Regelmatig vragen we een theeliefhebber om thee voor ons te proeven. Deze keer combineert theesommelier i.o. Petra de Koning de Gyokuro met een gerecht.
Theesommelier
Thee heeft net als wijn een zeer breed smaakpalet. Er zijn zoveel mooie theeën die met persoonlijke aandacht en jarenlange expertise worden gemaakt. Toch komen we vaak niet verder dan de supermarkt thee of de gearomatiseerde theeën die overal te koop zijn. Wat zijn dan de bijzondere en overheerlijke theeën en wat past goed bij je? Ik ben zelf al jaren een fervent theedrinker en inmiddels gestart met de opleiding Theesommelier om deze vragen voor mijzelf te kunnen beantwoorden. Daarmee is er een wereld open gegaan van verschillende theesoorten, de juiste zetmethode en teaware. En natuurlijk het proeven van de verschillende prachtige theeën met de meest uiteenlopende smaaktonen. In de opleiding is speciale aandacht voor de combinatie van thee met een gerecht.
Omdat ik zeer beperkt alcohol drink was mijn keuze voor een drankje bij een gerecht altijd beperkt tot een vruchtensap of een glaasje water. Met de inmiddels opgebouwde theekennis en het rijke smaakpalet van de verschillende theeën, een goed moment om het glaasje water bij een gerecht te vervangen voor een bijpassende thee.
Mijn naam is Petra de Koning en als lerend theesommelier neem ik je graag mee in mijn ervaringen.
Thee gedurende de dag
Thee is een drank met vele gezichten waar je de hele dag van kan genieten. Een zwarte kop thee met een prominent karakter in de ochtend om wakker te worden. Een groene kop in de middag of een delicate witte thee aan het einde van de dag. Door het drinken van de verschillende theeën ga je je smaak van de verschillende theesoorten ontwikkelen en kom je vanzelf bij je favorieten thee. Naast de kop thee als dorstlesser of heerlijk genietmoment gedurende de dag, wil ik je aanmoedigen om eens een thee bij je lunch te proeven of in de avond te combineren met een stukje kaas of worst. Je kunt een gerecht met de thee tot in detail beschrijven, maar zonder de specifieke theekennis proef je snel genoeg of een gerecht en een thee met elkaar in balans zijn.
Bijzondere thee
Om eens een bijzondere thee te combineren met een gerecht heb ik de Gyokuro Mikoto uitgekozen. Dit is een verfijnde groene thee uit Japan met smaragdgroene naaldjes. Voor de pluk wordt de theeplant drie weken afgedekt met matten waarmee de unieke smaak wordt ontwikkeld. Alleen de mooiste bladknoppen en nieuwe bladeren worden gebruikt, waarbij maar een beperkt aantal dagen per jaar kan worden geplukt. De thee wordt met de hand geplukt en ondergaat een uitgebalanceerd proces van stomen, rollen, sorteren en drogen. De aandacht en specifieke zorg proef je terug in deze lichtgroene thee met zijn zoete en hartige smaak.
De Gyokuro Mikoto als keizerlijke omlijsting van een salade
Thee neemt een minder prominente plek in als bier of wijn naast een gerecht. Daarmee kan het op verschillende wijze bij een gerecht worden gecombineerd zonder dat de thee de hoofdrol opeist. Het kan een aanvulling zijn of een specifieke smaak in een gerecht benadrukken. Thee kan ook een smaakexplosie veroorzaken en de thee als warme drank kan smaken verbinden.
De reguliere Gyokuro is een thee met een vegetaal hartig karakter die prominent aanwezig is. De Gyokuro Mikoto is het delicate vriendelijke broertje. De thee heeft een zacht mondgevoel met een complexe smaak. Het lichte vegetale karakter en de zoete smaak zijn in deze volle thee mooi in balans. De warme thee combineert de verschillende smaken in een zachte salade. Ik heb zelf een salade gemaakt van zachte slasoorten, komkommer, tomaat, walnoten met stukjes pecorino voor de pit. De thee neemt zijn plaats in naast de salade met zijn hartige en zoete smaken. Als sluitstuk een stukje Ciabatta, die door de thee wordt opgetild omdat de olijfolie in het brood rijker van smaak wordt. Mikoto is japans voor keizer en deze thee zorgt voor een keizerlijke omlijsting van de salade en geeft de salade een bite. Je kunt salades met verschillende zachte smaakcombinaties allemaal goed combineren met deze bijzondere thee.
Deze delicate thee heeft wel een belangrijke spelregel. Zet je thee met water van maximaal 70C, anders verdwijnt de zachte smaak en is de vegetale hartige smaak minder in balans met de zoete smaak. Een keizerlijke thee verdient nu eenmaal een koninklijke aanpak. Laat je eens verrassen door deze bijzondere thee.
Petra de Koning Theesommelier(io)