Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Kamillethee, de kracht van de natuur

Kamillethee wordt als traditioneel volksmiddel al lang gebruikt voor een breed scala van gezondheidsklachten. Tegenwoordig onderzoeken onderzoekers in toenemende mate de doeltreffendheid ervan bij de behandeling van ziekten, waaronder kanker en diabetes.

Inhoud

Ben je een groot fan van thee drinken? Dan ben je niet de enige, want thee past echt bij onze cultuur. De meeste mensen in Nederland drinken dagelijks thee. Niet alleen omdat ze het lekker vinden, maar ook voor de gezelligheid. Het voordeel van thee is dat het bijzonder lekker is en ook nog eens goedkoop. Daarnaast is het gezond en heeft het geen negatieve effecten op je gebit of gewicht. In Nederland wordt veel thee met kamille gedronken. In dit artikel gaan we daar wat dieper in. We bespreken eerst wat kamille-thee precies is. Daarna bespreken we de verschillende voordelen. In het laatste gedeelte van dit artikel leggen we uit hoe je kamille het beste kunt zetten.

Wat is Kamille thee?

Kamille thee is een zogenaamde kruidenthee en het wordt gemaakt van de kamilleplant Matricaria recutita. De Kamille plant komt overal in Europa voor en wordt vooral on Hongagrije en Oost-Europa geteeld. Deze plant wordt voor het maken van deze thee volledig benut. In de eerste plaats worden namelijk de bloemetjes gebruikt voor de thee. Daarnaast word ook de steel van de plant gebruikt. De thee is meestal licht van kleur en heeft een bloemige, zoete geur.

Feitjes over kamillethee:

  • Gedroogde kamillebloemen worden gebruikt om kamillethee te maken.
  • Onderzoekers zijn geïnteresseerd in de voordelen van de consumptie van kamillethee.
  • Net als elk ander kruidenmiddel is het niet voor iedereen veilig.
  • Hoe krachtiger de thee, hoe groter de kans op gezondheidsvoordelen.

 

Waar is Kamillethee goed voor?

Het drinken van kamille thee is niet alleen lekker, maar het kent ook nog eens verschillende gezondheidsvoordelen. We gaan wat dieper in op de verschillende gezondheidsvoordelen van Kamille thee.

Geen calorieën

Zet je natuurlijke kamille thee zonder toevoegingen? Dan krijg je geen enkele calorie binnen. Veel mensen kiezen ervoor om thee te combineren met suiker of melk. Dat doen ze om de smaak te versterken. Het punt van deze thee is echter dat het van zichzelf al heel erg lekker is. Daarom is het ook niet nodig om er iets aan toe te voegen. Het is ideaal voor mensen die niet graag de hele dag water drinken, maar ook weer niet op dranken met veel calorieën willen overstappen.

Alles over kamillethee

Alles over kamillethee

Kamille heeft een rustgevende werking

Tegenwoordig kampen veel mensen in de Westerse wereld met stress. Dit komt omdat we in een echte prestatiemaatschappij leven. In de eerste plaats is dit zeer voordelig, want tegenwoordig hebben veel mensen kansen om wat moois van het leven te maken. Tegelijkertijd resulteert dit bij veel mensen ook in chronische stress. Daarom is het fijn om zo nu en dan even tot rust te komen. Het drinken van kamille thee schijnt een rustgevende werking te hebben. Dit komt in de eerste plaats vanwege de geur, maar ook door de algemene smaak. Het is dus ideaal voor mensen die regelmatig stressproblemen hebben.

Het drinken van kamille thee heeft een rustgevende werking.

Bevat geen cafeïne

Ben je verslaafd aan koffie of andere dranken met cafeïne? Dan is het aan te raden om daar mee te stoppen. Cafeïne is namelijk slecht voor je algehele gezondheid. Het kan echter best lastig zijn om gelijk af te kicken. Je kunt er dan ook voor kiezen om in plaats van koffie kamille thee te gaan drinken. Deze thee bevat zoals alle kruidenthee namelijk geen cafeïne.

Kan ontstekingen verminderen

Ontsteking is een reactie van het immuunsysteem om een infectie te bestrijden. Kamillethee bevat chemische verbindingen die ontstekingen kunnen verminderen. Het is niet voor niets dat je vroeger bij een fikse verkoudheid boven de kamille thee moest stomen.

Kamille thee

Kamille thee

Hoe kun je kamille thee het beste zetten?

Kamille thee is zeer gemakkelijk te zetten. De eerste stap is om het water te koken. Dit gaat het makkelijkst in een waterkoker. Nadat het water gekookt is, moet je het even een paar minuten laten afkoelen. Vervolgens pak je een theekopje en voeg je twee eetlepels kamille toe. Het is het fijnste om een filter of thee-ei te gebruiken. Uiteraard kun je ook voor een meer sterke thee gaan. Nu hoef je alleen nog het warme water in de kop te doen en je kunt genieten van de heerlijke thee!

Voor wie is Kamille minder goed

De volgende mensen kunnen kamillethee beter vermijden, tenzij anders geadviseerd door een arts:

- Mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergieën, met name voor pollen: Kamille kan verontreinigd zijn met stuifmeel van andere planten en kan dus een allergische reactie veroorzaken.

- Mensen die eerder een allergische reactie, zelfs een milde, op kamilleproducten hebben gehad: Zij moeten kamille vermijden, omdat allergische reacties na verloop van tijd erger kunnen worden.

- Zuigelingen en zeer jonge kinderen: Kamillethee kan, net als honing en sommige andere natuurlijke producten, besmet zijn met botulismesporen. De meeste gezonde volwassenen kunnen de infectie afweren, maar zuigelingen kunnen dat mogelijk niet. Veel artsen raden baby's en jonge kinderen aan honing te vermijden, en ook kamilleproducten.

Kamille kan veilig gebruikt worden bij de zwangerschap en bij borstvoeding.

Het is ook niet veilig om kamille te gebruiken als vervanging voor bewezen medische behandelingen. Wanneer je medicijnen gebruikt, moet je je arts vragen naar mogelijke interacties met kamillethee.


Bronnen

- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031
- https://food.ndtv.com/food-drinks/13-incredible-chamomile-tea-benefits-drink-up-1629069
- https://www.oprahdaily.com/life/a32493950/chamomile-tea-benefits/

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »