Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Hoe zet ik losse groene thee?

Misschien heel verrassend om te horen als je net begint met losse thee, maar alle thee (dus witte, groene en zwarte) vinden hun oorsprong in exact dezelfde plantensoort  de Camellia sinensis.

Het is uiteindelijk de variëteit van de theeplant en ook de manier waarop de theeblaadjes worden verwerkt die bepaalt hoe groene thee "groen" wordt en zwarte thee "zwart".

 

Manieren om losse groene thee te zetten

Zoveel soorten thee, zoveel manieren van zetten zijn er. Het is heel erg leuk om daarmee te experimenteren, want je hebt ook smaak verschillen tussen de verschillende zetmethoden. Zo ga je als ware op een soort van theereis naar wat voor jou de fijnste methode is.

Groene thee kun je dus op verschillende manieren zetten afhankelijk van de soort thee. De reguliere thee zet je met een zeefje in een mok of pot. Ook kun je Grandpa-style proberen waarbij je de thee los in een mok of fles doet en gedurende de dag er elke keer weer water op gooit. Voor de meest delicate thee gebruik je een Gaiwan of een klein theepotje zoals bijvoorbeeld een Yixing xishi. Er is geen foute manier en zoals eerder gezegd experimenteren mag zeker.

Groene losse thee zetten
Losse groene thee zetten
Losse groene thee zetten

Algemene zet tips groene thee

Afhankelijk van de soort groene thee die je wilt zetten, heeft elke soort verschillende instructies voor de zettemperatuur en de trektijd. Bij elke thee staat een zetadvies op de website, maar voor de handigheid staat deze ook op elke verpakking.

Hier zijn een paar algemene tips voor het zetten van losse groene thee:

  • Gebruik vers, zuiver, koud gefilterd water. Bronwater is het beste.
  • Groene thee wordt meestal gezet in meerdere opgietingen van ongeveer 75 tot 90 graden.
  • Zorg dat je thee niet verbrand! Als het water te heet is, vooral voor groene thee, zal je thee sneller meer bitterheid en wrangheid afgeven.
  • Wanneer je geen elektrische waterkoker met temperatuurregeling hebt, laat je kokend water gewoon even rusten voordat je het over je groene theebladeren giet.
  • Het hangt van de thee af, maar ongeveer 2 gram losse bladthee per kopje water is een veilige gok. Op onze verpakkingen staat voor elke thee het juiste zetadvies.
  • Het beste leg je een dekseltje op je theekopje om de warmte vast te houden. Bij een Gaiwan zit bijvoorbeeld altijd een dekseltje bij.
  • Groene thee moet 30 tot 60 seconden trekken voor vroege en meer delicate theesoorten en 2 tot 3 minuten voor reguliere en meer robuuste theesoorten.
  • De meeste losse thee van hoge kwaliteit kan meerdere keren worden getrokken.

Zolang je de thee niet overgiet met kokend heet water kun je weinig fout doen. Geniet van het ritueel en probeer vooral eens echt de verschillen te proeven. Al is het ook heerlijk om gewoon een hele pot weg te sloeberen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »