Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Hoe zet ik Sencha groene thee?

Wat is Sencha?

Japanse sencha is een groene thee gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis (thee). Na het plukken worden de thee-bladeren onmiddellijk gestoomd, gerold en gedroogd. Alleen de eerste pluk van de theeplant wordt gebruikt en de thee wordt altijd met de hand geplukt. Het stoomproces is belangrijk om oxidatie te voorkomen, zodat groene Sencha-thee zijn groene kleur kan behouden met een grote hoeveelheid polyfenolen (45-90%) en een relatief laag cafeïnegehalte.

Sencha groene thee heeft een verfrissend aroma met een evenwichtige harmonie van zoetheid en bitterheid. De gezette sencha groene thee kan een licht lichtgeel-achtige tot groene kleur hebben. Deze smaken kunnen variëren naargelang de soorten sencha en de manier waarop ze worden verwerkt.


Het juiste theeservies voor het zetten van sencha

Sencha heeft veel ruimte nodig voor de blaadjes om uit te zetten. Een thee ei of een standaard filter is niet aan te raden. Je hebt wel een filter nodig om de blaadjes door te gieten (of deze zit al in je theepot). Hoewel je natuurlijk ook een standaard theepot in Westerse stijl kunt gebruiken voor het zetten van sencha, haal je er niet de meest optimale smaak uit. Een Japanse theepot (die een kyusu wordt genoemd) voldoet perfect aan de eisen.

Je mag nooit kokend water gebruiken wanneer je Sencha, of welke andere groene thee, gaat zetten. Het voorverwarmen van het theeservies is een manier om je water te laten koelen. Daarom gebruiken we ook twee kopjes om het water heen en weer te laten lopen.

Voorverwarmen van het theeservies

Het doel is om water te gebruiken van 70C tot 80C. Gebruik water dat volledig gekookt is en koel het water door middel van het voorverwarmen van je theeservies. Voorverwarmen is belangrijk omdat het de temperatuur van het water stabieler maakt, bij het zetten van de sencha in een voorverwarmde pot zal de temperatuur niet super dalen. Verder helpt het meer zuurstof in het water te brengen waardoor de thee levendiger zal smaken.

Begin met water in een van je kopjes te gieten. Van daaruit gaat het in je theepot, in andere kopjes, enzovoort, totdat het water een paar graden warmer is dan je nodig hebt bij het zetten. Het is normaal om een thermometer te gebruiken bij het zetten.

Hoeveel gram sencha heb je nodig?

De gebruikelijke hoeveelheid te gebruiken sencha is ongeveer 1 gram per 50 ml water. Afhankelijk van de thee (en van je persoonlijke voorkeur) kan de verhouding tussen thee en water veranderen. Op de sencha van de Theeplantage staat altijd een zetadvies met de hoeveelheid. Vanuit dat startpunt kun je zelf gaan experimenteren wat voor jou het beste smaakt.

Vaak kan de zettemperatuur afhangen van de kwaliteit van de sencha. Dat is niet altijd het geval, maar vaak wordt sencha van hogere kwaliteit gebrouwen bij koelere temperaturen. Houd, vooral in het begin, het zetadvies van de betreffende sencha aan.

Hoe lang moet je sencha trekken?

Ook dit is geheel naar persoonlijke voorkeur. Standaard laat je sencha zo'n 2 tot 3 minuten trekken. Fukamushi diepgestoomde sencha heeft een kortere trektijd nodig (0:45 - 1:15) terwijl Asamushi lichtgestoomd iets langer wordt gebrouwen (1:00 - 1:30).

Uitschenken van de Sencha

Schenk de thee langzaam uit. Het is belangrijk dat elke druppel thee wordt uitgegoten. De meeste smaak komt uit de laatste druppels. Eenmaal ingeschonken, klop zachtjes op de achterkant van je kyusu theepot zodat de blaadjes van de voorkant van het filter worden verwijderd. Leg ook het dekseltje scheef op de kyusu. Hierdoor kan de stoom uit de theepot ontsnappen. Het doel van deze twee stappen is te voorkomen dat de blaadjes in de stoom infuseren/koken.

Hoe vaak kun je sencha infuseren?

Je kunt drie tot vijf keer de sencha laten trekken. Verkort de trektijd voor de tweede infusie tot 0:30 seconden (of zelfs minder als het een zeer diep gestoomde fukamushi is), 0:45 seconden voor de derde, 1:30 voor de vierde, en 3:00+ minuten voor de vijfde. Verhoog de temperatuur elke keer met 5 graden of zo.


Hoeveel sencha thee mag je per dag drinken?

De aanbevolen consumptie is 2-3 kopjes sencha groene thee per dag. Sencha groene thee biedt grote gezondheidsvoordelen als het met mate wordt gedronken. Overweeg om sencha groene thee tijdens of na de maaltijd te drinken. Het drinken van sencha groene thee voor het slapen kan je slaap verstoren omdat het cafeïne bevat.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »