Gemberthee voor je gezondheid of gewoon een lekker spicy drank? - De Theeplantage
Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 45,-*
Biologisch gecertificeerd
0

Wegens ziekte is de winkel deze week gesloten :-(

Wegens ziekte is de winkel deze week gesloten :-(

Alles over gemberthee

Gember is een bloeiende plant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het is een van de gezondste (en lekkerste) kruiden ter wereld. Hij behoort tot de Zingiberaceae familie, en is nauw verwant aan kurkuma, kardemom en galangal.

De wortelstok (het ondergrondse deel van de stengel) is het deel dat gewoonlijk als specerij wordt gebruikt. Het wordt vaak gemberwortel of gewoon gember genoemd.

Gember kan vers, gedroogd, in poedervorm of als olie of sap worden gebruikt. Het is een veelgebruikt ingrediënt in recepten. Het wordt soms toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen en cosmetica. En natuurlijk kun je van gember een heerlijke thee maken.

Gember thee kun je van verse gemberwortel maken (dus verse gember in stukjes gesneden) of van gedroogde gember (in stukjes). Ook gember met groene thee is een populaire combinatie. Verse gemberthee drink je omdat het lekker pittig is of omdat het super gezond is.

Groene thee gember citroen biologisch

Sencha Gember citroen
Nu kopen

gember thee biologisch

Rooibos gember citroen
Nu kopen

citroen gember kopen biologisch

Citroen gember fruitmix
Nu kopen

Is gemberthee gezond?

De actieve geneeskrachtige bestanddelen van gember zijn fytochemicaliën die bekend staan als gingerolen en shogoal. Gember wordt al lang gebruikt als een kruidenmiddel tegen reisziekte, ochtendmisselijkheid, algemene misselijkheid en maagklachten, en meer recentelijk tegen misselijkheid na operaties en misselijkheid door chemotherapie. Gember wordt ook gebruikt om de groei van H pylori, de bacterie die verantwoordelijk is voor maaginfecties en maagzweren, te behandelen en te voorkomen.

De belangrijkste 5 redenen waarom gemberthee gezond is.

1. Gember kan vele vormen van misselijkheid behandelen, vooral ochtendmisselijkheid

Gember blijkt zeer effectief te zijn tegen misselijkheid. Het kan misselijkheid en braken helpen verlichten bij mensen die bepaalde soorten operaties ondergaan. Gember kan ook helpen bij misselijkheid als gevolg van chemotherapie.

Het kan echter het meest effectief zijn als het gaat om zwangerschapsgerelateerde misselijkheid, zoals ochtend misselijkheid. Gember wordt als veilig wordt beschouwd, maar overleg altijd met je arts voordat je grote hoeveelheden neemt als je zwanger bent.

2. Bevat gingerol, dat krachtige medicinale eigenschappen heeft.

De unieke geur en smaak van gember komt van zijn natuurlijke oliën, waarvan de belangrijkste gingerol is. Gingerol is de belangrijkste bioactieve stof in gember. Het is verantwoordelijk voor veel van de medicinale eigenschappen van gember.

Gingerol heeft volgens onderzoek krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende effecten. Het kan bijvoorbeeld oxidatieve stress helpen verminderen, die het gevolg is van een te grote hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam.

Bekijk alle gemberthee

3. Kan helpen bij artrose

Uit onderzoek bleek dat mensen die gember gebruikten aanzienlijke vermindering van pijn en invaliditeit zagen. Er werden slechts lichte bijwerkingen waargenomen, zoals ontevredenheid over de smaak van gember. De smaak van gember en maagklachten zorgden er echter voor dat bijna 22% van de deelnemers aan de studie afhaakte. Vind je ook gember sterk smaken? Een lepeltje honing kan helpen.

4. Kan helpen bij gewichtsverlies

Volgens diverse studies kan gember een rol spelen bij gewichtsverlies. Gembersuppletie kan het lichaamsgewicht, de taille-heupverhouding en de heupverhouding bij mensen met overgewicht of obesitas aanzienlijk verminderen.

Gember bevat krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

Groene thee gember citroen biologisch

Sencha Gember citroen
Nu kopen

gember thee biologisch

Rooibos gember citroen
Nu kopen

citroen gember kopen biologisch

Citroen gember fruitmix
Nu kopen

5. Gember kan de bloedsuikers drastisch verlagen en de risicofactoren voor hart- en vaatziekten verbeteren

Volgens onderzoek kan gember krachtige anti-diabetische eigenschappen hebben. In een onderzoek uit 2015 onder 41 deelnemers met diabetes type 2, verlaagde 2 gram gemberpoeder per dag de nuchtere bloedsuikerspiegel met 12%.

6. Kan menstruatiepijn aanzienlijk verminderen

Een van de traditionele toepassingen van verse gember is het verlichten van pijn, waaronder menstruatiepijn. Verse gember schijnt zeer effectief te zijn tegen menstruatiepijn wanneer het aan het begin van de menstruatieperiode wordt ingenomen.

7. Gember kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen

Er zijn aanwijzingen, zowel bij mensen als bij dieren, dat gember kan leiden tot aanzienlijke verlagingen van het LDL (slechte) cholesterolgehalte, het totale cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte in het bloed.

Bekijk alle gemberthee

Verse gemberthee maken

Verse gemberthee maken doe je met dunne plakjes die je overgiet met kokend water. Gember is heel goed te combineren met citroen. Doe daarvoor wat citroensap bij je gemberthee. Je kunt ook een heerlijke blend met groene thee en citroen drinken. Bij de groene thee zijn al gedroogde stukjes gember en citroen toegevoegd. Van dit verwarmende drankje mag je wel een extra kopje van drinken omdat het minder sterk is dan pure verse gember.

Laat de gemberthee ongeveer 10 minuten trekken in heet water. Het komt niet precies op de tijd, dus je kunt echt niet fout gaan.

De beste tijd voor gemberthee

Als je het type persoon bent dat 's ochtends een kleine oppepper nodig heeft, en je geen cafeïne door je aderen wilt laten stromen, is een heerlijk kopje groene thee gember citroen. Verse gemberthee is lekker op elk moment van de dag, maar de beste tijd om gemberthee te drinken is 's morgens. Wanneer het in de eerste 30 minuten na het ontwaken wordt genomen met een schijfje citroen, helpt het je lichaam de nachtelijke vasten te beëindigen, je metabolisme op te laden en misselijkheid te voorkomen. Volg het meteen op met een ochtend smoothie en je dag begint goed, vol voedingsstoffen, antioxidanten en energie.

Wie moet geen gember nemen?

Gemberthee lijkt geen ernstige bijwerkingen te hebben. Ten eerste is het moeilijk om genoeg van de thee te drinken om jezelf bloot te stellen aan iets irritants of schadelijks. In het algemeen wil je niet meer dan 4 gram gember per dag consumeren - dat zijn nogal wat kopjes!

Veel mensen denken dat verse gemberthee de galproductie kan verhogen, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Toch is het een goed idee om met je arts te overleggen voordat je gemberthee gebruikt als je een geschiedenis van galblaasproblemen heeft.

Een mogelijke kleine bijwerking van het drinken van verse gemberthee is maagzuur of maagklachten, vergelijkbaar met hoe je je voelt als je pepers of ander gekruid voedsel eet.

Je zou een allergie voor gember kunnen hebben als je uitslag of ongemak in je mond of maag ervaart na het drinken van gemberthee.

Verse gemberwortel kan de bloeddruk helpen verlagen, zodat je licht in het hoofd kunt worden. Gember bevat ook salicylaten, de chemische stof in aspirine die werkt als bloedverdunner. Dit kan problemen veroorzaken voor mensen met bloedingsstoornissen.

Maar nogmaals, je moet veel meer dan de aanbevolen 4 gram gember per dag consumeren om dat effect te ervaren.

gember thee biologisch

Rooibos gember citroen
Nu kopen

Groene thee gember citroen biologisch

Sencha Gember citroen
Nu kopen

citroen gember kopen biologisch

Citroen gember fruitmix
Nu kopen

Gember en kurkuma: Een dynamisch pijnbestrijdend duo

Zowel gember als kurkuma zijn wortelstokken, die over de hele wereld worden gebruikt. Niet alleen als smaakmakers in voedsel, maar ook als traditionele kruidengeneesmiddelen. Als kruidenmiddelen worden beide kruiden vooral gebruikt om verschillende soorten pijn te verlichten. Veel wetenschappelijke studies zijn uitgevoerd om te bepalen of en hoe elke wortel daadwerkelijk werkt. Hoewel de resultaten gemengd zijn, is er reden om aan te nemen dat gember en kurkuma beide actieve ingrediënten bevatten die op zijn minst enige verlichting kunnen bieden aan mensen die lijden aan een aantal pijnlijke aandoeningen, van artritis en maagklachten tot migraine en postoperatieve pijn.

Laat een bericht achter

We horen graag jouw mening

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »