• Lorem ipsum

Yerba mate, de natuurlijke energiebooster

€7,11
op voorraad
Rode bessen, granaatappel en papaya in combinatie met de Yerba Mate geeft een heerlijke zoetige drank drank waar je energie van krijgt. Lees meer
Op werkdagen voor 16:00 besteld, vandaag verzonden..
Yerba mate Granaatappel Bes Biologisch
Rode bessen, granaatappel en papaya in combinatie met de Yerba Mate geeft een heerlijke zoetige drank drank waar je energie van krijgt.
€7,11
Artikelcode Bio-640
€4,81
op voorraad
Een kruidenthee met Yerba Mate waarmee je de dag energiek mee kan starten. Lees meer
Op werkdagen voor 16:00 besteld, vandaag verzonden..
Green Spirit Biologisch
Een kruidenthee met Yerba Mate waarmee je de dag energiek mee kan starten.
€4,81
Artikelcode Bio-567
€4,74
op voorraad
Verleid je geliefde met deze kruidenmix met sinaasappel. Lees meer
Op werkdagen voor 16:00 besteld, vandaag verzonden..
Liefdesthee Biologisch
Verleid je geliefde met deze kruidenmix met sinaasappel.
€4,74
Artikelcode Bio-683
€6,37
op voorraad
Hennep ontspant, mate ontwaakt. Het is de beste combinatie voor een energie boost met een coole aantrekkingskracht. Lees meer
Op werkdagen voor 16:00 besteld, vandaag verzonden..
Hennep Lemon biologisch
Hennep ontspant, mate ontwaakt. Het is de beste combinatie voor een energie boost met een coole aantrekkingskracht.
€6,37
Yerba mate, de natuurlijke energiebooster
Yerba Mate

Er zijn slechts een handvol planten in de wereld die cafeïne produceren en Yerba Mate is er daar één van. Samen met thee, koffie, cacao, kola (of cola) en guarana, wordt het yerba mate kruid gebruikt om cafeïnehoudende drank te produceren. Hoewel het wordt bereid als een aftreksel om een thee-achtige drank te creëren, bevat Yerba Mate geen echte theebladeren.

Yerba mate is een kruid dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en wordt gebruikt om de nationale drank van Argentinië, Paraguay, Uraguay en Zuid-Brazilië te maken. In deze landen wordt Yerba Mate 6 keer meer gedronken dan koffie.

Het groeien van de Yerba mate

Yerba Mate

De Yerba Mate boom is een soort van de hulstfamilie met bladeren die groenblijvend zijn en kleine vruchtbessen produceren die uitbloeien tot groen witte bloemen. De bladeren en tere stengels worden vaak met de hand geplukt en vervolgens in een gecontroleerde omgeving gedroogd. Soms worden ze boven een houtvuur geroosterd voordat ze worden gebroken of gesneden om het uiteindelijke kruid voor consumptie te creëren.Sommige yerba mate wordt zelfs gerijpt in cederhout of ander hout voor een jaar of langer voor extra smaak. De hoogste kwaliteit Yerba Mate wordt in de schaduw gekweekt onder het rijke bladerdak van het regenwoud en uit de buurt van direct zonlicht. Door deze beschutting behouden de bladeren meer van hun voedingsstoffen en smaak dan planten die aan de zon zijn blootgesteld.

Wilde Yerba Mate-bomen worden slechts om de twee jaar geoogst, omdat hun bladeren er langer over doen om zich volledig te ontwikkelen. Gekweekte bomen worden aan het eind van elke winter geoogst, omdat ze sneller groeien door zorgvuldig snoeien, blootstelling aan de zon en waterbeheersing.

Yerba mate wordt overal in Zuid-Amerika geteeld en verwerkt. Tegenwoordig is Brazilië de grootste producent van het kruid, gevolgd door Argentinië en Paraguay.

Het bereiden van de Yerba mate

Yerba mate wordt meestal traditioneel bereid in een kalebas, of "mate". Terwijl de originele kalebassen kleine kommetjes of kopjes waren gemaakt van holle, uitgedroogde pompoen, kunnen moderne kalebassen gemaakt zijn van metaal, keramiek of hout. De yerba, of "kruid", wordt in de kalebas gedaan en geschud, fijngestampt of gemalen. Koud water wordt dan beetje bij beetje in de kalebas gegoten, zodat het de tijd heeft om in de kruiden te trekken en ze voor te bereiden op de infusie. Heet water (of soms koud, maar nooit kokend) wordt dan over de kruiden gegoten om de kalebas te vullen. De kruiden trekken in het water en produceren een thee-achtige drank.

De geïnfuseerde yerba mate kruiden worden niet uit het water gezeefd zoals bij thee of koffie. In plaats daarvan wordt de drank genipt door een "bombilla", een metalen rietje gemaakt van zilver, koper of roestvrij staal met kleine gaatjes aan de onderkant. De bombilla fungeert zowel als rietje en als zeef, zodat de vloeistof kan worden genipt terwijl de stukjes kruid in de kalebas achterblijven.

Yerba mate ritueel

Traditioneel wordt yerba mate bereid in één kalebas die wordt gedeeld; dit maakt deel uit van de sociale en culturele ervaring van het drinken van yerba mate. Tijdens een mate-ceremonie bereidt de "cebador", of mate-bereider, een kalebas met mate, nipt eraan om er zeker van te zijn dat de mate glad is en bereidt dan een andere mate in dezelfde kalebas om door te geven van gast tot gast. Elke gast drinkt een kalebas met mate leeg en geeft deze terug aan de cebador om een nieuwe te bereiden voor de volgende gast in de kring. Dit is een traditioneel ritueel van vriendschap en gastvrijheid.

Hoe smaakt Yerba mate?

Yerba mate wordt vaak omschreven als aards, plantaardig, kruidachtig en bitterzoet. Stel je een verse regenwoudbodem voor en je kunt je waarschijnlijk de smaak van Yerba Mate voorstellen.

Maar de smaak van Yerba Mate kan subtiel variëren, afhankelijk van de teeltregio's, teeltmethoden en brouwtechnieken. Veel soorten Yerba Mate bevatten tere stengels en takken van de boom, die een houtachtige smaak aan de thee kunnen geven. Als de plant laat wordt geoogst, kan het tanninegehalte hoger zijn dan bij een jonge plant, wat een meer wrang en bitter kruid kan opleveren.

Cafeïnegehalte in Yerba Mate

Yerba mate wordt vaak beschreven als een drank met de energiekick van koffie, de zachte smaak van traditionele thee, de genezende componenten van kruidenthee en de feel-good factor van chocolade. In feite bevat de Yerba Mate plant cafeïne, theofylline en theobromine, de stimulerende middelen die ook in koffie, thee en chocolade worden aangetroffen.

Zoals bij elke drank die van een cafeïnehoudende plant wordt gemaakt, kan het cafeïnegehalte variëren, afhankelijk van de soort plant, hoe deze werd verwerkt en hoe het kruid werd gebrouwen. Sommige Yerba Mate planten kunnen zelfs variëren in sterkte van de smaak, cafeïnegehalte en andere voedingsstoffen, afhankelijk van of het een mannelijke of vrouwelijke plant is; vrouwelijke planten hebben de neiging milder van smaak te zijn en lager in cafeïne.

Over het algemeen kun je stellen dat het cafeïnegehalte van een Yerba Mate-drankje hoger is dan dat van zwarte thee, maar lager dan dat van koffie. Kun je niet tegen cafeïne of mag je het niet hebben, dan adviseren we deze thee over te slaan.