Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

De Theebloemen: Een gids voor theeliefhebbers

Theebloem, ook wel bekend als "bloementhee", "bloeiende thee", "handgemaakte thee" of "handgebonden thee", zijn een unieke soort thee die vaak wordt gebruikt als decoratie of cadeau. Deze thee wordt gemaakt door theebladeren samen te binden met gedroogde bloemen en deze vervolgens te laten bloeien wanneer ze in contact komen met heet water. Naast hun prachtige uiterlijk hebben bloementheeën ook een heerlijke smaak en worden ze vaak gewaardeerd om hun ontspannende effecten.

Als je meer wilt weten over bloementheeën, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel zullen we de geschiedenis, het uiterlijk, de smaak en het brouwproces van bloementheeën bespreken. We zullen ook enkele veelgestelde vragen over dit unieke type thee beantwoorden en tips geven voor het brouwen van de perfecte kop thee.

Belangrijkste punten

  • Theebloemen zijn een unieke soort thee die vaak wordt gebruikt als decoratie of cadeau.
  • Deze thee wordt gemaakt door theebladeren samen te binden met gedroogde bloemen en deze vervolgens te laten bloeien wanneer ze in contact komen met heet water.
  • Theebloemen hebben niet alleen een prachtig uiterlijk, maar ook een heerlijke smaak en worden vaak gewaardeerd om hun ontspannende effecten.

Uiterlijk

De theebloem staat meer bekend om zijn uiterlijk dan om zijn smaak. Het is meestal gemaakt van theebloesems (meestal theeknoppen) die met de hand zijn genaaid in een vorm zoals een bol/globe, perzik, ovaal, schijf, roos, paddenstoel, kegel of hart. De theebloesems worden soms platgedrukt voordat ze in driedimensionale vormen worden genaaid, en ze kunnen een residu-structuur/afdruk hebben als ze tussen stukjes stof of papier zijn geperst.

Veel moderne bloeiende theeën bevatten een enkele bloem of meerdere bloemen in de bundel van theebloesems. Niet alle bloeiende theeën bevatten echter daadwerkelijke bloemen - de naam "bloeiende thee" kan ook verwijzen naar het openen van de theebloesems tijdens de infusie. Veelvoorkomende bloemen in bloeiende theeën zijn anjer, chrysant, globe amaranth, hibiscus, jasmijn, goudsbloem, lelie, osmanthus en roos. De bloemen die in bloeiende thee worden gebruikt, zijn eetbare bloemen die veilig zijn om te consumeren.

Wanneer de theebloem wordt geïnfuseerd, opent deze zich in een andere vorm. Dit kan een grotere bol zijn, de vorm van een mand, een guirlandevorm of verschillende andere vormen. Hoewel ze meestal geleidelijk opengaan, hebben sommige bloeiende theeën bloemen die in een streng of guirlande zijn genaaid en die snel opengaan, uit de theebloesems springen zodra de theebloesems voldoende zijn verzacht en geopend door het hete water. Deze soorten bloeiende theeën zijn over het algemeen opvallender en dramatischer dan hun meer traditionele tegenhangers.

Het opvallende uiterlijk van bloeiende thee heeft ervoor gezorgd dat het een beetje een YouTube-fenomeen is geworden; een zoekopdracht op YouTube levert behoorlijk wat video's op die de bloeiende processen van verschillende bloeiende theeën laten zien.

Smaak

Meestal hebben bloeiende theeën een vrij neutrale smaak die licht bloemig of plantaardig kan worden beschreven. Dit komt doordat het vormingsproces de smaak van de thee compromitteert. Sommige theebloemen zijn geparfumeerd met jasmijnbloemen of anderszins gearomatiseerd om het gebrek aan smaak in de theeblaadjes te compenseren. Over het algemeen dragen de bloemen die in de meeste bloeiende theeën zitten niet veel bij aan de smaak, hoewel bloemen zoals chrysant, jasmijn en roos in sommige gevallen geproefd kunnen worden. De smaak van theebloemen kan worden versterkt door toevoeging van zoete en fruitige smaken, unieke aroma's en geuren die de zintuigen prikkelen.

Geschiedenis

Handgebonden theeën zijn al honderden jaren populair in China. Maar de meer extravagante bloeiende theeën werden ontwikkeld tijdens de overdaad van de jaren 80 in China. De laatste jaren zijn theebloemen erg populair geworden in Noord-Amerika en Europa. Ze worden nu in verschillende delen van China gemaakt (met name Anhui, Fujian en Yunnan). Theebloemen bevatten antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid en worden vaak geprezen om hun versheid.

Hoe theebloemen worden gemaakt

Theebloemen worden meestal gemaakt van de delicate knoppen van de theestruik. In Fujian worden ze vaak gemaakt van witte theesoorten, die lange, zachte knoppen hebben.

De bladeren worden verwerkt tot thee (meestal groene thee, maar soms ook witte thee of zwarte thee), vervolgens met de hand vochtig gemaakt en gevormd. Met voedselveilige draad worden bundels van ongeveer 20 bladeren in vorm genaaid, vaak rond een of meer bloemen. Ze kunnen in doek worden gewikkeld terwijl ze drogen - dit helpt hen om hun vorm beter vast te houden.

Hoe zet je het beste theebloemen

Als je theebloemen wilt zetten, is het belangrijk om een glazen theepot te gebruiken voor de beste ervaring. Als je geen glazen theepot hebt, kun je ook een groot wijnglas of een glazen kan gebruiken. Bloeiende thee heeft echter minder smaak dan de meeste groene thee en witte thee, dus het is prima om ze te zetten met kokend water. Sterker nog, kokend water (of bijna kokend water) kan helpen om de bloeiende thee te laten "bloeien".

Hier zijn enkele tips voor het zetten van bloeiende thee:

  • Gebruik een glazen theepot voor de beste ervaring
  • Gebruik kokend water om de bloeiende thee te laten "bloeien"
  • Laat de bloeiende thee langer trekken dan gewone thee (ongeveer 20 minuten)
  • Serveer bloeiende thee op bijeenkomsten voor een prachtige presentatie

Met deze tips kun je genieten van een heerlijke kop thee en de prachtige bloeiende thee ervaring.

Veelgestelde vragen

Waar kan je theebloemen kopen?

Je kunt Theebloemen kopen bij de Theeplantage. Wij verkopen al tien jaar theebloemen aan consumenten en bedrijven.

Hoe werkt het zetten van theebloemen?

Om Theebloemen te zetten, plaats je een bloem in een theepot of kopje en voeg je heet water toe. De bloem zal zich langzaam ontvouwen en een heerlijke thee-infusie creëren. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen voor de beste resultaten.

Wat zijn de voordelen van biologische theebloemen?

Biologische Theebloemen zijn geteeld zonder het gebruik van pesticiden en andere chemicaliën, waardoor ze een gezonder alternatief zijn. Bovendien dragen biologische Theebloemen bij aan duurzame landbouwpraktijken en het behoud van het milieu. Meestal zijn theebloemen niet biologisch. De theebloemen van de Theeplantage worden getest op pesticiden en chemicaliën.

Wat is het verschil tussen Chinese en Jasili Theebloemen?

Chinese Theebloemen worden geteeld en verwerkt in China, terwijl Jasili Theebloemen worden geteeld en verwerkt in Taiwan. Beide soorten Theebloemen hebben hun eigen unieke smaakprofiel en aroma's.

Hoe kan je Theebloemen gebruiken met een theepot?

Om Theebloemen te gebruiken met een theepot, plaats je simpelweg een bloem in de pot en voeg je heet water toe. Laat de bloem enkele minuten trekken en geniet vervolgens van de heerlijke thee-infusie. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant opvolgt voor de beste resultaten.

 
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »