Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Lapacho thee: Gezondheidsvoordelen en gebruik

Lapacho thee, gemaakt van de binnenste bast van de Zuid-Amerikaanse lapacho-boom, wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn veronderstelde gezondheidsvoordelen. Ook bekend als 'Pau d'Arco', deze thee heeft een rijke geschiedenis die nauw verweven is met de inheemse culturen van de regio. Deze volkeren gebruikten lapacho niet alleen voor medicinale doeleinden maar vereerden de boom ook als een essentieel onderdeel van hun spirituele praktijken.

De botanische kenmerken van de lapacho-boom dragen bij aan de unieke eigenschappen van de thee. De boom staat bekend om zijn robuustheid en het vermogen om in verschillende omgevingen te floreren. De bereiding van de thee vraagt om zorg en aandacht, omdat de binnenste bast correct moet worden geoogst en bereid om de gewenste kwaliteit te garanderen.

Lapacho thee wordt niet alleen gewaardeerd om zijn smaak, maar ook omdat mensen geloven dat het goed is voor de gezondheid. Het is echter belangrijk om het gebruik en de veiligheid in overweging te nemen, aangezien alle kruidenmiddelen potentieel interacties en bijwerkingen kunnen hebben. Wetenschappelijk onderzoek naar lapacho blijft in ontwikkeling, maar de bestaande studies bieden intrigerende inzichten over de potentiële voordelen en risico's van deze traditionele drank.

Belangrijke punten

 • Lapacho thee heeft een rijke culturele geschiedenis en wordt traditioneel gebruikt voor zijn mogelijke gezondheidsvoordelen.
 • De kwaliteit van de thee hangt af van de juiste oogst en bereiding van de binnenste bast van de lapacho-boom.
 • Wetenschappelijke studies naar lapacho zijn beperkt, en het is belangrijk de veiligheid van de consumptie te overwegen.

Geschiedenis van Lapacho

Lapacho, bekend in Zuid-Amerika en bekroond als de "boom des levens", behoort tot de Bignoniaceae-familie. Deze boom, wetenschappelijk benoemd als Handroanthus impetiginosus of Tabebuia impetiginosa, is inheems in het Amazonegebied.

Oorspronkelijk gebruikten de Inca's en andere inheemse stammen van Zuid-Amerika lapacho bij diverse traditionele geneeskundige praktijken. De bast van de lapacho-boom werd geacht heilzame eigenschappen te bezitten en werd als thee verwerkt. Deze thee staat bekend als pau d'arco en werd verondersteld te helpen bij verschillende kwalen, variërend van infecties tot ontstekingen.

Tijdens de Spaanse kolonisatie werd de kennis van lapacho door de conquistadores opgemerkt en naar Europa gebracht. De waardering voor de potentiële medicinale voordelen van de boom verspreidde zich, hoewel het niet een mainstream behandeling werd in de Westerse geneeskunde.

In de loop van de twintigste eeuw kreeg lapacho aandacht van de wetenschappelijke gemeenschap, vanwege de interesse in natuurlijke geneesmiddelen en het behoud van traditionele kennis. Studies hebben geprobeerd bepaalde claims over de gezondheidsvoordelen van lapacho thee te valideren, hoewel het gebruik nog steeds hoofdzakelijk is gebaseerd binnen de context van traditionele geneeskunde en persoonlijke welzijn.

PeriodeOntwikkeling
Pre-ColumbiaansGebruikt door de Inca's en andere inheemse volken.
Spaanse kolonisatieOvergedragen naar Europese belangstelling.
20e eeuwWetenschappelijk onderzoek naar medicinale eigenschappen.

Botanische kenmerken

Tabebuia is een geslacht dat behoort tot de familie Bignoniaceae. Deze tropische bomen komen vooral voor in Zuid- en Midden-Amerika en staan ook bekend als ipe roxo of paarse lapacho. Ze kunnen zowel loofverliezende als immergroene soorten omvatten, die bekend staan om hun robuuste hout en opvallende bloemen.

 • Hoogte en structuur: Velen bereiken een hoogte van 20 tot 30 meter. De boom heeft een diepe wortelstructuur met een rechte, cilindrische stam.
 • Takken en bladeren: Takken groeien in een open kroon met samengestelde bladeren die afwisselend gerangschikt zijn.
 • Bloemen en vruchten: De spectaculaire trompetvormige bloemen verschijnen in trossen. Ze variëren van wit, geel tot roze en paars, met de paarse lapacho die bijzonder bekend staat om zijn intens gekleurde bloemen.

Actieve bestanddelen

De medicinale eigenschappen van Lapacho worden toegeschreven aan zijn actieve bestanddelen. De innerlijke schors van Tabebuia bevat een complexe mix van deze bestanddelen.

 • Lapachol en beta-lapachon: Dit zijn kinonen bekend om hun antioxiderende en mogelijk antikanker eigenschappen.
 • Flavonoïden en tannines: De pressentie van deze antioxidanten draagt bij aan de gezondheidsbevorderende eigenschappen van lapacho. Flavonoïden staan bekend om hun anti-inflammatoire werking, terwijl tannines helpen bij het beschermen tegen schadelijke bacteriën.
 • Andere componenten: Naast lapachol bevat de schors ook andere kinonen en een verscheidenheid aan mineralen en sporenelementen.

De waardevolle verbindingen binnen de schors hebben geleid tot het gebruik van de binnenste schors in thee en als supplement voor verschillende gezondheidsvoordelen.

Lapacho thee bereiding

Lapacho thee, vaak gebruikt in traditionele geneeskunde, staat bekend om zijn potentiële gezondheidsvoordelen. De bereiding van lapacho thee vereist aandacht voor detail om de kwaliteit en de therapeutische waarde te waarborgen.

Zetmethoden

Het zetten van lapacho thee kan op verschillende manieren, waarbij de temperatuur en trektijd invloed hebben op de effectiviteit. Een gangbare methode omvat:

 • Stap 1: Meet één eetlepel lapacho-schors af per liter water.
 • Stap 2: Doe de schors in een pan met koud water en breng het aan de kook.
 • Stap 3: Zodra het water kookt, laat het 5 tot 10 minuten zachtjes sudderen.
 • Stap 4: Neem de pan van het vuur en laat de thee 15 tot 20 minuten trekken.
 • Stap 5: Zeef de lapacho schors uit het water.

Het is belangrijk om te vermelden dat er bij consumptie van lapacho thee voorzichtigheid geboden is, gezien de sterke werking en mogelijke interactie met medicijnen. Deskundig advies inwinnen is aangeraden.

Waar is lapacho goed voor?

Lapacho, een veelgebruikt kruid in de traditionele geneeskunde, staat bekend om zijn brede scala aan gezondheidsvoordelen. Lapacho thee, afkomstig van de binnenbast van de pau d'arco-boom, wordt al eeuwenlang gebruikt om verschillende ziekten te behandelen en te ondersteunen bij het bevorderen van algehele gezondheid.

Antimicrobieel en ontstekingsremmend

Lapacho heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels. Studies hebben aangetoond dat stoffen zoals lapachol en beta-lapachon bij kunnen dragen aan de behandeling van infectieziekten. Daarnaast bevat lapacho thee anti-inflammatoire stoffen die kunnen helpen bij de vermindering van ontsteking, wat het nuttig maakt voor patiënten met aandoeningen zoals artritis.

 • Infecties: Bestrijdt bacteriële en virale infecties.
 • Ontsteking: Vermindert symptomen van ontsteking, zoals pijn en koorts.

Kankerbestrijding en immuniteit

Lapacho bevat verbindingen die potentieel anticancer eigenschappen hebben. Alhoewel meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat lapachol en beta-lapachon de groei van kankercellen kunnen remmen. Bovendien wordt lapacho beschouwd als een immuun-stimulant die het immuunsysteem kan versterken en de algehele weerstand tegen ziekten kan verhogen.

 • Kanker: Mogelijke remming van kankercelgroei.
 • Immuniteit: Ondersteuning en versterking van het immuunsysteem.

Andere gezondheidsvoordelen

Naast de antimicrobiële en ontstekingsremmende werking, wordt lapacho ook geassocieerd met ondersteuning bij een aantal andere gezondheidsvoorzieningen. Dit omvat hulp bij de behandeling van anemie, diabetes en, dankzij de aanwezigheid van antioxidanten, potentieel bijdragen aan een anti-aging effect. Voorts kan het drinken van lapacho thee het detoxificatieproces ondersteunen en bijdragen aan gewichtsverlies. De vezels in lapacho kunnen de darmbewegingen bevorderen en functioneren als een natuurlijk laxeermiddel.

 • Anemie: Kan helpen bij de behandeling van anemie.
 • Diabetes: Mogelijk nuttig bij de regulatie van bloedsuikerniveaus.
 • Gewichtsverlies en detox: Bevordering van gewichtsverlies en ondersteuning van het lichaam's detoxificatieproces.
 • Darmwerking en laxeermiddel: Ondersteunt gezonde darmbewegingen en kan werken als een natuurlijk laxeermiddel.
 • Antioxidant: Bevat antioxidanten die kunnen bijdragen aan een anti-aging effect.

Gebruik en veiligheid

Bij het gebruik van lapacho thee is het belangrijk om bewust te zijn van de potentiële bijwerkingen en veiligheidsoverwegingen. Deze sectie belicht specifieke informatie over mogelijke bijwerkingen om patiënten en gebruikers te informeren.

Mogelijke bijwerkingen

Lapacho thee, ook bekend als Pau d'Arco, wordt soms gebruikt om een reeks van ziekten te behandelen. Echter, gebruikers dienen zich bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen:

 • Misselijkheid: Het drinken van lapacho thee kan leiden tot gevoelens van misselijkheid.
 • Braken: Er zijn gevallen waarbij consumptie van de thee heeft geleid tot braken, vooral wanneer in grote hoeveelheden genomen.
 • Diarree: Overmatige inname kan resultaten in diarree, wat dehydratie kan veroorzaken als het niet wordt aangepakt.
 • Duizeligheid: Sommige gebruikers kunnen ervaringen van lichte tot matige duizeligheid ervaren na het drinken van de thee.

Het is ook van belang om rekening te houden met interacties met medicijnen. Lapacho kan de manier waarop sommige medicijnen werken beïnvloeden, wat kan leiden tot ongewenste effecten. Patiënten die al medicijnen gebruiken dienen eerst een zorgverlener te raadplegen voordat zij lapacho thee beginnen te drinken.

Ten slotte, mensen met bepaalde gezondheidsproblemen dienen voorzichtig te zijn. Wie reeds kampt met maag- of darmproblemen, of een historie van deze symptomen heeft, moet voorzichtig zijn met het gebruik van lapacho thee. Hetzelfde geldt voor patiënten met chronische ziekten, waarbij het immuunsysteem al kan worden belast door zowel de ziekte als de behandeling.

Wetenschappelijk onderzoek en studies

Onderzoek wijst uit dat lapacho thee potentiële gezondheidsvoordelen heeft vanwege de aanwezigheid van antioxidanten, lapachol, en antimicrobiële eigenschappen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat lapachol, een actief bestanddeel in lapacho, een rol kan spelen bij de onderdrukking van bepaalde kankerprocessen. Echter, de exacte werkingsmechanismen en de doeltreffendheid van lapacho thee als kankerbehandeling zijn nog niet duidelijk vastgesteld.

 • Antimicrobiële werking: In vitro studies suggereren dat extracten van lapacho werken tegen een verscheidenheid aan micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen en schimmels.

 • Antioxidant activiteit: Lapacho thee bevat antioxidanten die kunnen helpen bij de bescherming tegen oxidatieve stress en celbeschadiging.

In de context van infectieziekten wordt aangenomen dat de antimicrobiële eigenschappen van lapacho kunnen bijdragen aan het verminderen van infecties. Verdere studies zijn vereist om deze bevindingen te bevestigen en om de veiligheid en therapeutische doseringen te bepalen.

ComponentOnderzoeksvindingen
LapachoAntioxidant, mogelijk anti-kanker
LapacholAntimicrobieel, cytotoxisch

Deze bevindingen worden ondersteund door diverse referenties, maar er is een noodzaak voor meer uitgebreid klinisch onderzoek om de volledige omvang van de gezondheidsvoordelen van lapacho thee te bepalen. Wetenschappers benadrukken dat het belangrijk is de resultaten van in vitro studies te toetsen in klinische settings.

Aantal bronnen van wetenschappelijk onderzoek:

 1. Sardi, J. C. O., de Melo, M. P., & Pizzolatti, M. G. (2015). Anti-inflammatory action of lapachol. Journal of Ethnopharmacology, 176, 268-274.

 2. de Melo, M. P., Sardi, J. C. O., Scio, E., & Pizzolatti, M. G. (2011). In vitro cytotoxic potential of lapachol, α-and β-lapachone against glioma cells. Toxicology in Vitro, 25(5), 969-975.

 3. de Melo, M. P., Sardi, J. C. O., Scio, E., & Pizzolatti, M. G. (2012). Inhibitory effects of lapachol on rat glioma cells. Phytotherapy Research, 26(3), 437-442.

Conclusie en aanbevelingen

Lapacho, een kruid afgeleid van de binnenbast van de Pau d’Arco-boom, heeft een lange geschiedenis in kruidengeneeskunde, vooral in Zuid-Amerika. Het is de basis van lapacho thee, die verschillende gezondheidsvoordelen wordt toegeschreven. Deze voordelen variëren van ontstekingsremmende eigenschappen tot ondersteuning van het immuunsysteem.

Gezondheidsvoordelen:

 • Ontstekingsremmend
 • Immuniteitsversterkend
 • Antioxidatieve functies

Gebruikers van lapacho thee wordt doorgaans geadviseerd om de thee met mate te consumeren, gezien de potentie van de actieve ingrediënten. Zij dienen ook te overwegen om professioneel medisch advies te raadplegen, vooral wanneer ze lapacho als een preventief middel willen inzetten.

Aanbevelingen:

 • Voorzichtigheid met dosering
 • Overleg met een gezondheidsprofessional

Aangezien de wetenschappelijke onderbouwing voor de effecten van lapacho nog in ontwikkeling is, wordt aanbevolen om verdere studies te raadplegen alvorens conclusies te trekken over de effectiviteit ervan.

 

In het licht van het bovenstaande is het essentieel dat consumenten zich bewust zijn van zowel de potentiële voordelen als de beperkingen van lapacho thee in de context van kruidengeneeskunde en vermijden om het als een wondermiddel te beschouwen. De integratie van lapacho in een gezond dieet dient daarom zorgvuldig overwogen te worden.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »