Er zijn drie verschillende soorten buchu: Agathosma betulina (korte buchu); Agathosma serratifolia (lange buchu); en Agathosma crenulata (ovate buchu).
Er is ook een volledig niet-verwante plant die in het Middellandse Zeegebied groeit, genaamd "Indian buchu" (Myrtus communis).
Feiten over Buchu
- Het soort buchu dat vooral voor medicinale doeleinden wordt gebruikt is Agathosma betulina.
- De medicinale eigenschappen van de buchu plant bevinden zich in de bladeren.
- Alle soorten buchu's behoren tot de Rutaceae familie, die dezelfde familie is als citrusvruchten.
- Buchu werd voor het eerst geëxporteerd naar Groot-Brittannië in de achttiende eeuw. In Europa werd het "nobles' tea" genoemd omdat alleen de rijken het zich konden veroorloven. Er waren acht balen buchu aan boord van de Titanic.
- Agathosma betulina is een lage struik (±1,5m) met witte of roze bloemen. De bladeren hebben olieklieren onderin die een sterk aroma afgeven. In de voedingsindustrie wordt buchu-olie vaak gebruikt om voedsel een zwarte bessensmaak te geven.
- In 1970 werd een proces ontwikkeld waarbij de pure olie door middel van een stoomproces uit de buchuplant wordt geëxtraheerd.
Hoe wordt buchu ingenomen?
De Khoisan kauwde vroeger op buchu bladeren, maar tegenwoordig wordt buchu meestal als thee gedronken en zijn buchu theezakjes al enige tijd commercieel verkrijgbaar. Een andere manier om van de voordelen van dit kruid te genieten is in buchu brandy of "boegoebrandewyn". Dit wordt al eeuwenlang gebruikt als volksremedie of boeraat. Buchu brandewijn wordt gemaakt door een paar takjes met bladeren gedurende minstens vijf dagen in een fles brandewijn te weken.
De medicinale kwaliteiten van Buchu
Gedurende vele jaren waren de gezondheidsvoordelen van buchu grotendeels folkloristisch en er waren weinig of geen wetenschappelijke tests om empirisch bewijs te leveren van de medicinale waarde van deze plant.
In de traditionele geneeskunde zijn de vermeende voordelen van buchu vele en het werd gebruikt voor de behandeling van aandoeningen variërend van artritis tot winderigheid tot urine-infecties. Traditioneel gebruik wordt echter vaak niet ondersteund door wetenschappelijke studies, maar in het geval van buchu is dit wetenschappelijk aangetoont.
Volgens Cape Kingdom wordt buchu erkend als het "wonderkruid" van Zuid-Afrika met krachtige natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen. Buchu heeft ook anti-infectieuze, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen, waardoor het kan fungeren als een natuurlijk antibioticum zonder bijwerkingen. Buchu bevat van nature voorkomende antioxidanten en bioflavonoïden zoals Quercetine, Rutine, Hesperidine, Diosimin, Diosphenol en Vitamine A, B en E.
Onze Buchu komt van de biologisch gecertificeerd plantage Skimmelberg.
- Anti-ontstekingsremmend
- Antiseptisch
- Behandeling met hypertensie
Buchu bevat:
- Kalium
- Calcium
- Magnesium
- Sodium
- Fosfaat
- Magnesium
- Vitamines
Buchu bevat ook de onderstaande flavonoïden (plantcellen die een beschermende en preventieve werking hebben)
- Diosmine
- Hesperidine
- Quercitine
- Rutine
Buchu is verder rijk aan anti oxidanten