
Matcha vs groene thee: Wat is het verschil?
|
Tijd om te lezen 5 min
|
Tijd om te lezen 5 min
Inhoud
Als je denkt aan groene thee, komt matcha waarschijnlijk ook in je op. Hoewel matcha groene thee is, zijn er enkele verschillen tussen deze twee. Niet alle groene thee kan bijvoorbeeld matcha worden. Beide soorten thee komen van dezelfde plant, Camellia Sinensis, maar ze verschillen in hun teelt, verwerking, uiterlijk en bereiding. In dit artikel zullen we de verschillen tussen matcha en groene thee bespreken.
Matcha en groene thee zijn beide gezonde drankjes met verschillende voordelen, maar ze zijn niet hetzelfde. Het is belangrijk om de verschillen tussen de twee te begrijpen om te weten welke thee het beste bij jou past. Laten we de verschillen tussen matcha en groene thee in meer detail bekijken.
Matcha en groene thee komen van dezelfde plant, maar verschillen in teelt, verwerking, uiterlijk en bereiding.
Matcha is niet hetzelfde als groene thee en heeft unieke eigenschappen en voordelen.
Het begrijpen van de verschillen tussen matcha en groene thee kan je helpen de beste keuze te maken voor jouw smaak en gezondheid.
Groene thee komt van de Camellia Sinensis plant, net als andere soorten thee zoals zwarte thee, witte thee en oolong thee. Het belangrijkste verschil zit in de verwerking.
In feite is groene thee de minst geoxideerde soort thee. Het wordt gemaakt door de bladeren te stomen of te bakken om oxidatie te stoppen en een meer frisse smaak te creëren.
Tegenwoordig wordt groene thee over de hele wereld geproduceerd, waaronder China, Japan, Sri Lanka, Korea en meer!
Om een kopje groene thee te bereiden, worden de bladeren in onderkokend water geweekt en vervolgens wordt de vloeistof geconsumeerd.
Matcha is een groene thee die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Japanse theeceremonie. Het wordt gemaakt van theebladeren die in de schaduw worden gekweekt en vervolgens tot een fijn poeder worden gemalen.
In plaats van het trekken van matcha, wordt dit groene theepoeder opgeklopt in heet water. Bij het drinken van matcha consumeer je de hele bladeren.
Matcha heeft een unieke smaak die zowel aards als licht zoet is. De smaak kan verschillen afhankelijk van de kwaliteit. Matcha bevat ook veel chlorofyl, wat het zijn karakteristieke groene kleur geeft.
Groene thee wordt meestal in de zon gekweekt, verwelkt en vervolgens onmiddellijk gekookt om het oxidatieproces te stoppen. De bladeren worden vervolgens gerold en gedroogd. Het exacte proces kan verschillen afhankelijk van de groene thee die wordt gemaakt.
Matcha wordt gemaakt van Tencha-thee. De theestruiken worden enkele weken in de schaduw gekweekt voordat ze worden geoogst. Dit proces verhoogt het chlorofylgehalte van de bladeren, waardoor ze hun levendige groene kleur krijgen.
Na de oogst worden de bladeren gestoomd om het oxidatieproces te stoppen, vervolgens gedroogd en tot een fijn poeder gemalen.
Het fijne poeder kan vervolgens met heet water worden opgeklopt om een schuimige en gladde groene thee te creëren die rijk is aan smaak en voedingsstoffen.
De verschillen in verwerking tussen groene thee en matcha resulteren in verschillende smaken, texturen, cafeïne- en voedingsstoffengehaltes. Het schaduwkweken, met de hand plukken en biologisch kweken van thee kan ook van invloed zijn op de smaak en kwaliteit van de thee.
Matcha heeft een hoger cafeïnegehalte dan groene thee en wordt vaak gepromoot als vervanging voor koffie vanwege dit aspect. Groene thee bevat ongeveer 11-25 mg cafeïne per gram thee. Matcha bevat ongeveer 19-44 mg cafeïne per gram thee. De hoeveelheid cafeïne in een kopje thee kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid gebruikte thee, de watertemperatuur en de trekduur.
Hoewel matcha meer cafeïne bevat dan groene thee, bevat het ook een aminozuur genaamd L-theanine, dat een kalmerend effect heeft. Dus, hoewel matcha meer cafeïne bevat, kan het niet dezelfde nerveuze effecten hebben als koffie of andere cafeïnehoudende dranken.
Als het gaat om smaak en uiterlijk, zijn er enkele verschillen tussen groene thee en matcha. Groene thee heeft over het algemeen een lichte, delicate en frisse smaak. De smaak kan echter variëren afhankelijk van hoe het is verwerkt en of er kruiden of planten zijn toegevoegd om een mengsel te maken. Groene thee kan bloemig, fruitig of nootachtig smaken.
Matcha heeft daarentegen meestal een rijkere, intensere smaak. Het heeft een sterkere, grasachtige smaak die licht zoet is en niet bitter. Dit kan echter sterk variëren afhankelijk van de kwaliteit van de matcha.
Wat betreft uiterlijk heeft matcha een levendige, heldergroene kleur als het van hoge kwaliteit is. Lagere kwaliteit matcha kan minder levendig zijn. Groene thee heeft meestal een doffe groene kleur in vergelijking.
Matcha is een fijn poeder gemaakt van gemalen theebladeren, terwijl groene theebladeren worden gesteepd in water en vervolgens worden verwijderd.
Hoge antioxidantgehalte
Helpt bij hartgezondheid
L-theanine verbetert de hersenfunctie en verhoogt de alertheid
Rijk aan antioxidanten (meer dan andere groene thee!)
Energieboost zonder nervositeit
L-theanine verbetert de mentale helderheid en focus
Zowel groene thee als matcha staan bekend om hun talloze gezondheidsvoordelen. Matcha kan meer gezondheidsvoordelen hebben dan andere groene thee, simpelweg omdat je de hele bladeren binnenkrijgt bij het drinken ervan. Deze dranken bevatten antioxidanten, catechines, polyfenolen en fenolzuren die kunnen helpen bij gewichtsverlies, hartziekten, kanker, leveraandoeningen, ontstekingen en vermoeidheid. Bovendien kan de L-theanine in deze dranken helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie, het verhogen van de alertheid en het verbeteren van de mentale helderheid en focus.
Om groene thee te bereiden heb je losse theebladeren, een theepot of mok en heet water nodig.
Om matcha te bereiden, heb je matchapoeder, een kom, een zeef, een garde en heet water nodig.
Je account, inclusief eerdere bestellingen, zijn gemigreerd naar het nieuwe platform. Activeer je account opnieuw om toegang te krijgen.
Je account, inclusief eerdere bestellingen, zijn gemigreerd naar het nieuwe platform. Activeer je account opnieuw om toegang te krijgen.
Close