Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 45,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Wat is kurkuma? 7 unieke voordelen

Kurkuma of indiase geelwortel is een bloeiende plant curcuma longa uit de gemberfamilie.

Mensen gebruiken de plant curcuma longa al duizenden jaren om thee te maken van de wortelstokken van de plant, ofwel het ondergrondse wortelstelsel.

Curcuma longa wordt ook gebruikt in de keuken, voor gezondheidsdoeleinden, in spirituele praktijken en nog veel meer.

Kurkuma stukjes biologisch

Kurkuma stukjes
Nu kopen

Kurkuma wordt ook veel gebruikt in het oude Indiase gezondheidssysteem Ayurveda. Je kunt zien dat kurkuma thee genoemd wordt onder een van de traditionele Indiase namen, zoals haldi of manjal.

Dit artikel onderzoekt enkele redenen waarom kurkuma momenteel zo populair is. Het bevat ook een lijst van 7 specifieke voordelen van kurkuma thee en delen we een recept voor een heerlijke golden latte.

 

Wat is kurkuma thee?

Kurkuma thee wordt gemaakt door verse of gedroogde kurkuma (indiase geelwortel) in water te laten trekken. Het is geel, oranje of goudkleurig en heeft een aards smaakprofiel met een pittige kick die mensen vaak beschrijven als bitter en toch zoet.

De smaak doet denken aan gemberwortel - wat begrijpelijk is, want kurkuma en gemberwortel behoren beide tot de plantenfamilie Zingiberaceae.

Kurkuma thee is gemakkelijk thuis te maken. Je kunt de stukjes kukrkuma nemen van de Theeplantage of het poeder wat je in de keuken gebruikt. Momenteel zie je het ook steeds vaker op het menu van coffeeshops en cafés.

Kurkuma stukjes biologisch

Kurkuma stukjes
Nu kopen

Waar is kurkuma allemaal goed voor?

Mensen gebruiken kurkuma al honderden jaren in de traditionele geneeskunde om verschillende aandoeningen te behandelen. Wetenschappers wisten echter niet precies waarom, totdat ze een groep polyfenol antioxidanten ontdekten in kurkuma, curcuminoïden genaamd.

Onderzoekers geloven dat de krachtigste van deze componenten curcumine is.

Studies bij mensen hebben aangetoond dat curcumine ontstekingsremmende, antidiabetische en antioxiderende eigenschappen heeft. De meeste studies die de effecten van kurkuma en curcumine hebben onderzocht, hebben echter supplementen met een hoge dosis gebruikt, geen kurkumathee.

Toch is kurkuma thee een voedzame, heerlijke drank. Er blijft onderzoek gedaan worden over hoe ze de krachtige gezondheidseigenschappen van curcumine beter kunnen benutten.

1. Goede bron van voedingsstoffen

Curcumine steelt de show in de meeste discussies over de gezondheidskenmerken van kurkuma. Maar het is niet de enige voedingsstof in kurkuma of kurkuma thee.

Een theelepel (3 gram) gedroogde kurkuma - een hoeveelheid die je zou kunnen gebruiken om een kopje of twee kurkuma thee te maken - bevat ook mangaan, ijzer en koper.

Kurkuma stukjes biologisch

Kurkuma stukjes
Nu kopen

2. Bevat bioactieve stoffen

Bioactieve stoffen zijn voedingsstoffen die de gezondheid van de mens bevorderen. Hiertoe behoren gewone vitaminen en mineralen, maar ook minder bekende verbindingen zoals polyfenolen en vluchtige oliën.

Curcuminoïden zoals curcumine zijn de grootste groep bioactieve stoffen in kurkuma thee, hoewel het honderden andere bevat, waaronder vele vluchtige essentiële oliën en meerdere soorten antioxidanten. Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.

Chronische ontstekingen zijn problemen die optreden waardoor gezonde lichaamscellen beschadigt raken. Dit komt doordat je immuunsysteem continu wordt geactiveerd en daardoor uitgeput raakt, waardoor het de gezonde cellen in je lichaam niet meer goed kan beschermen. Chronische ontstekingen ontstaan onder andere door; ongezonde voeding en overgewicht; een vitamine D-tekort, roken en stresss. Kurkuma alleen kan natuurlijk niet voorkomen dat je geen chronische ontstekingen meer krijgt. Een gezonde levenstijl met een gevarieerde en gezonde voeding is cruciaal.

3. Natuurlijk laag in calorieën

Zonder extra melk of zoetstoffen, zoals honing, bevat 1 kopje (237 ml) kurkuma thee waarschijnlijk ergens tussen de 10 en 30 calorieën, afhankelijk van hoeveel kurkuma je gebruikt en het type.

Dus, als je op zoek bent naar manieren om calorieën in je dieet te verminderen, zou kurkuma thee een geweldige vervanging zijn voor calorierijke dranken zoals frisdranken, sappen en alcohol.

4. Een geweldige thee voor het slapen gaan

Gewone kurkuma thee bevat geen cafeïne. Daarom is kurkuma een geweldige thee voor in de late namiddag of avond, zonder je slaapcyclus te verstoren.

Bovendien gaat kurkuma goed samen met andere cafeïnevrije theeën zoals kamille.

Kurkuma thee wordt echter vaak gebruikt in mengsels met andere soorten groene of zwarte thee, die beide cafeïnehoudend zijn. Als je wilt genieten van kurkuma thee zonder cafeïne, zorg dan voor een kruidenthee of rooibos.

Kurkuma stukjes biologisch

Kurkuma stukjes
Nu kopen

5. Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Kurkuma en curcumine kunnen op meer dan één manier helpen je hart goed te laten functioneren.

Studies suggereren dat kurkuma en curcumine supplementen de bloeddruk en het vetgehalte in het bloed kunnen verlagen - beide kunnen risicofactoren zijn voor hartaandoeningen wanneer ze de normale niveaus overschrijden.

Hoewel kurkuma thee misschien niet zoveel geconcentreerde curcumine bevat als de supplementen in deze studies, suggereren deze resultaten dat kurkuma thee nog steeds een goede aanvulling kan zijn op een hart-gezond dieet.

6. Kan je stemming verbeteren

Wetenschappers onderzoeken ook hoe curcumine verband kan houden met depressie en stemmingsstoornissen.

Eén of zelfs een paar kopjes kurkumathee bevatten lang niet dezelfde hoeveelheid geconcentreerde curcumine als de deelnemers aan deze studies, maar het is mogelijk dat kurkumathee toch enig effect heeft op de stemming.

Voor veel mensen over de hele wereld is een heet kopje thee een warm, kalmerend en rustgevend ritueel. Voor sommigen kan dit alleen al een stemmingsverbeterend effect hebben.

Je kunt op elk moment van de dag genieten van een kopje kurkuma thee - neem een kopje om de dag te beginnen, geniet ervan na de lunch, of neem een slokje voor het slapen gaan.

Kurkuma stukjes biologisch

Kurkuma stukjes
Nu kopen

7. Werkt als een natuurlijke, plantaardige kleurstof

Kurkuma staat bekend om zijn heldere geeloranje kleur, die afkomstig is van de curcuminoïden die het bevat.

In feite zijn de kleurpigmenten van kurkuma extreem krachtig, wat betekent dat ze gemakkelijk vlekken kunnen maken op vele materialen, zoals tanden, kleren en aanrechten.

In sommige situaties is dat precies wat je zoekt. Kurkuma thee - of gewoon kurkuma gedrenkt in water - kan worden gebruikt om veel verschillende dingen te verven, zoals stof en zelfs eieren, zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën of additieven.

Is kurkuma thee lekker?

Kurkuma thee heeft een unieke smaak die sommigen aards of scherp noemen. Het is heerlijk op zichzelf, maar wordt ook vaak gecombineerd met andere kruiden en aroma's.

Kurkuma thee gaat goed samen met deze kruiden: gember, kaneel, nootmuskaat, anijs, basilicum, kardemom.

Je zou ook kunnen proberen het te mengen met een andere drank, zoals zuivel of plantaardige melk, groene thee, sinaasappelsap of ananassap.

Zwarte peper klinkt misschien als een vreemde combinatie voor thee, maar als het gaat om kurkuma thee is het niet zo vergezocht als je zou denken.

Zwarte peper voegt niet alleen diepte toe aan de pittige kracht van kurkuma, maar bevat ook een voedingsstof genaamd piperine die je lichaam helpt aanzienlijk meer curcumine uit kurkuma op te nemen. Helaas wordt Curcumine slecht opgenomen in ons lichaam, dus zwarte peper kan daarbij helpen.

Bovendien is curcumine een in vet oplosbare voedingsstof, dus het combineren van kurkuma met vetten zoals kokosolie of melk - zoals in populaire golden milk kurkuma thee recepten - kan je ook helpen meer van de voedingsstof op te nemen.

Kurkuma stukjes biologisch

Kurkuma stukjes
Nu kopen

Wie mag geen kurkuma gebruiken?

Het is momenteel onduidelijk of kurkuma veilig is voor zwangere mensen en mensen die borstvoeding geven in grotere hoeveelheden dan die welke gewoonlijk in voedsel voorkomen. Het is dus het beste om de inname van kurkuma te beperken tot gematigde hoeveelheden als je zwanger bent of borstvoeding geef.

Als je medicijnen gebruikt, kunt je het beste je arts raadplegen voordat je kurkumathee drinkt. Curcumine kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, zoals bloedverdunners, antidepressiva, antibiotica en medicijnen tegen kanker.

Wat zijn de nadelen van kurkuma?

Kurkuma is over het algemeen veilig om te gerbuiken. Het kan misselijkheid en diarree veroorzaken, vooral in hoge doses of na langdurig gebruik. In hoge doses kan het ook een risico op maagzweren opleveren. Als topische behandeling kan het huidirritatie veroorzaken. Voorzichtigheid is geboden wanneer kurkuma wordt ingenomen door mensen met galstenen; raadpleeg eerst je arts.

Is een kurkuma latte gezond?

Een van de makkelijkste manieren om de gezonde eigenschappen van curcumine te benutten? Maak een heerlijke kurkuma-thee latte, ook wel "golden milk" genoemd. Curcumine is in vet oplosbaar, dus het is een slim idee om deze latte te drinken bij een vette maaltijd of te maken met volle of kokosmelk.

Golden milk

Recept Golden milk

Ingrediënten

  • 2 kopjes melk naar keuze (volle, kokos, amandel, enz.)

  • 2 theelepels stukjes kurkuma

  • 1/2 theelepel kaneel

  • duimpje verse, geschilde gember

  • 1 eetlepel honing of ahornsiroop

  • snufje zwarte peper

Aanwijzingen

Verwarm alle ingrediënten in een kleine steelpan tot het zachtjes suddert. Klop goed om de kruiden op te lossen en giet ze door een zeefje over in twee mokken.

Dosering kurkuma Neem 1/2 tot 1 1/2 theelepel kurkuma per dag en je kunt de voordelen beginnen te voelen na ongeveer vier tot acht weken.

De meeste studies gebruiken curcumine-extract, dat 95 procent curcuminoïden bevat, en niet het kurkumakruid, dat slechts 3 procent curcuminoïden bevat. Echter, 2 tot 5 gram van de wortel laat nog steeds milde voordelen zien.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »