Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 45,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

De voordelen van vlierbloesemthee

Wat is vlierbloesemthee?

De vlierbloesem, algemeen bekend als de Europese vlier, komt van een kleine boom die oorspronkelijk uit Europa komt. Het heeft vooral een lange geschiedenis van gebruik in Duitsland. Het is een van de oudste inheemse bomen in enkele delen van Europa. Het heeft kleine witte bloemen met een zeer sterke geur en kleine bessen die donker zijn en een sterke smaak hebben wanneer ze worden gegeten. Het beschikt over sterke antioxiderende eigenschappen en een antiviraal effect. Je kunt de vlierbloesem drogen en brouwen als een door velen geliefde kruidenthee. De thee biedt een aantal krachtige voordelen, zoals het helpen bestrijden van verkoudheid, griep en hun symptomen. Omdat het rijk is aan vitamine C en antioxiderende eigenschappen heeft, helpt het ook in de strijd tegen vroegtijdige veroudering.

Andere eigenschappen van de vlierbloesem omvat het hebben van een overvloed aan vitamines, mineralen en andere antioxidanten. Deze chemische verbindingen samen dragen bij aan je gezondheid en welzijn, met name door vrije radicalen in het lichaam te bestrijden, waardoor het risico op het ontwikkelen van tal van chronische aandoeningen kan worden verminderd. Bovendien bevat het quercetine, anthocyanines, chlorogene zuren en triterpenoïden, evenals relatief hoge niveaus van vitamine C en vele andere. Hoewel sommige kruidentheeën meer gezondheidsvoordelen bieden dan andere, is er voldoende bewijs dat het regelmatig drinken van vlierbloesemthee een blijvende positieve invloed kan hebben op je welzijn. Laten we dit in meer detail bekijken.

Voordelen Vlierbloesemthee

Vlierbloesem thee waar goed voor?

Bevolkingen over de hele wereld drinken al eeuwen thee. Terwijl wetenschappers ontdekten dat vlierbloesem een aantal voordelen heeft als thee, overtreffen recente ontdekkingen zelfs de verwachtingen van deze bloemen en bessen voor medisch gebruik. Afgezien van het bieden van hulp bij het bestrijden van verouderingsfactoren, past vlierbloesemthee in een regime van gezonder leven om meerdere redenen. Hier zijn een paar redenen waarom vlierbloesem thee gezond is.

 

• Vlierbloesem bevat vitamine C

Een van de meest waardevolle voordelen van vlierbloesemthee is dat het vitamine C bevat, wat belangrijk is voor de gezondheid van je huid, bloedvaten, pezen en ligamenten. Vitamine C helpt ook de huid te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. De vitamines, mineralen en andere antioxidanten bieden bovendien ondersteuning in de strijd tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

 

• Vlierbloesem biedt krachtige antioxidanten

Vlierbloesem bevat quercetine, een flavonoïde, en het heeft krachtige antioxiderende eigenschappen. Na een aantal onderzoeken is gebleken dat de ontgiftende effecten van de antioxidanten in vlierbloesemthee kunnen helpen om cellen te regenereren en te herstellen door je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, waardoor je lichaam in staat is om te vechten tegen een aantal verschillende chronische ziekten.

 

• Vlierbloesem biedt hulp bij gewone griep en verkoudheid

Aangezien ons immuunsysteem de meest cruciale verdedigingslinie is tegen ziektes, is het belangrijk het immuunsysteem sterk te houden. Dit helpt het lichaam wanneer het tegen griep en verkoudheid vecht. Vlierbloesem produceert een hoog gehalte aan vitamine C en de antivirale eigenschappen maken ze een geweldige optie om verkoudheid te bestrijden en je lichaam gehydrateerd te houden. Als je deze thee vaak drinkt, versterk je je interne afweer tegen dit soort ziektes. Wanneer je lichte griepsymptomen ervaart, kan vlierbloesemthee deze bovendien helpen verminderen.

 

• Vlierbloesem helpt bij het verlagen van cholesterol

Cholesterol is een organisch molecuul dat meestal wordt veroorzaakt door het eten van vet voedsel, niet genoeg bewegen, overgewicht, roken en het drinken van alcohol. Het is een van de belangrijkste oorzaken van hartcomplicaties. Wetenschappers ontdekten dat vlierbessen het totale cholesterol- en triglyceridengehalte bij jonge volwassenen verlaagden na twee weken dagelijkse doses vanwege quercetine in vlierbessen, dat ook voorkomt in vlierbloesemthee. Het gehalte aan quercetine maakt het een goede ondersteuning wanneer je je cholesterolgehalte laag wilt houden. Hoewel er meer onderzoek nodig is om te bepalen of het drinken van vlierbloesemthee het cholesterolgehalte verbetert, zijn de huidige onderzoeksresultaten veelbelovend.

 

• Het kan gebruikt worden voor gorgelen en als mondwater

Om tandpijn en bacteriële ontwikkeling te verminderen, kun je vlierbloesemthee gebruiken. Het wordt gebruikt voor mondwater vanwege de smaak en antivirale eigenschappen. Je kunt deze thee gebruiken om te gorgelen, omdat het helpt bij hoesten, verkoudheid en heesheid (laryngitis). Bovendien kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen plaatselijk op de huid worden gebruikt voor gewrichtspijn (reuma), pijn en zwelling (ontsteking).

Vlierbloesemthee zetten

Hoe maak je vlierbloesemthee?

Vlierbloesemthee is eenvoudige te bereiden. Het enige dat je nodig hebt, is gedroogde vlierbloesems en kokend water. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de beste thee van deze kruidenplanten te zetten. Het kost je tien minuten; vervolgens kun je genieten van je thee.

Ten eerste heb je een theefilter of een los thee-ei nodig. Zodra je een van deze items bij de hand hebt, volg je de onderstaande stappen:

• Gebruik een thee-ei / filter. Doe vlierbloesemthee in een theefilter. Kook vervolgens vers water en voeg het ei of filter toe aan je kopje. Vervolgens schenk je het vers gekookte water in het kopje, terwijl het nog erg heet is.

• Afhankelijk van hoe sterk je je thee wilt, laat je het voor een bepaalde tijd trekken. Mogelijk moet je het 5-10 minuten laten staan. Hoe langer je het laat staan, hoe sterker het smaakt. Nu kun je je heerlijk ontspannen en op je gemak van je thee genieten.


Vlierbloesemthee gezond

Heeft vlierbloesemthee bijwerkingen?

Hoewel vlierbloesemthee niet zo uitgebreid is onderzocht als sommige andere soorten thee, zoals bijvoorbeeld kurkuma thee, wordt er nu van uitgegaan dat de bijwerkingen vergelijkbaar zijn met andere soorten thee. Er is weinig bekend over gezondheidsproblemen die met theedrinken gepaard gaan. Wel kan thee ervoor zorgen dat je vaker moet plassen.

Los daarvan, één ding dat zeker lijkt, is dat je GEEN ander deel van de vlierboom moet zetten. Een van de waarschuwingen waar je op moet letten, is dat de bladeren, stokken en wortels een opeenhoping van cyanideniveaus in het lichaam kunnen veroorzaken. Medische professionals raden aan dat je ook je inname van vlierbloesemthee binnen de perken houdt. Twijfel je over het gebruik van vlierbloesemthee? Vraag dan advies aan je huisarts.


Vlierbloesemthee gezond

Bevat deze kruidenthee cafeïne?

We weten dat cafeïne een van nature voorkomend stimulerend middel is dat wordt aangetroffen in bladeren en zaden. Eenmaal geconsumeerd, wordt het snel opgenomen in de bloedbaan voordat het naar de lever gaat. De opname ervan in het lichaam en het effect op de hersenen in het bijzonder, is de voornaamste reden waarom zoveel mensen cafeïnehoudende producten consumeren. Degenen die 's ochtends een extra boost nodig hebben, zullen misschien teleurgesteld zijn in de vlierbloesem thee werking. Ook als je gevoelig bent voor de effecten van cafeïne, hoef je je weinig zorgen te maken over deze theesoort. Het bevat namelijk geen cafeïne.



Hoe smaakt vlierbloesemthee?

Je vraagt je misschien af hoe de thee smaakt. Veel mensen associëren vlierbloesem met de zomer. De vlierbloesemthee heeft een mild aroma met een lichtzoete smaak en wordt het best zonder zoetstoffen of toevoegingen gedronken. Het heeft geen overweldigend sterke smaak, maar je kunt de bloemige geur en smaak zeker ruiken en proeven, afhankelijk van hoe lang je het laat trekken in heet water. Vlierbloesem is trouwens heerlijk in bijvoorbeeld Oolong of zwarte thee.



Een goed alternatief: brandnetelthee

Het drinken van brandnetelthee werd vroeger al op grote schaal voor medicinale doeleinden gedaan in zowel Azië als Europa. Je kunt het om vele redenen drinken, waaronder de smaak, stimulerende of kalmerende eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Alle bladeren, stengels of wortels van de brandnetelplant kunnen worden geplet en verwerkt tot poeders, tincturen, crèmes, theesoorten en meer. Mensen gebruiken het al eeuwenlang als kruidengeneesmiddel en modern onderzoek ondersteunt veel van de potentiële gezondheidsvoordelen van brandnetelthee. Dit omvat het bieden van ondersteuning bij het verwijderen van schadelijke bacteriën uit de urinewegen, het helpen verminderen van artritis en pijn, het helpen verlagen van de bloedsuikers en het helpen voorkomen van ziekten die verband houden met ontstekingen, zoals diabetes, obesitas, kanker en hartaandoeningen.



Is vlierbloesem thee gezond of niet?

Dat vlierbloesem thee gezond is, mag duidelijk zijn. Het biedt op een handvol opmerkelijke manieren voordelen voor zowel lichaam als geest wanneer het op de juiste manier wordt ingenomen. Het wordt al vele jaren gebruikt en veel van zijn voordelen zijn wetenschappelijk bewezen. Veel mensen drinken tegenwoordig vlierbloesemthee tegen verkoudheid, hoest, misselijkheid en een hoog cholesterolgehalte. Het is geselecteerd als de beste keuze voor traditionalisten die de voorkeur geven aan kruidenthee.



Waarschuwing:

Omdat het bekend is dat niet alle kruidenthee voor iedereen werkt, is het raadzaam om je arts te raadplegen voordat je kruidenthee koopt voor medicinaal gebruik. Bekijk bij voorkeur ook de bijwerkingen ervan. Koop dus zeker je thee in gespecialiseerde winkels voor kruidenthee. Houd er rekening mee dat vlierbloesemschors, bladeren en zaden giftig zijn en volledig moeten worden vermeden. Je kunt de bloemen en bessen van de vlierplant alleen gebruiken als ze goed zijn voorbereid, maar vermijd alle bladeren, stokken en wortels. De gezondheidsvoordelen van vlierbloesemthee zelf zijn echter opmerkelijk en het kan veel doen om je te helpen bepaalde gezondheidsaspecten te verbeteren.



Bronnen:
https://www.pennmedicine.org
https://gabriela.green/powerful-benefits-elderflower-tea/
https://www.tea-and-coffee.com/blog/elderflower-tea-benefit/

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »