Paardenbloemblad een gezond stukje onkruid
Paardenbloemblad is een kruid dat bijzondere stoffen bevat die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Van deze gedroogde blaadjes kan je heel makkelijk thee zetten, en je kunt de gedroogde blaadjes ook in een salade of andere gerechten gebruiken. Thee van biologisch paardenbloemblad werkt urineafdrijvend, helpt je lever om schadelijke stoffen te verwijderen en bevat beschermende antioxidanten. Lees hier waarom paardenbloemblad al eeuwenlang wordt gebruikt om thee van te maken, en welke voordelen dat voor je lichaam heeft.
Wat is paardenbloembladthee?
Paardenbloem is één van de meest voorkomende wilde planten in ons land. Hele weilanden kunnen vol staan met de bekende pluizenbollen, en de harde plant komt zelfs als onkruid tussen stoeptegels en straatstenen voor. Laten we eerlijk zijn: de paardenbloem is niet de mooiste bloem die er bestaat, en de naam klinkt ook al niet heel aantrekkelijk. Toch is deze eenvoudige zomerbloeier een verrassend nuttig plantje voor ons. De echte paardenbloem komt voor in grote gebieden van Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika. Zijn wetenschappelijke naam is Taraxacum officinale – ‘officinale’ geeft aan dat het om een geneeskrachtige plant gaat. Een leuk feitje: in het Waddengebied groeit de paardenbloemsoort Taraxum texelense, die van zilte grond houdt en uniek is voor ons land.
Het blad van de paardenbloem wordt al sinds de prehistorie gebruikt om thee van te zetten, die verschillende gunstige effecten op de menselijke gezondheid kan hebben De plant bevat looizuur, choline, inuline en bitterstoffen, natuurlijke stoffen die onze organen stimuleren om beter te werken. Daarnaast bevat paardenbloemblad ook hoge concentraties van de vitamines A, C en K, en belangrijke spoorelementen als kalium, zink, magnesium en ijzer. Niet alleen de bladeren kunnen je gezondheid verbeteren – de wortel en de bloem van het plantje hebben hun eigen bijzondere voordelen en worden ook gebruikt om thee van te maken.
Waar is paardenbloemblad goed voor?
Het drinken van paardenbloemblad thee kan gezondheidsvoordelen opleveren. Die effecten zijn al eeuwenlang bekend in de volksgeneeskunde, en zijn in onze tijd bevestigd door verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Dit zijn de belangrijke effecten die thee van paardenbloemblad op het menselijk lichaam heeft.
1. Paardenbloem bevordert de aanmaak van urine
Eén van de bekendste en populairste effecten van thee van paardenbloem is dat die urineafdrijvend werkt. Dat betekent dat je nieren een boost krijgen om méér urine te maken, en dat je dus vaker en meer gaat plassen. Hierdoor raakt je gifstoffen en de afvalproducten van je lichaam sneller kwijt. Ook zorgt dit effect van paardenbloem dat schadelijke bacteriën sneller uit het spijsverteringssysteem en uit de geslachtsorganen verwijderd worden – heel fijn als je kampt met een voedselvergiftiging of een blaasinfectie.
2. Het plantje helpt je lever om te detoxen
De lever is één van de belangrijkste organen in je lijf, omdat hij schadelijke stoffen verwijdert. De stoffen in paardenbloem helpen bij deze functie, zodat je afvalproducten en gifstoffen sneller kwijt kan raken. De polysacchariden (complexe suikers) in de plant zetten je lever ook aan om meer gal te produceren, waardoor je je voedsel makkelijker kunt verteren.
3. Paardenbloem bevat antioxidanten die je cellen beschermen
Een van de meest waardevolle stoffen in dit plantje is taraxasterol. Dit is een antioxidant, een soort stof die het DNA in onze lichaamscellen beschermt tegen schade. Beschadigingen aan het DNA zorgen dat cellen sneller afsterven en kunnen zelfs tot de vorming van kanker leiden. Daardoor kan het gebruik van paardenbloem de veroudering van je weefsels (zoals je huid, haar, hersenen, hart en spijsverteringsorganen) tegengaan en je beschermen tegen ziekte.
4. Het stimuleert je immuunsysteem en verjongt je huid
Paardenbloem gaat ontstekingen en infecties tegen door bacteriën en micro-organismen te doden. Het hoge gehalte van vitamine C in de thee geeft je immuunsysteem ook de opdracht om méér witte bloedcellen aan te maken, zodat het schadelijke organismen beter kan bestrijden. Die vitamine C heeft trouwens nog een effect: je huid gaat meer bindweefsel (elastine) aanmaken, waardoor hij er glanzender, voller en jonger uit gaat zien.
5. Paardenbloem kan helpen om diabetes te bestrijden
Paardenbloemthee bevat unieke biologische stoffen als sesquiterpene lactones en chicorinezuur, en deze stoffen bevorderen de aanmaak van insuline in je alvleesklier of pancreas. Bij diabetes maakt je lichaam niet voldoende insuline aan, of je cellen reageren niet goed op de stof. Het gevolg is dat je bloedsuikergehaltes stijgen, met als gevolg verschillende ziektebeelden. Thee van paardenbloem stimuleert op natuurlijke wijze de aanmaak van insuline en kan daardoor werkzaam zijn tegen diabetes en de gevolgen daarvan. Omdat je ook meer gaat plassen van paardenbloem daalt bovendien het suikergehalte in je bloed.
6. Deze thee verlaagt de bloeddruk en versterkt de botten
Paardenbloemthee zit tjokvol met calcium en kalium, twee mineralen dat van nature in de bodem voorkomt. De paardenbloem neemt de mineralen via zijn wortels op en slaat ze op in zijn bladeren. In ons lichaam stimuleert kalium de werking van ons hart, waardoor de bloeddruk omlaag gaat en de kans op een hartinfarct of beroerte daalt. Calcium is een heel belangrijk mineraal voor de opbouw van onze botten en spieren. Vooral mensen met osteoporose (botontkalking) hebben baat bij een goede inname van calcium, dat voor een hogere botdichtheid zorgt en het risico op botbreuken verkleint.
7. Paardenbloemblad thee zit vol vitamine K
Thee van paardenbloemblad bevat heel veel vitamine K, een stof die zorgt voor een goede hersenfunctie en een gezond metabolisme. Bovendien is vitamine K essentieel voor een goede bloedstolling na een verwonding en bij een hevige menstruatie. Net als de stoffen kalium en calcium in thee van paardenbloemblad speelt vitamine K ook een rol in het tegengaan van osteoporose.
Hoe moet je thee van paardenbloemblad zetten?
Thee zetten van gedroogde paardenbloemblad is erg eenvoudig. Je kunt voor het zetten een (glazen) filter gebruiken of een papieren of katoenen filter. Omdat de paardenbloemblad ook kleine stukjes bevat heeft een fijner filter de voorkeur.
- Kies de gewenste hoeveelheid paardenbloemblad. Hoe meer blad je gebruikt, hoe sterker de smaak van je thee wordt. Vergeleken met echte thee en met veel andere kruiden hebben paardenbloemblaadjes geen erg sterke smaak.
- Doe de gewenste hoeveelheid blaadjes in een mok, en giet daar kokend water overheen.
- Als de thee voldoende afgekoeld is om te drinken (na 3 tot 5 minuten) verwijder je (eventueel) de blaadjes.
- Je kunt de thee zoeten met honing, suiker of zoetjes, of hem gewoon direct drinken.
Paardenbloemblad in potje Tea for Two
Het is altijd aan te raden om thee te zetten van paardenbloemen die speciaal voor dat doel geteeld worden. Wilde paardenbloemen kunnen pesticiden, schadelijke stoffen uit verontreinigde grond en uitlaatgassen hebben opgenomen. Ook kunnen ze parasieten zoals de larven van lintwormen bevatten. Skal-gecertificeerde paardenbloem is volledig biologisch geteeld en gedroogd, waardoor het vrij is van deze risico’s en veilig gebruikt kan worden.
De contra-indicaties van paardenbloemblad
Paardenbloemblad thee heeft effecten die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Die effecten, vooral de verbeterde urineproductie, zijn voor bepaalde mensen juist niet goed. Omdat de nieren harder gaan werken na het drinken van paardenbloemthee, kunnen mensen met bepaalde nierklachten de plant beter niet gebruiken.
De stoffen in thee van paardenbloem kunnen wisselwerkingen vertonen met diuretica (medicijnen die op de nieren werken). Ze kunnen ook ongunstig reageren op andere typen medicijnen, zoals maagzuurremmers, bloedverdunnende medicijnen, lithium, ciproflaxine en medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van diabetes.
Sommige mensen zijn overgevoelig over de stoffen in paardenbloemen en verwante bloemplanten als chrysanten, madeliefjes, margrieten en afrikaantjes. Deze mensen kunnen een allergische reactie krijgen als ze thee van paardenbloem drinken.
Gebruik je medicijnen of weet je dat je allergisch bent voor bepaalde (bloem)planten? Vraag dan advies aan je huisarts voordat je paardenbloemblad thee gaat gebruiken.