• De rest van het jaar gesloten wegens ziekte.
citroenmelisse
Kruidenthee kan je van veel verschillende planten maken en citroenmelisse is een heel populaire keuze. Deze leuke plant ruikt heerlijk naar citroen, levert lekkere thee op en heeft bovendien veel voordelen voor de gezondheid. De wetenschappelijke naam van citroenmelisse is Melissa officinalis – ‘officinalis’ betekent dat het een geneeskrachtige plant is.

De naam van deze plant is afgeleid van het Griekse woord ‘melissa’, dat 'honing' betekent. Citroenmelisse is dan ook een belangrijke plant voor bijen, omdat de lichtgele bloemen ervan veel nectar produceren. Je proeft in citroenmelissethee inderdaad ook een hint van honing, maar het ‘citroen’-element is minstens zo belangrijk voor de smaak.

Citroenmelisse wordt al duizenden jaren gebruikt in de keuken, en nog steeds ontdekken elk jaar nieuwe mensen dit mooie kruid. De plant kan vers worden gebruikt, als garnering op vlees en toetjes, of door een drankje gemengd. De meest populaire manier om citroenmelisse te consumeren is door er thee van te zetten. Voor mensen die vooral willen profiteren van de gezondheidseffecten van het kruid is dit een simpele manier om melisse te gebruiken. De gedroogde en gesneden blaadjes van de plant zijn te koop in onze webshop, en kunnen direct gebruikt worden om er gezonde én lekkere thee van te zetten.

Waar is citroenmelisse goed voor?


De bladeren van citroenmelisse bevatten olie, waarin stoffen zitten die werkzaam zijn op het menselijk lichaam. Waarschijnlijk waren de oude Grieken het eerste volk dat ontdekte dat citroenmelisse gezond is. Zij gebruikten citroenmelisse onder andere om een betere spijsvertering te krijgen. Maar citroenmelisse heeft veel meer pluspunten voor de gezondheid, die later in de Middeleeuwen werden opgetekend door de Arabieren. En ook de moderne wetenschap heeft verschillende studies verricht naar de bijzondere stoffen in deze plant, en verschillende onderzoeken bevestigen de geneeskrachtige werking ervan.

Wat kan citroenmelisse voor je gezondheid doen?

1. Citroenmelisse vermindert stress en angst


Uit een studie uit 2004 bleek dat citroenmelisse helpt om om te gaan met psychische stress. Testpersonen die citroenmelisse gebruikten in een stressvolle situatie voelden zich kalmer en waren minder gespannen. Veel andere gebruikers merken dat thee van citroenmelisse hen helpt om tot rust te komen, om minder negatieve gevoelens te ervaren en om minder nerveus of angstig te zijn. In perioden waarin iemand veel angstgevoelens of opwinding ervaart, kan het dus een voordeel zijn om elke dag één of meer koppen citroenmelisse te drinken.

2. Het kruid heeft een pijnstillende werking


Een andere reden dat citroenmelisse gezond is, is omdat de plant de werking van verschillende interne organen bevordert. Daaronder vallen de darmen, de milt en het hart: onder andere hartkloppingen, darmkrampen, verstoppingen en misselijkheid worden minder van een kop kalmerende thee van citroenmelisse. Ook de intensiteit van menstruatiekrampen neemt af van de thee.Verder levert citroenmelisse verbetering op bij hoofdpijn en kiespijn, en is daardoor een natuurlijk alternatief voor pijnstillende medicijnen.

3. De plant is werkzaam tegen slapeloosheid


Citroenmelisse is werkzaam tegen stress en angst, omdat het lichaam en geest laat ontspannen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat deze plant helpt om sneller in slaap te komen en vaster door te slapen. In een studie uit 2006 werd het effect van verschillende soorten kruiden getest op kinderen die aan slapeloosheid leden. Het bleek dat de kinderen die citroenmelisse gebruiken 70 tot 80 procent beter sliepen dan voorheen.
 
Citroenmelisse
Biologische citroenmelisse

4. Het kan de werking van je brein verbeteren


Het lijkt erop dat citroenmelisse één van de (vele) planten is die je helpt om beter dingen te onthouden en je te concentreren op een moeilijke taak. Bepaalde stoffen in de plant zetten je brein aan om beter te werken, zoals is gebleken uit meerdere studies. Als je ingewikkeld denkwerk moet uitvoeren, kan het dus een goede keuze zijn om voor of tijdens je werk citroenmelissethee te drinken. Bijvoorbeeld vlak voor een examen, een presentatie of een belangrijke vergadering.

5. Het gaat ontstekingen tegen en doodt bacteriën


Deze plant heeft ook gunstige effecten op het genezingsproces van het lichaam. Citroenmelisse bevat natuurlijke antibiotische stoffen, waardoor schadelijke en ziekteverwekkende bacteriën gedood worden. Het onderdrukt ook het ontstekingsmechanisme van het lichaam, waardoor chronische pijnklachten als gevolg van bijvoorbeeld reuma afnemen.

6. De blaadjes verminderen hoestklachten


Warme thee is een favoriet drankje van mensen die verkouden zijn of griep hebben. En thee met citroenmelisseblaadjes is een uitstekende keuze voor zieken. Zoals je hierboven al las, kan de plant ontstekingen tegengaan, waardoor je je sneller beter voelt. Ook de pijnstillende werking van melisse is aangenaam als je ziek bent. En een extra bonus is de verzachtende werking die de olie uit de plant heeft op de keel en op de slijmvliezen. Daardoor wordt de hoestprikkel onderdrukt en hoef je minder vaak en zwaar te hoesten. Zeker een aanrader als het koude seizoen eraan komt, en als je weet dat je gevoelig bent voor verkoudheid.

7. Citroenmelisse kan werkzaam zijn tegen bepaalde ziektes


Tenslotte kan citroenmelisse verschillende ziekteprocessen onderbreken, waardoor ziektes gunstiger verlopen of zelfs voorkoemn worden. Eén van de meest interessantste ontdekkingen is dat stoffen in de plant sommige soorten kankercellen in een vroeg stadium kunnen doden en zo kanker kunnen voorkomen. Een ander bekend effect van de plkant is dat hij uitbarstingen van koortslip en genitale herpes kan voorkomen, en dat daarbij geen gewenning door het virus optreedt. Ook dalen de suikerwaarden in het bloed waardoor melisse kan beschermen tegen diabetes Type 2. Tenslotte kan citroenmelisse de ziekte van Graves (een schildklieraandoening) helpen beheersen.

Citroenmelisse is niet geschikt voor iedereen. Er zijn mensen die allergisch zijn voor de stoffen in de plant. Zij kunnen huiduitslag of zelfs een anafylactische shock krijgen als ze thee van citroenmelisse drinken. En als je een te langzaam werkende schildklier hebt, kan je de plant ook beter niet gebruiken, omdat die de werking van de klier verder vertraagt. Als je twijfelt of jij citroenmelisse kan gebruiken, neem dan even contact op met je huisarts.

Hoe moet je citroenmelisse zetten?


Thee van citroenmelisse maken kan van verse en van gedroogde bladeren. Je kunt de plant zelf kweken, maar bladeren van een winkel die gespecialiseerd is in (kruiden)thee bevatten de meeste werkzame stoffen en leveren dus een groter voordeel voor je gezondheid op. Sommige gunstige werkingen van citroenmelisse lijken toe te nemen als de thee samen met voedsel wordt gedronken, misschien omdat de werkzame stoffen dan sneller door het lichaam worden opgenomen.

De lekkerste thee van citroenmelisse maken doe je als volgt.

  1. Verhit een mok water in de magnetron, in de waterkoker of in een pannetje.
  2. Als het water kookt, voeg je het aan de citroenmelisse toe en roer je ze even goed door het water heen. Laat de thee tien minuten afkoelen.
  3. Als de thee voldoende is afgekoeld, kan je de blaadjes eruit zeven als je dat wilt. Je kan de thee naturel drinken of er een theelepel honing doorheen roeren. Op je gezondheid!

Natuurlijk kan je ook een hele pot thee zetten, op een theewarmer plaatsen en hem over de loop van de dag opdrinken. En er zijn nog meer manieren om te genieten van de smaak en de voordelen van citroenmelisse. Omdat citroenmelisse een kruid is, is de plant lang niet zo bitter als echte thee. Je kunt dus gedroogde blaadjes verkruimelen en die toevoegen aan yoghurt. Je kunt ze ook in de blender gooien en mengen in een smoothie of shake. En eventueel kan je de gedroogde blaadjes ook gewoon innemen met een glas water, als je niet van warme thee houdt.

Tags


Blog berichten

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.