Wat is brandnetel thee en waar is het goed voor? - De Theeplantage
Snelle verzending
GRATIS NL verzending boven € 50,-
Biologisch gecertificeerd
0

Vanaf 1 augustus worden bijna alle prijzen verhoogd. Sla je slag.

Vanaf 1 augustus worden bijna alle prijzen verhoogd. Sla je slag.

16 juni 2022

Ervaar de voordelen van brandnetelthee

We houden van thee om verschillende redenen. Zo kan het drinken van thee allerlei positieve effecten hebben op je gezondheid. Daarnaast is thee natuurlijk ook hartstikke lekker en gezonder dan frisdrank. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om drie koppen thee per dag te drinken. Zoals je misschien al in onze webshop hebt kunnen zien, verkopen wij losse thee in heel veel verschillende smaken. In dit artikel geven we je meer informatie over één van onze favoriete theeën, namelijk brandnetel thee.

Biologische brandnetelthee

Wat is brandnetel thee?

Brandnetel thee is een kruidenthee die gemaakt is van gedroogde brandnetelbladeren. Oorspronkelijk komt de brandnetel plant uit Europa, maar inmiddels kun je de plant ook tegenkomen op Amerikaanse en Aziatische continenten. Deze prikkende plant met de Latijnse naam Urtica dioica is lang niet door iedereen geliefd; de meeste mensen lopen er met een grote boog omheen. Daarom is deze thee dan ook minder populair dan andere theesoorten. Zonde, want de thee van deze plant kan hartstikke gezond zijn en is ook nog eens erg lekker!

Biologische brandnetelthee

Waar is thee van brandnetels goed voor?

Veel mensen kiezen ervoor om thee van brandnetels te drinken vanwege de lekkere smaak. De smaak van deze thee lijkt erg op die van groene thee. De thee is niet overheersend en heeft een soort van hooiachtige smaak. Heel lekker met een scheutje honing! Behalve de goede smaak van de thee, kan het drankje verschillende positieve effecten hebben voor je gezondheid.

Is thee van brandnetels gezond?

Ja, de thee kan je gezondheid positief beïnvloeden. De thee zit namelijk vol met allerlei vitamines, zoals vitamine C, A en K. Ook zijn er in de thee verschillende mineralen te vinden, zoals magnesium, kalium en ijzer. De thee wordt in de alternatieve geneeskunde onder andere gebruikt om urineweginfecties en jicht tegen te gaan.

Positieve effecten op je gezondheid

Verschillende studies bewijzen dat thee van brandnetels goed kan zijn voor je gezondheid. Zo is er bijvoorbeeld een studie in het blad Food Science & Nutrition gepubliceerd waarin is aangetoond dat bladeren van een brandnetel tien keer zoveel bètacaroteen bevatten als tarwemeel. En laat bètacaroteen nu juist samen met vitamine A een positief effect hebben op de gezondheid van het oog. Ook kan de thee ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Uit een studie die gepubliceerd is in de Journal of the Royal Society of Medicine is namelijk gebleken dat patiënten die een week lang iedere dag brandnetel op hun pijnlijke gewrichten aanbrachten een stuk minder pijn hadden dan de patiënten met een placebo. Een andere studie heeft uitgewezen dat de thee antibacteriële eigenschappen heeft, waardoor het kan helpen om infecties te voorkomen. Ook zijn er verschillende onderzoekers die geloven dat de thee kan helpen om het hart te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van een te hoge bloeddruk en bloedstolsels. In weer een andere studie is bewezen dat brandnetel enzymen remt die allergische reacties veroorzaken. De thee kan ook het snuiven en niezen voorkomen waar veel mensen last van hebben tijdens het allergieseizoen. Wanneer je veel last hebt van hooikoorts, is het dus zeker de moeite waard om de thee uit te proberen en te kijken wat het voor je kan doen. Wist je trouwens ook dat deze thee, net als verschillende andere kruidentheeën, antioxidanten bevatten die oxidatieve stress kunnen voorkomen?

Hoe moet je thee van brandnetels zetten?

Brandnetel thee zetten is niet moeilijk, maar het aantal minuten dat je de thee trekt en de warmte van het water kan echt voor een groot verschil zorgen als het gaat om de smaak van de thee. Om de lekkerste kop thee van brandnetels te zetten, kun je de thee het beste drie tot vijf minuten laten trekken in gekookt water. Hou je wel van sterke thee? Laat de thee dan nog iets langer trekken. We verkopen brandnetel thee als losse thee. Deze losse thee kun je toevoegen aan een thee-ei of filter. In onze webshop hebben we verschillende soorten thee-eien, zoals een magnetisch thee-ei. Het magnetische thee-ei is een soort zeefje dat vooral geschikt is om in een drinkfles te gebruiken of een theepot zonder filter. Het zeefje kan door de fles zweven dankzij een sterke magneet. De thee kan zo goed zijn smaak aan het water toevoegen.

Brandnetelthee zetten

Biologische brandnetelthee in theepot Pretty.

Kun je zelf brandnetel thee maken?

Ja, je kunt deze thee ook zelf maken! Pas wel heel erg op als je de brandnetels gaat plukken. Gebruik goede handschoenen en hou rekening met eventuele blote armen en benen die per ongeluk in contact kunnen komen met de brandnetels. Kook water in een pan en voeg de blaadjes van de plant toe aan het kokende water. Draai het vuur laag en laat de bladeren zo’n vijf tot zeven minuten trekken. De smaak van de thee wordt sterker als je de bladeren langer laat trekken. Je kunt de brandnetelbladeren ook drogen en bewaren, zodat je ook nog op andere momenten heerlijke thee kunt zetten. Wist je trouwens dat je ook soep kunt maken van brandnetels en dat je de plant kunt gebruiken als toevoeging bij allerlei gerechten?

Brandnetelthee

Wanneer kun je beter geen brandnetel thee drinken?

Door alle positieve effecten die deze thee op je gezondheid kan hebben, kun je je waarschijnlijk haast niet voorstellen dat deze thee niet voor iedereen goed is om te drinken. Toch is het voor zwangere vrouwen beter om geen thee van brandnetels te nemen, omdat de thee samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken. Ook mensen die bloedverdunners slikken, kunnen deze thee het beste laten staan vanwege het hoge gehalte aan vitamine A en K. Daarnaast kunnen mensen die problemen hebben met hun bloedsuikerspiegel en moeilijkheden hebben met het vasthouden van water deze thee ook beter vermijden. Wanneer je pijnstillers gebruikt, kun je eerst het beste een arts raadplegen voordat je brandnetel thee drinkt. De thee kan namelijk een wisselwerking hebben met de medicijnen en daardoor zorgen voor nadelige effecten.

Koop thee online bij lossetheekopen.nl

Nu je alle voordelen van de thee hebt kunnen lezen, begrijpen we goed dat je inmiddels ook wel zin hebt gekregen in een kop van deze heerlijke thee. Bestel daarom je thee nu online en kijk ook meteen even of er nog andere theeën zijn die je aandacht trekken, zoals de heerlijke rooibos thee of muntthee!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »