Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

De overgang onder controle: hoe je je voorbereidt op de menopauze

Als je een vrouw bent in de leeftijd van 45-55 jaar, is de kans groot dat je te maken krijgt met de menopauze. Dit is een natuurlijk proces waarbij de menstruatiecyclus stopt en de hormoonproductie verandert. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als de premenopauze? In dit artikel zullen we bespreken wat de (pre)menopauze is, wat de symptomen zijn en hoe je het kunt behandelen en beheren.

Wat is de (Pre)Menopauze?

De menopauze treedt op wanneer de eierstokken stoppen met het produceren van eieren en de productie van oestrogeen en progesteron afneemt. De premenopauze is de periode vóór de menopauze waarin de hormoonproductie begint te veranderen en de menstruatiecyclus onregelmatiger wordt. Het kan jaren duren voordat de menopauze begint, en tijdens deze periode kunnen vrouwen symptomen ervaren zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en vermoeidheid.

Symptomen van de Menopauze

De menopauze kan een uitdagende tijd zijn voor vrouwen, met symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid en stemmingswisselingen. Hormonale veranderingen spelen een grote rol bij deze symptomen, en sommige vrouwen kiezen ervoor om hormoontherapie te ondergaan om de symptomen te verminderen. Er zijn echter ook natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen, zoals het gebruik van kruiden en supplementen.

Belangrijke punten

 • De (pre)menopauze is de periode vóór de menopauze waarin de hormoonproductie begint te veranderen en de menstruatiecyclus onregelmatiger wordt.
 • Symptomen van de menopauze zijn onder andere opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen.
 • Hormoontherapie en natuurlijke remedies zoals kruiden en supplementen kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen van de menopauze.

Wat is de Menopauze?

De menopauze is een natuurlijk proces dat het einde van de vruchtbare jaren van een vrouw markeert. Het is de tijd waarin de eierstokken stoppen met het produceren van eicellen en de menstruatiecyclus stopt. Dit gebeurt meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, maar kan bij sommige vrouwen eerder of later beginnen.

Tijdens de menopauze daalt het niveau van het hormoon oestrogeen in het lichaam van de vrouw. Dit kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid en verminderd libido.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de menopauze geen ziekte is, maar een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Het kan echter wel een impact hebben op de gezondheid van een vrouw, vooral op het risico op osteoporose en hartziekten.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van de menopauze te verlichten, zoals hormoonvervangingstherapie en niet-hormonale medicijnen. Het is echter belangrijk om met een arts te praten voordat je een behandeling start, omdat sommige behandelingen risico's met zich meebrengen.

Kortom, de menopauze is een natuurlijk proces dat het einde van de vruchtbare jaren van een vrouw markeert. Het kan symptomen veroorzaken, maar er zijn behandelingen beschikbaar om deze te verlichten. Praat met je arts als je je zorgen maakt over de menopauze of de symptomen die het veroorzaakt.

Wat is de (Pre)Menopauze?

De (pre)menopauze is een natuurlijke fase in het leven van de vrouw waarbij de hormoonproductie van de eierstokken langzaam afneemt en de menstruatiecyclus onregelmatiger wordt. Dit wordt veroorzaakt door een afname van het aantal eicellen in de eierstokken. De (pre)menopauze begint meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, maar kan ook eerder of later beginnen.

De (pre)menopauze kan in drie verschillende fasen worden onderverdeeld: de premenopauze, de perimenopauze en de menopauze.

 • De premenopauze is de periode voorafgaand aan de menopauze waarin de hormoonproductie van de eierstokken langzaam afneemt en de menstruatiecyclus onregelmatiger wordt. Vrouwen in de premenopauze kunnen nog steeds zwanger worden, maar de kans hierop neemt wel af.

 • De perimenopauze is de overgangsfase tussen de premenopauze en de menopauze waarin de hormoonproductie van de eierstokken sterk afneemt en de menstruatiecyclus steeds onregelmatiger wordt. Vrouwen in de perimenopauze kunnen nog steeds zwanger worden, maar de kans hierop is zeer klein.

 • De menopauze is het moment waarop de menstruatiecyclus definitief stopt omdat er geen eicellen meer in de eierstokken aanwezig zijn. Dit wordt meestal vastgesteld na een jaar zonder menstruatie.

Tijdens de (pre)menopauze kunnen vrouwen verschillende klachten ervaren, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slaapproblemen, vaginale droogheid en verminderd libido. Deze klachten worden veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegels en kunnen worden behandeld met hormoontherapie of andere medicijnen.

Het is belangrijk om tijdens de (pre)menopauze regelmatig naar de huisarts te gaan voor controle en advies over gezondheidsrisico's en mogelijke behandelingen.

Symptomen van de Menopauze

Als je de menopauze nadert, kunnen er verschillende symptomen optreden. Sommige vrouwen hebben last van fysieke symptomen, terwijl anderen meer last hebben van psychologische symptomen. Hieronder worden deze symptomen besproken.

Fysieke Symptomen

Fysieke symptomen van de menopauze zijn onder andere:

 • Onregelmatige menstruatie: De menstruatie kan onregelmatig worden voordat deze stopt.
 • Opvliegers: Dit is een plotselinge gevoel van warmte, vaak gevolgd door transpiratie en koude rillingen.
 • Hartkloppingen: Dit kan een onregelmatige of snelle hartslag zijn.
 • Nachtelijk zweten: Dit is vergelijkbaar met opvliegers, maar dan 's nachts.
 • Vaginale droogheid: Dit kan leiden tot pijn bij het vrijen.
 • Gewichtstoename: Dit kan een symptoom zijn van hormonale veranderingen tijdens de menopauze.

Psychologische Symptomen

Psychologische symptomen van de menopauze zijn onder andere:

 • Depressie: Dit kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam.
 • Angst: Dit kan ook worden veroorzaakt door hormonale veranderingen.
 • Stemmingswisselingen: Dit kan variëren van prikkelbaarheid tot woede en verdriet.
 • Neerslachtigheid: Dit kan leiden tot een verlies van interesse in dagelijkse activiteiten.
 • Geheugenverlies: Dit kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam.

Als je symptomen van de menopauze ervaart, is het belangrijk om met je arts te praten om te bepalen wat de beste behandelingsopties zijn. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder hormoontherapie en andere medicijnen.

Hormonale Veranderingen

Tijdens de pre-menopauze ondergaat je lichaam een aantal hormonale veranderingen. Deze veranderingen worden veroorzaakt door de afname van de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron.

Oestrogeen is een hormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken en speelt een belangrijke rol in het reguleren van de menstruatiecyclus en het behoud van de botdichtheid. Naarmate je ouder wordt, neemt de productie van oestrogeen af, wat kan leiden tot onregelmatige menstruatie en een verhoogd risico op osteoporose.

Progesteron is een hormoon dat ook wordt geproduceerd door de eierstokken en helpt bij het reguleren van de menstruatiecyclus. Tijdens de pre-menopauze neemt de productie van progesteron af, wat kan leiden tot onregelmatige menstruatie en stemmingswisselingen.

Hormonale balans is belangrijk voor het behoud van een gezond lichaam en een gezonde geest. Hormoonschommelingen tijdens de pre-menopauze kunnen leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid en gewichtstoename.

Het is belangrijk om te begrijpen dat hormonale veranderingen tijdens de pre-menopauze normaal zijn en dat er manieren zijn om de symptomen te beheersen. Praat met je arts over de verschillende behandelingsopties, waaronder hormoonvervangingstherapie en veranderingen in levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet.

Behandeling en Beheer

Medische Behandeling

Als je symptomen ervaart tijdens de voor menopauze, kan medische behandeling nodig zijn. Hormoonvervangingstherapie (HRT) is een veelvoorkomende behandelingsoptie voor vrouwen die last hebben van opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid en andere symptomen. HRT kan helpen bij het verminderen van deze symptomen door oestrogeen en progesteron te vervangen die het lichaam tijdens de menopauze niet meer produceert.

Er zijn ook andere medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om symptomen te verminderen, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) en clonidine. SSRI's worden vaak gebruikt om depressie en angst te behandelen, maar kunnen ook helpen bij het verminderen van opvliegers. Clonidine is een bloeddrukmedicijn dat ook kan helpen bij het verminderen van opvliegers.

Levensstijl Veranderingen

Naast medische behandelingen zijn er ook levensstijlveranderingen die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen tijdens de voor menopauze. Hier zijn enkele veranderingen die je kunt maken:

 • Over-the-counter producten: Over-the-counter producten zoals vaginale smeermiddelen en moisturizers kunnen helpen bij vaginale droogheid.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van opvliegers en het verbeteren van de gezondheid van het hart.
 • Dieet: Het eten van een gezond dieet kan ook helpen bij het verminderen van symptomen. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan calcium en vitamine D om het risico op osteoporose te verminderen.
 • Roken: Roken kan het risico op opvliegers en andere symptomen verhogen. Het is belangrijk om te stoppen met roken om de symptomen te verminderen en de gezondheid te verbeteren.
 • Alcohol: Het drinken van alcohol kan het risico op opvliegers en andere symptomen verhogen. Het is belangrijk om de alcoholinname te beperken om de symptomen te verminderen en de gezondheid te verbeteren.

Het is belangrijk om met je arts te praten over welke behandelingsopties het beste voor jou zijn. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van de beste behandelingsopties op basis van je symptomen en medische geschiedenis.

Welke kruiden kunnen helpen bij de overgang?

De overgang kan een moeilijke periode zijn voor veel vrouwen, maar er zijn verschillende kruiden die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen. Hieronder vind je een lijst van kruiden die kunnen helpen bij de overgang en hun mogelijke voordelen.

 • Zilverkaars (Black Cohosh): kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten.
 • Salie: kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten.
 • Rode Klaver: kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten.
 • Dong Quai: kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten.
 • Ginseng: kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de stemming.
 • Teunisbloemolie: kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten.
 • Hop: kan helpen bij het verbeteren van de slaap.
 • Citroenmelisse: kan helpen bij het verminderen van angst en stress.
 • Kamille: kan helpen bij het verminderen van angst en stress.
 • Lijnzaad: kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten.

Het is belangrijk om te onthouden dat kruiden niet voor iedereen werken en dat sommige kruiden bijwerkingen kunnen hebben. Het is altijd het beste om met een arts te praten voordat je kruiden gebruikt om te zorgen dat het veilig is en past bij jouw specifieke situatie.

Gerelateerde berichten:

Postmenopauze

Nu je de menopauze hebt bereikt, is het belangrijk om te weten wat er gebeurt in je lichaam. De postmenopauze is de periode na de menopauze, wanneer je menstruatie een jaar of langer is gestopt. Tijdens deze periode ervaar je veranderingen in je hormonen en lichaam die kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Een van de belangrijkste veranderingen is de afname van oestrogeen. Dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid en stemmingswisselingen. Het is belangrijk om met je arts te praten over mogelijke behandelingen om deze symptomen te verminderen.

Na de menopauze neemt ook het risico op osteoporose toe. Dit komt doordat oestrogeen een belangrijke rol speelt in de gezondheid van je botten. Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen en regelmatig te bewegen om je botten gezond te houden.

Daarnaast neemt het risico op hart- en vaatziekten toe na de menopauze. Dit komt doordat oestrogeen een beschermende rol speelt in het hart- en vaatstelsel. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, zoals regelmatig bewegen, gezond eten en niet roken.

Ten slotte is het belangrijk om regelmatig controles te laten uitvoeren bij je arts na de menopauze. Dit omvat borstkanker- en baarmoederhalskanker screenings, evenals controles van je bloeddruk, cholesterol en botdichtheid.

Kortom, de postmenopauze is een belangrijke fase in het leven van een vrouw en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de veranderingen die plaatsvinden in je lichaam en hoe je deze veranderingen kunt aanpakken.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van de premenopauze?

De symptomen van de premenopauze kunnen variëren van vrouw tot vrouw, maar kunnen onder andere bestaan uit opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid en veranderingen in de menstruatiecyclus.

Vanaf welke leeftijd begint de premenopauze?

De premenopauze begint meestal rond de leeftijd van 40 jaar, maar kan ook eerder of later beginnen. Het is belangrijk om te onthouden dat de leeftijd waarop de premenopauze begint kan verschillen per vrouw en afhankelijk is van verschillende factoren.

Wat zijn de beste supplementen voor de premenopauze?

Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van de premenopauze. Enkele voorbeelden zijn vitamine D, calcium, magnesium en omega-3 vetzuren. Het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken.

Hoe kan vermoeidheid tijdens de premenopauze verminderd worden?

Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van de premenopauze. Het kan helpen om regelmatig te bewegen, voldoende te slapen en gezond te eten. Ook kan het helpen om stress te verminderen en ontspanningsoefeningen te doen.

Welke kruiden kunnen helpen bij de overgang?

Er zijn verschillende kruiden die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van de premenopauze. Enkele voorbeelden zijn rode klaver, salie en zwarte cohosh. Het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat je kruiden gaat gebruiken.

Kun je zwanger worden tijdens de premenopauze?

Ja, het is mogelijk om zwanger te worden tijdens de premenopauze. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat de kans op zwangerschap afneemt naarmate je ouder wordt en dat de vruchtbaarheid tijdens de premenopauze afneemt. Het is daarom belangrijk om anticonceptie te blijven gebruiken totdat je definitief niet meer vruchtbaar bent.

 
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »