Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Ervaar de voordelen van brandnetelthee

We houden van thee om verschillende redenen. Zo kan het drinken van thee allerlei positieve effecten hebben op je gezondheid. Daarnaast is thee natuurlijk ook hartstikke lekker en gezonder dan frisdrank. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om drie koppen thee per dag te drinken. Zoals je misschien al in onze webshop hebt kunnen zien, verkopen wij losse thee in heel veel verschillende smaken. In dit artikel geven we je meer informatie over één van onze favoriete theeën, namelijk brandnetel thee.

Inhoud

 

Biologische brandnetelthee

Wat is brandnetel thee?

Brandnetel thee is een kruidenthee die gemaakt is van gedroogde brandnetelbladeren. Oorspronkelijk komt de brandnetel plant uit Europa, maar inmiddels kun je de plant ook tegenkomen op Amerikaanse en Aziatische continenten. Je bent deze wilde kruiden zeker eens tegengekomen tijdens een wandeling of trektocht. Brandnetelplanten hebben lange, platte groene bladeren met ruwe randen en lange stengels die 6 tot 8 meter hoog kunnen worden. De bladeren en stengels zijn bedekt met kleine haartjes met uiteinden die loslaten en prikken als je ze aanraakt. Als je ooit je blote huid tegen een bos brandnetels hebt gestreken, zul je een brandende uitslag zeker gevoeld hebben. Deze zijn veroorzaakt door de stekende vloeistof die deze microhaartjes bij aanraking afgeven.

Maar koester nog geen wrok tegen brandnetels, want deze plant blijkt veel gezondheidsvoordelen te bieden wanneer hij wordt gedrinken als brandnetelthee. Het is goed gedocumenteerd dat alle delen van de brandnetel - bloemen, stengels, wortels en bladeren - een antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële waarde hebben. Drinken dus, brandenetelthee is hartstikke gezond en is ook nog eens erg lekker!

 

Biologische brandnetelthee

Waar is brandnetelthee goed voor?

Veel mensen kiezen ervoor om een kopje brandnetelthee te drinken vanwege de lekkere smaak. De smaak van deze thee lijkt op die van groene thee. De thee is niet overheersend en heeft een soort van hooiachtige smaak. Heel lekker met een scheutje honing! Als je brandnetelthee drinkt krijg je behalve de goede smaak van de thee, ook veel positieve goodies voor je gezondheid binnen.

Is brandnetelthee gezond?

Ja, brandnetelthee kan je gezondheid positief beïnvloeden. De thee zit namelijk vol met allerlei vitamines, zoals vitamine C, A en K. Ook zijn er in de thee verschillende mineralen te vinden, zoals magnesium, kalium en ijzer. Brandnetelthee wordt in de alternatieve geneeskunde onder andere gebruikt om urineweginfecties en jicht tegen te gaan.

Positieve effecten op je gezondheid

Verschillende studies bewijzen dat verse brandnetelthee goed kan zijn voor je gezondheid. Brandnetel bevat bijvoorbeeld, volgens een studie in het blad Food Science & Nutrition gepubliceerd, tien keer zoveel bètacaroteen bevatten als tarwemeel. En laat bètacaroteen nu juist samen met vitamine A een positief effect hebben op de gezondheid van het oog. Ook kan de thee ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Uit een studie die gepubliceerd is in de Journal of the Royal Society of Medicine is namelijk gebleken dat patiënten die een week lang iedere dag brandnetel op hun pijnlijke gewrichten aanbrachten een stuk minder pijn hadden dan de patiënten met een placebo. Een andere studie heeft uitgewezen dat brandnetelthee antibacteriële eigenschappen heeft, waardoor het kan helpen om infecties te voorkomen. Ook zijn er verschillende onderzoekers die geloven dat de thee kan helpen om het hart te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van een te hoge bloeddruk en bloedstolsels. In weer een andere studie is bewezen dat brandnetel enzymen remt die allergische reacties veroorzaken. Brandnetelthee kan ook het snuiven en niezen voorkomen waar veel mensen last van hebben tijdens het allergieseizoen. Wanneer je veel last hebt van hooikoorts, is het dus zeker de moeite waard om brandnetelthee uit te proberen en te kijken wat het voor je kan doen. Wist je trouwens ook dat brandnetelthee, net als verschillende andere kruidentheeën, antioxidanten bevatten die oxidatieve stress kunnen voorkomen?

Brandnetelthee en slapen

Zogenaamde "echte" thee (alles van de Camellia sinensis plant, inclusief zwarte, groene, witte en Oolong thee) bevat cafeïne. Dit stimulerende bestanddeel is vooral bekend om zijn energie bij consumptie - waarschijnlijk het laatste wat je nodig hebt voor het slapen gaan. Brandnetelthee is 100% cafeïnevrij is en pept je niet op voordat je in slaap valt.

Bovendien kan het lichte angst verlichten, een aandoening die op zijn beurt slapeloosheid kan veroorzaken. Angst wordt gekenmerkt als een vaak voorkomend gevoel van nervositeit, angst of zorgen. Ongeveer één op de tien mensen leeft ermee. Dit zou - zij het minimaal - kunnen worden tegengegaan met brandnetelthee, die een kalmerend effect op het zenuwstelsel zou kunnen hebben.

Brandnetelthee kan je slaperig maken, hierom kun je brandenetelthee beter niet combineren met slaapmedicatie of antidepressiva. Wil je graag beter slapen (en je neemt geen medicatie), dan kun je meerdere koppen brandnetelthee drinken voor het slapen gaan.

Brandnetelthee en gewichtsverlies

Helpt brandnetelthee bij gewichtsverlies? Het lijkt vrij waarschijnlijk. Wat zeker blijft is dat het een caloriearme optie is met een verwaarloosbare één calorie per portie. Vergelijk dat met de gemiddelde coladrank (ongeveer 40 calorieën) en je beseft dat de waterkoker aanzetten een beter alternatief is.

De gezondheidsvoordelen voor je taille zijn nog groter. Een studie van de Universiteit van Maryland, VS, ontdekte dat muizen die 12 weken lang een vetrijk dieet kregen en brandnetelthee dronken, minder aankwamen. Volgens de Amerikaanse onderzoekers is de reden dat het extract van brandnetel een hormoon in de cellen activeert dat FIAF (dat staat voor "fasting induced adipose factor") heet en dat het metabolisme van vetcellen stimuleert. Het beschermt ook vitale organen tegen de opname van te veel vetzuren.

Brandnetelthee maken

Brandnetel thee zetten is niet moeilijk, maar het aantal minuten dat je de thee trekt en de warmte van het water kan echt voor een groot verschil zorgen als het gaat om de smaak van de thee. Om de lekkerste kop thee van brandnetels te zetten, kun je de thee het beste drie tot vijf minuten laten trekken in gekookt water. Hou je wel van sterke thee? Laat de thee dan nog iets langer trekken. Je kunt een kop brandnetelthee maken van verse brandnetel of je kunt brandnetelthee kopen bij de Theeplantage. We verkopen brandnetel thee als gedroogde losse thee. Een versgemaakte brandnetelthee maak je door losse thee toe te voegen aan een thee-ei of filter. In onze webshop hebben we verschillende soorten thee-eien, zoals een magnetisch thee-ei. Het magnetische thee-ei is een soort zeefje dat vooral geschikt is om in een drinkfles te gebruiken of een theepot zonder filter. Het zeefje kan door de fles zweven dankzij een sterke magneet. De thee kan zo goed zijn smaak aan het water toevoegen.

 

Brandnetelthee zetten

Biologische brandnetelthee in theepot Pretty.

Kun je zelf brandnetel thee maken?

Ja, je kunt brandnetelthee ook zelf maken! Pas wel heel erg op als je de brandnetels gaat plukken. Gebruik goede handschoenen en hou rekening met eventuele blote armen en benen die per ongeluk in contact kunnen komen met de verse brandnetels. Kook water in een pan en voeg de blaadjes van de plant toe aan het kokende water. Draai het vuur laag en laat de bladeren zo'n vijf tot zeven minuten trekken. De smaak van de thee wordt sterker als je de bladeren langer laat trekken. Je kunt de brandnetelbladeren ook drogen en bewaren, zodat je ook nog op andere momenten heerlijke thee kunt zetten. Wist je trouwens dat je ook soep kunt maken van brandnetels en dat je de plant kunt gebruiken als toevoeging bij allerlei gerechten? Wil je liever niet zelf aan de gang, dan kun je ook brandnetelthee kopen.

 

Brandnetelthee

Wanneer kun je beter geen brandnetelthee drinken?

Door alle positieve effecten die brandnetelthee op je gezondheid kan hebben, kun je je waarschijnlijk haast niet voorstellen dat brandnetelthee drinken niet voor iedereen goed is. Mensen die bloedverdunners slikken, kunnen brandnetelthee het beste laten staan vanwege het hoge gehalte aan vitamine A en K. Daarnaast kunnen mensen die problemen hebben met hun bloedsuikerspiegel en moeilijkheden hebben met het vasthouden van water brandnetelthee ook beter vermijden. Wanneer je pijnstillers gebruikt, kun je eerst het beste een arts raadplegen voordat je brandnetel thee drinkt. brandnetelthee kan namelijk een wisselwerking hebben met de medicijnen en daardoor zorgen voor nadelige effecten.

Gebruik je medicijnen waar je slaperig van wordt, dan kan brandnetelthee het effect verergeren. Vraag eerst na aan je arts voordat je brandnetelthee wilt gaan drinken wanneer je mediciatie zoals een slaappil, verdovende pijnstiller, spierverslapper, of medicijn tegen angst, depressie of aanvallen gebruikt.

Neem geen brandnetel zonder medisch advies als je een van de volgende medicijnen gebruikt:

  • lithium;
  • bloeddruk medicatie;
  • insuline of orale diabetes medicijnen; of
  • warfarine (Coumadin, Jantoven).

Brandnetelthee bij zwangerschap

Is brandnetelthee veilig tijdens de zwangerschap? Is het aan te raden? De overgrote meerderheid van de medische professionals is van mening dat brandnetelthee baarmoedercontracties kan veroorzaken. Erger nog, net als bij thee van verbena, salie en tijm is er een redelijke kans dat het leidt tot een miskraam. Het is cruciaal dat alle aanstaande moeders brandnetelthee vermijden. Overweeg in plaats daarvan Frambozenblad thee tijdens het derde trimester.

En brandnetelthee bij borstvoeding? Dat hangt af van wie je het vraagt. Vroeger dronken vrouwen na de bevalling brandnetelthee tegen bloedarmoede en als galactagoog - iets wat de productie van moedermelk bevordert. Tegenwoordig menen gezondheidsdeskundigen dat het borstverzadiging en mastitis kan veroorzaken.

Koop brandnetelthee online bij lossetheekopen.nl

Nu je gelezen hebt waarom brandnetelthee gezond is, begrijpen we goed dat je inmiddels ook wel zin hebt gekregen in één kop brandnetelthee. Bestel daarom je thee nu online en kijk ook meteen even of er nog andere theeën zijn die je aandacht trekken, zoals de heerlijke rooibos thee of muntthee!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »