Thee informatie
DARJEELING
Noordoost-India, aan de voet van het Himalayagebergte, 2000 meter boven zeeniveau
De First Flush Darjeelingthee wordt ook wel de "champagne onder de theeën" genoemd. De uitstekende kwaliteit is het resultaat van het klimaat en de hoogteligging. Vanwege het koele klimaat en de hoge ligging groeien de theestruiken in Darjeeling niet het hele jaar door. De thee wordt geplukt van eind februari /begin maart tot oktober, wanneer de winter begint en de groei stopt. De Darjeelingtheeën hebben een karakteristieke smaak, die afhankelijk is van het plukseizoen.
Vandaag de dag wordt in het z.g. Darjeeling district op ca. 80 plantages thee verbouwd en gecultiveerd.
Door de duidelijke wisseling van jaargetijden spreekt men van eerste plukt, tweede plukt en van de z.g. herfsttheeën.
Iedere pluk heeft zijn eigen smaakkarakter. De allerfijnste thee zijn afkomstig van de eerste pluk van het jaar. Het rauwe en koele voorjaarsklimaat en de intensieve straling van de zon zorgen voor gestage groei van de jonge scheuten. Alleen de twee bovenste blaadjes en het bovenste bladtipje wordt geoogst. In deze blaadjes zit een enorme kracht en zeer genuanceerd aroma, wat bij het zetten van de thee ontplooit.
In het hooggebergte van Darjeeling wordt niet alleen zwarte thee geproduceerd, echter ook zeer fijne groene thee, alsmede biologische.
ASSAM
Noordoost-India
Assamthee komt van de Camelia Assamica. Met tweeduizend theetuinen is Assam een van de grootste theegebieden ter wereld.
Het broeikasklimaat met temperaturen over 35°C en de heftige regenval laat de thee snel groeien. Het ligt voor de hand dat de opbrengst van de grote theebladeren groter is als in Darjeeling waar moeizaam op de steile hellingen geoogst kan worden.
Assam-thee is krachtig mals van smaak en veelzijdig. Zij vormt een uitstekende basis voor talloze melanges, bijvoorbeeld de beroemde Oost-Frieze zondagsthee.
In de provincie Assam worden in principe alleen zwarte theesoorten geproduceerd. Groene thee ziet met hier zelden. Assamtheeën zijn volle, moutige, krachtige theeën met een donkere afschenk. Ze zijn zeer geschikt als ontbijtthee en lekker met een scheutje melk.
Nilgiri
Nilgirithee wordt geteeld in het zuiden van India in het Nilgiri gebergte. Nilgiri is dan ook voornamelijk High Grown thee. De thee bladeren hebben een mildere smaak dan de Assam bladeren.
CEYLON (SRI LANKA)
Algemene gebieden zijn:
Dimbula gebied ten zuidwesten van het centrale gebergte.
Uva gelegen ten oosten van het centrale gebergte en tegen Nuwara Eliya aan
Nuwara Eliya: op 2.100 meter geleven midden in het centrale gebergte, ook wel champagne thee genoemd.
Het laatste is de hoogstgelegen streek, die de beste thee van Sri Lanka oplevert. Ceylontheeën hebben een rijke, aromatische smaak en doen het goed met een beetje melk. Geschikt om de hele dag door te drinken.
Nepal
De theeplantages in Nepal zijn met de kennis van Darjeeling opgezet. Dat verklaart dan ook waarom de beste Nepalese theeen niet onderdoen voor de bekendere en veel duurdere Darjeeling thee.
Pas de laatste 10 jaar vordert de aanbouw van thee in Nepal en de zuidelijke gedeeltes van het Himalaya gebergte . De kwaliteit wordt steeds beter. Onze Thee uit Nepal is afkomstig van De Jun Chiyabari theeplantage aan de grens van Darjeeling. Dit is een kleine theeplantage opgericht in 2001.
CHINA
Het land met een theecultuur die al duizenden jaren oud is en met de meeste variëteiten: witte, groene, gele, zwarte, oolong, Pu-erh, en gearomatiseerde theeën. De theegebieden bevinden zich voornamelijk in het zuiden van het land en hier wordt, na India, de meeste thee geproduceerd.
FORMOSA (TAIWAN)
Staat bekend om de uitstekende Oolongtheeën, die iets langer worden gefermenteerd dan de Chinese oolongs, waardoor ze iets sterker zijn. Maar ook worden er zeer licht gefermenteerde Pouchong theeën geproduceerd, die ergens tussen groene thee en oolong inzitten. Taiwan kent een subtropsich klimaat en hoogtes van wel 4000 meter, wat ideaal is voor theecultivatie.
JAPAN
Dit land kent een lange theetraditie en produceert alleen groene theeën. De theesoorten worden niet onderscheiden op teeltgebied, maar op de verwerkingsmethode. Er zijn vier algemene klassen te onderscheiden (de volgorde geeft tevens de mate van kwaliteit aan):
Gyokuro
De meest fijne en allerbeste Japanse groene thee, waarbij de plantage van herkomst en bewerkingsmethode grote smaakinvloeden kunnen hebben. Deze thee is een topthee die voor dat deze geplukt wordt in de shcaduw groeit. 4 weken voor de pluk worden er netten gespannen die 90% van het zonlicht tegenhouden. In een vrijwel donkere omgeving prudceert de plant extra chlorofyl.. Deze krijgt daardoor een intense smaak en een felgekleurd groen blad. Deze thee wordt met de hand geplukt.
Matcha
Is een Japanse groene thee van de Gyokuroblaadjes .de Premium matcha wordt van de steeltjes en bladnerven ontdaan en daarna wordt gemalen tot fijn poeder. De andere soorten worden van de hele Gyokuro blaadjes gemaakt.
Sencha en Bancha
Japans populairste thee voor dagelijks gebruik. Ook hier is de plantage herkomst belangrijk voor de
smaak.
Beide theeen worden gestoomd en kunnen daarna nog geroosterd worden (Bancha) Na het roosteren krijgt de thee de roodbruine kleur.
GenMaicha
Is een mengesel van Bancha theeblaadjes en geroosterde rijst . Deze theesoort wordt vaak geserveerd in Japanse restaurants.