan zware thee. Dat onderscheid speelt misschien een rol waarom bijvoorbeeld fervente groene theefans zwarte thee regelmatig mijden, omdat ze niet van zware thee houden. En dat is jammer, want er zijn toch hele mooie zwarte theeën, die wel sterk zijn, maar zeker niet zwaar. Laat dat nu net gelden voor deze hele fijne Rwandese thee!  

Sorwathe theeplantage

Al bij het openmaken van het zakje Rwanda Rukeri OP valt op hoe lang en recht de theeblaadjes gerold zijn. Daaruit blijkt dat met enorm veel zorgvuldigheid aan de slag is gegaan met deze theeblaadjes, wat de smaak natuurlijk altijd ten goede komt. Na wat speurwerk online kom ik er al snel achter dat niet het enige is dat deze thee uniek maakt. Rwanda wordt vaak het land van duizend heuvels genoemd en leent zich daardoor op het oog perfect voor de productie van thee. Echter, deze thee komt van de Sorwathe theeplantage en die is juist ontstaan op een plek een moeras is drooggelegd. In het drooggelegde moeras werden theeplanten geplant als experiment door Joe Wertheim, die destijds al bekend was exporteur van verschillende Afrikaanse theeën. Die unieke plek zal ook zeker meespelen in de smaak en geur van de thee, die op mij wat houtachtig, hooiachtig overkomt als ik het zakje voor het eerst openmaak.

De Sorwathe theeplantage ligt niet alleen op een bijzondere plek, maar is ook opgericht door een bijzonder persoon, zoals gezegd Joe Wertheim. Hij maakte het zijn missie om samen met de Rwandese overheid en donoren uit onder andere de Verenigde Staten een theeplantage op een afgelegen plek op te zetten die niet enkel was gericht op omzet en winst. “Om als bedrijf echt succesvol te zijn, moet een bedrijf niet alleen winstgevend zijn, maar ook leidend zijn in maatschappelijke verantwoordelijkheid en een steentje bijdragen aan de gemeenschap,” zo verwoordde zijn zoon de missie van zijn vader bij de acceptatie van de prestigieuze 2012 Award for Corporate Excellence uit handen van Hillary Clinton. In een land waar de genocide van 1994 diepe sporen heeft nagelaten tot op de dag van vandaag, zijn dit soort bedrijven van onschatbare waarde. Niet alleen krijgen mensen perspectief door werk te hebben, maar ook voorzieningen als schoon drinkwater en de bouw van wegen, scholen en medische klinieken hierdoor mogelijk gemaakt.

 

Het proeven van de Rwanda Rukeri OP

Thee kan dus nog veel meer betekenen dan slechts het aftrappen van de dag. Ik denk dat de Rwanda Rukeri OP daar overigens wel erg geschikt voor is: als ontbijtthee. In tegenstelling tot meer traditionele (Chinese) sterke zwarte thee, zoals een English Breakfast of Earl Grey, zijn van deze thee de scherpe kantjes echt wat af. Hij is – zeker als hij een beetje afkoelt – heel zacht en mild in nasmaak, in plaats van het scherpe en bittere dat een zware zwarte of zelfs een sterke groene thee kan hebben.

Voor een zwarte thee is het een lichte thee, waardoor hij naar mijn mening ontzettend geschikt zou kunnen zijn voor een breed publiek. Ik kan me wel goed voorstellen dat het even wennen is. Toen ik mijn neus in het zakje stak, werd ik niet gelijk enthousiast. Er zit misschien op het eerste gezicht toch een wat apart luchtje aan. Maar zeker toen de thee wat afkoelde, vond ik hem veel beter smaken en kon ik ook begrijpen waarom hij als ontbijtthee wordt aangeprezen en waarom deze thee ook verschillende prijzen heeft gewonnen. Kortom, een thee die misschien even de tijd nodig heeft om bij je te gaan passen. Mijn voornemen is in ieder geval wel om de dag vaker af te trappen met deze Rwandese thee en ik vind het een fijn idee dat ik daarmee ook vrouwen aan een opleiding help, kinderen naar school kunnen of gezondheidszorg toegankelijk maak. Hoe mooi wil je het begin van de dag hebben?

Rwanda Rukeri OP
Rwanda Rukeri OP
Rwanda Rukeri OP

Deze thee is geproefd door:

Ik ben Mascha Teirlinck, 35 jaar, geboren en getogen Brabander, maar inmiddels woonachtig net boven de rivieren in het mooie Dordrecht. Al sinds jaar en dag ben ik een fervent theeliefhebber en kun je mij uittekenen met mijn kopje thee binnen handbereik. Ik wil mezelf geen echte fijnproever noemen, maar merk inmiddels wel dat sterke en het liefst zwarte theeën mij iets beter liggen dan de kruidenmixen of zoete melanges. Toch probeer ik graag ook nieuwe dingen uit, bijvoorbeeld in combinatie met eten en vind ik het leuk om meer over de wereld achter en om thee heen te leren. 

 

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »