Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Matcha, Japan's meest gezonde groene thee

Matcha is een hoogwaardige groene thee die wordt vermalen tot poeder. Het groene theepoeder wordt in heet water geklopt in plaats van het te laten trekken, zodat een schuimige drank ontstaat. In Japan vormt Matcha de basis van de Japanse theeceremonie. Hoewel matcha van ceremoniële oorsprong is, wordt het groene theepoeder over de hele wereld gebruikt in dranken zoals thee lattes of boba thee en als kookingrediënt in alles van ijs tot sladressing.

  1. Waar komt Matcha vandaan?
  2. Hoe wordt Matcha gemaakt?
  3. Hoe zet je Matcha?
  4. Kwaliteit van Matcha
  5. Cafeïne in Matcha
  6. Is Matcha gezond?
  7. Matcha kopen?

Waar komt Matcha vandaan?

Voordat er theepotten waren om theebladeren te laten trekken, was het in China vroeger gebruikelijk theebladeren tot poeder te malen en de gemalen thee vervolgens in een kom met heet water op te kloppen. De "opgeklopte thee" werd later door de Chinezen vervangen door thee die met theebladeren werd opgeklopt, maar de Japanners maakten deze methode populair.

In het begin van de 12e eeuw keerde een Japanse Zen-priester die in Chinese boeddhistische kloosters studeerde, naar Japan terug met theezaad en -struiken. De jonge priester, Eisai genaamd, gebruikte zijn ervaring in China met het verbouwen en drinken van "opgeklopte thee" om wat hij "de weg van de thee" noemde als meditatieritueel te populariseren binnen zijn gemeenschap van Japanse boeddhistische monniken. Uiteindelijk verspreidde hij het theedrinken over de rest van Japan.

De Japanse theeceremonie, die nog steeds De Weg van de Thee wordt genoemd, is een vereerde praktijk in Japan en is gericht op de kunst van het bereiden en presenteren van matcha op een bijna meditatieve manier. De theeceremonie werd oorspronkelijk ontwikkeld als een spirituele praktijk en de principes ervan - harmonie, respect, zuiverheid en rust - staan vandaag de dag nog steeds centraal.

Hoe wordt Matcha gemaakt?

Matcha-bladeren worden op verschillende plaatsen geteeld. De beste matcha komt echter uit Japan. De meest populaire teeltgebieden liggen in de zuidelijke helft van het land: Uji, Nishio, Shizuoka, en Kyushu. Wat matcha het meest onderscheidt van andere groene thee is dat matcha struiken tot 20 dagen voor de oogst met netten worden afgedekt om de bladeren te beschermen tegen direct zonlicht. We noemen dit schaduwthee. Dit wordt gedaan om het chlorofylgehalte van de plant te verhogen (waardoor de bladeren een donkerdere, levendige kleur groen krijgen) en de productie van L-theanine te verhogen, een aminozuur dat van nature voorkomt in de theeplant en in bepaalde soorten paddenstoelen. Merk je dat thee de neiging heeft om tegelijkertijd te kalmeren en te stimuleren? Dat is te danken aan L-Theanine.

De arbeiders plukken alleen de beste knoppen. Afhankelijk van het feit of de blaadjes plat worden gerold voor het drogen of dat de blaadjes worden uitgelegd om te drogen, levert dat twee verschillende groene theesoorten op. Als de blaadjes worden uitgerold, krijg je de hoogwaardige groene thee met de naam Gyokuro (echt een aanrader). Terwijl de blaadjes die worden gelegd om te drogen, Tencha wordt. Tencha is het blad dat wordt gebruikt om matcha te maken. Zodra het blad ontdaan is van zaad, ontsteeld en tussen twee stenen gemalen, wordt het een fijn poeder dat bekend staat als matcha.

Het vermalen van Matcha

Het vermalen van de theebladeren tot Matcha

 

Hoe zet je Matcha?

Matcha zetten is altijd een klein ritueel, waarbij je een aantal tools nodig hebt. Kies een van onze matcha-sets en je kunt direct vooruit.

  • Gebruik een Matcha maatlepel (Chashaku) voor precies de hoeveelheid Matcha en zeef deze boven een Matcha bowl
  • Giet 50 ml heet water erbij. Klop met een matcha-klopper (chasen) stevig van links naar rechts tot de matcha volledig is verspreid en er een schuimige laag bovenop ligt.
  • Voeg de resterende 150 ml heet water toe en klop opnieuw tot er schuim ontstaat.

Matcha is ook heerlijk als Latte. Laat daarvoor eerst melk opschuimen en voeg daarna de opgklopte Matcha (met 50ml water) toe. Eventueel kun je het wat aanzoeten met bijvoorbeeld honing.

Zetten van Matcha

Matcha opkloppen met een Chasen

Latte maken van Matcha

Het maken van van een Latte Matcha

Kwaliteit van Matcha

Matcha is bijna overal te verkrijgen. Maar de ene Matcha is de andere niet. Van een grote pot Matcha voor een lage prijs mag je niet te veel verwachten. Vaak wordt er spirulina toegevoegd om hem groener te krijgen. Want hoe groener je Matcha is, hoe beter de kwaliteit. Een mindere kwaliteit Matcha smaakt niet alleen slechter, maar er zitten ook weinig tot geen gezondheidsvoordelen aan. Juist het gebruik van de schaduwthee geeft de kracht aan Matcha. Wij hebben twee soorten Biologische Matcha in ons assortiment, beide van superieure kwaliteit. Biologische Matcha samurai is een top Matcha waar je heel blij van wordt. Drink je Matcha als fijnproever dan is de ceremoniële Matcha Ukiyo een aanrader.

Caffeïne in Matcha

Matcha bevat doorgaans meer cafeïne dan groene thee en ongeveer evenveel als zwarte thee. Omdat matcha wordt gemaakt van theestruiken die in de schaduw groeien, behouden de theeblaadjes meer van hun cafeïnegehalte. Bovendien krijg je bij het drinken van matcha meer cafeïne binnen dan bij het extraheren van geweekte groene of zwarte theebladeren, omdat je het gemalen theeblad consumeert. Zoals alle dranken die van cafeïnehoudende planten worden gemaakt, hangt het cafeïnegehalte per kopje matcha thee af van de wijze waarop de matcha is verwerkt en bereid.

Hoeveelheid cafeïne in thee

Is Matcha gezond?

Er zijn diverse studies naar Matcha gedaan. Zo helpt Matcha het beschermen van de lever, het bevorderen van de gezondheid van het hart, en kan zelfs helpen bij gewichtsverlies.

Hier zijn vijf gezondheidsvoordelen van matcha thee:

1. Matcha zit vol met anti-oxidanten

Matcha is rijk aan catechinen, een groep plantaardige verbindingen in thee die fungeren als natuurlijke antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het stabiliseren van schadelijke vrije radicalen, verbindingen die cellen kunnen beschadigen en chronische ziekten kunnen veroorzaken.

Wanneer je matcha poeder toevoegt aan heet water om thee te maken, bevat de thee alle voedingsstoffen van het hele blad. Het zal meer catechinen en antioxidanten bevatten dan wanneer groene theebladeren gewoon in water worden geweekt.

2. Kan de lever helpen beschermen

Sommige studies hebben aangetoond dat matcha leverschade zou kunnen voorkomen en het risico op leverziekten zou kunnen verminderen.

3. Verbetert de hersenfunctie

Van Matcha is aangetoond dat het de aandacht, het geheugen en het reactievermogen verbetert. Het bevat ook cafeïne en L-theanine, die verschillende aspecten van de hersenfunctie kunnen verbeteren.

4. Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Sommige studies hebben aangetoond dat het drinken van groene thee, die een soortgelijk nutriëntenprofiel heeft als matcha, kan helpen beschermen tegen hartaandoeningen.

5. Helpt je gewicht te verliezen

Sommige studies tonen aan dat extract van groene thee de stofwisseling en de vetverbranding helpt verhogen, die beide kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Matcha kopen?

Ben je nieuwsgierig naar Matcha geworden? De Theeplantage heeft twee top-kwaliteit Matcha's voor je. Biologisch gecertificeerd, luchtdicht gesealed vanaf de productie, dus knetter vers. En in een handig afsluitbaar blikje. Met een van onze Matcha-sets erbij, kun je direct starten met je eerste kopje Matcha. Want de beste Matcha koop je natuurlijk bij de Theeplantage.

Matcha kopen biologisch, beste kwaliteit

Biologische matcha Samurai Premium Excellent

Hier bestellen

Biologische matcha kopen

Biologische matcha Ukiyo Ceremonial Excellent 

Hier bestellen

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »